Doświetlanie roślin doniczkowych
Lampa z akwarium do doświetlania roślin?
Witam,
Mam akwarium, które chciałabym wykorzystać jako szklarnię do ukorzeniania. Akwarium ma przykrywkę, do której zamontowana jest lampa (taka długa na zasadzie jarzeniówki). Jest to lampa przeznaczona do oświetlania akwarium i światło (lekko niebieskawe) miało mieć właściwości hamowania wzrostu glonów oraz miało podkreślać kolorystykę ryb morskich. Moje pytanie brzmi następująco:
Czy mogę wykorzystać tą lampę do doświetlania roślinek, które będą w akwarium?
O lampie mogę powiedzieć tylko to, co jest na niej napisane: POWER-GLO 15W T8.
Nie znam się na tym zupełnie, dlatego proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Mam akwarium, które chciałabym wykorzystać jako szklarnię do ukorzeniania. Akwarium ma przykrywkę, do której zamontowana jest lampa (taka długa na zasadzie jarzeniówki). Jest to lampa przeznaczona do oświetlania akwarium i światło (lekko niebieskawe) miało mieć właściwości hamowania wzrostu glonów oraz miało podkreślać kolorystykę ryb morskich. Moje pytanie brzmi następująco:
Czy mogę wykorzystać tą lampę do doświetlania roślinek, które będą w akwarium?
O lampie mogę powiedzieć tylko to, co jest na niej napisane: POWER-GLO 15W T8.
Nie znam się na tym zupełnie, dlatego proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Re: Lampa z akwarium do doświetlania roślin?
Cytat:
"świetlówka o silnym niebieskim składniku widma polecana szczególnie do akwariów o uboższej florze"
Do akwariów z dużą ilością roślin są całkiem inne świetlówki, ta Twoja ma tak przesunięte widmo, aby tylko podkreślić kolorystykę ryb i kamieni, ale nawet glony mają za mało światła do wzrostu.
"świetlówka o silnym niebieskim składniku widma polecana szczególnie do akwariów o uboższej florze"
Do akwariów z dużą ilością roślin są całkiem inne świetlówki, ta Twoja ma tak przesunięte widmo, aby tylko podkreślić kolorystykę ryb i kamieni, ale nawet glony mają za mało światła do wzrostu.
dokładnie jak napisał kolega powyżej , popatrzę , wieczorem , lub juro to Ci napisze jaki zakres powinno mieć światło i jaka świetlówkę kopić, ale napisz jeszcze , czy będziesz doświetlać , czy tez będzie to jedyne źródło światła
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
No to bardzo się zawiodłam...
To akwarium stoi w jasnym miejscu, jednak bezpośredniego słońca na nie padającego jest bardzo mało i nie tyle chciałam dać kwiatom zamiennik słońca co po prostu je jakby dogrzać Może źle to wcześniej opisałam - niekoniecznie ta lampa ma być głównym źródłem słońca - chce wiedzieć, czy nie zaszkodzi...
To akwarium stoi w jasnym miejscu, jednak bezpośredniego słońca na nie padającego jest bardzo mało i nie tyle chciałam dać kwiatom zamiennik słońca co po prostu je jakby dogrzać Może źle to wcześniej opisałam - niekoniecznie ta lampa ma być głównym źródłem słońca - chce wiedzieć, czy nie zaszkodzi...
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Po pierwsze świetlówki akwariowe nie są zawsze najlepszym rozwiązaniem.
W oświetlaniu wiwariów, terrariów w których główną uwagę zwraca się na florę, moim faworytem są lampy/żarówki HPS.
Co prawda są mało ekonomicznym rozwiązaniem z uwagi na cenę jak i moc, ale z dostępnych lamp na rynku do oświetlania roślin są najlepsze.
Podaj wymiary swojego wiwarium, a ja Ci powiem o jakiej mocy masz użyć HPS.
Pamiętaj też, że w zamkniętych mnożarkach, wiwariach poza światłem musi być też odpowiednia temperatura i wilgotność powietrza.
Jeżeli jest to zamknięty pojemnik (powinien być zamknięty) nie możesz zapomnieć o otworach wentylacyjnych i czymś co będzie powodować stałą wymianę CO2 i O2 w środku.
Promieniami docierającymi z zewnątrz (podwórka, promienie słoneczne)nie sugeruj się. Gdyż promienie te i tak będą już stosunkowo mocno rozproszone:
a)Szyby w oknach rozpraszają światło b)Szyba akwarium też swoje dołoży.
W oświetlaniu wiwariów, terrariów w których główną uwagę zwraca się na florę, moim faworytem są lampy/żarówki HPS.
Co prawda są mało ekonomicznym rozwiązaniem z uwagi na cenę jak i moc, ale z dostępnych lamp na rynku do oświetlania roślin są najlepsze.
Podaj wymiary swojego wiwarium, a ja Ci powiem o jakiej mocy masz użyć HPS.
Pamiętaj też, że w zamkniętych mnożarkach, wiwariach poza światłem musi być też odpowiednia temperatura i wilgotność powietrza.
Jeżeli jest to zamknięty pojemnik (powinien być zamknięty) nie możesz zapomnieć o otworach wentylacyjnych i czymś co będzie powodować stałą wymianę CO2 i O2 w środku.
Promieniami docierającymi z zewnątrz (podwórka, promienie słoneczne)nie sugeruj się. Gdyż promienie te i tak będą już stosunkowo mocno rozproszone:
a)Szyby w oknach rozpraszają światło b)Szyba akwarium też swoje dołoży.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
akwarium ma 60 litrów
- Majorek
- 500p
- Kontakt:
Chodziło mi bardziej o wymiar długość x szerokość x wysokość, ale ok.
Tak na oko patrząc to wystarczy jedna lampa HSP (gwint duży) 70-100 W.
Czy to akwarium jest kryte? Przykrywa jest oryginalna, taka jak do większości akwariów.
Tak na oko patrząc to wystarczy jedna lampa HSP (gwint duży) 70-100 W.
Czy to akwarium jest kryte? Przykrywa jest oryginalna, taka jak do większości akwariów.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
szerokość 60cm
głębokość 25cm
wysokość 29cm
- Majorek
- 500p
- Kontakt:
Jedna HSP 70 W, i będzie świecić jak lampki na choince. Całe akwarium będziesz mieć oświetlone.
Miesięczny wydatek oświetlenia takiego akwarium przez około 10 h, nie wyniesie Cię bóg wie ile, więc opłaca się
Miesięczny wydatek oświetlenia takiego akwarium przez około 10 h, nie wyniesie Cię bóg wie ile, więc opłaca się
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
Doświetlanie roślin doniczkowych
Witam,
chcialabym niewielkim kosztem podoświetlać kilka moich światłolubnych roślinek... Z tym że zalezy mi na jakiejś żaróweczce którą mogłabym wkręcić w zwykłą lampkę biurkową (mam te rosliny na biurku). Czy istnieje coś takiego? Żeby pomagało roślinom we wzroście, a jednocześnie nie wydzialało jakiegoś promieniowania szkodliwego dla ludzi?
Prosze o poradę, bo kompletnie się na tym nie znam...
chcialabym niewielkim kosztem podoświetlać kilka moich światłolubnych roślinek... Z tym że zalezy mi na jakiejś żaróweczce którą mogłabym wkręcić w zwykłą lampkę biurkową (mam te rosliny na biurku). Czy istnieje coś takiego? Żeby pomagało roślinom we wzroście, a jednocześnie nie wydzialało jakiegoś promieniowania szkodliwego dla ludzi?
Prosze o poradę, bo kompletnie się na tym nie znam...
- Pani Szlązkiewicz
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 sty 2006, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: DOŚWIETLANIE
Są takie żarówki, ja kupiłam ją kiedyś chyba w OBI, wygląda jak zwykła żarówka, ale była przeznaczona właśnie do doświetlania. Ja świeciłam na pomidory wiosną Poszperaj też w internecie. Kosztował mnie ten luksus chyba około 14 zł.
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Są. Muszą jednak mieć temperaturę barwową 6500K. Odpowiada ona słońcu. Przykładem może być choćby Philips Tornado 6500K.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
A nie jest to szkodliwe dla człowieka? Mogłabym zamontować na biurku dodatkową lampkę dla roślin, ale sama bym spędzała przy niej sporo czasu... ;)