Hippeastrum - identyfikacja
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hippeastrum
Na trzeciej fotce ten amarylis o czerwonych kwiatach to 'Red Lion'
- nusia
- 1000p
- Od: 3 mar 2007, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
1.Prawdopodobnie Rilona
5..Afrodyta
6.Clown
7.Jawel
Pozostałe nie mają zbyt dokładnych fotek
Witaj. Dzięki za odpowiedz. Zgadzam się jedynie 5 nazwałaś Afrodyta ja chyba kupowałam jako Double Record. A 2 i 8 to wg opisu miał być pojedyńczy Weis, okazało się pełny kwitnący dwa razy do roku, bez zimowania i mnoży się jak głupi. Z zchowań, Hipek Chmiela, etykieta inna. Ale i tak dziękuję za pomoc bo każdy nazywał je inaczej dlatego nie opsywałam. Wczoraj kupiłam Sweet Pink i Royal Red już mają pąki zobaczymy co będzie. Kupiłam też cebulki Susan już raz ją kupiłam i nie ma go w tych które przedstawiłam. Kupiłam też Magic Green ciekawa jestem co z niego wyrośnie?
- nusia
- 1000p
Tak to może być Double Record ale tak jak pisałam fotki nie są zbyt dokładne
Ten biały pełny to na pewno nie jest H X Chmielii to może być Alferesco lub Ice Queen.
Ten biały pełny to na pewno nie jest H X Chmielii to może być Alferesco lub Ice Queen.
Nusia serdeczne dzięki, nazwy są tak niezwykłe aż dech mi zaparło. Jak i gdzie znalazłaś tak piękne nazwy.
Oglądałam Twoje Hipcie są śliczne i niezwykłe. Jak trafiłaś na ich ślad?
Oglądałam Twoje Hipcie są śliczne i niezwykłe. Jak trafiłaś na ich ślad?
- nusia
- 1000p
Daszka nie ja wymyśliłam ich piękne nazwy
Hipomaniacy znają te i wiele innych nazw,wystarczy popatrzeć na kwiaty
Hipomaniacy znają te i wiele innych nazw,wystarczy popatrzeć na kwiaty
Witaj Nusia. Wczoraj jak weszłam na Twoją stronę to siedziałam parę godzin. Ale masz kolekcję gratuluje, okazy prześliczne, wiedza ogromna. Mam pytanie co robisz z maluchami przy starych cebulach bo są dwie szkoły, jedna pozostawić w zimie razem i chłodzić inna , rozdzielić i trzymać w domu. Ty masz doświadczenie i na pewno stosujesz z dobrym skutkiem wypracowaną swoją metodę.
Witaj Hipcie śliczne gratuluje,. Moje postanowiły kwitnąć, coś im się przestawiło i cztery mają pąki co dalej jak przekwitną. Dwa kwitną drugi raz Jewele i Biały pełny nie ustaliłam nazwy chyba wiosną nie zakwitną. Dzięki za radę, zabiorę maluchy do domu.
- nusia
- 1000p
Daszka -pytasz czy przybyszowe należy zostawić w doniczce przy mamusi czy posadzic osobno?
To zależy jakie są duże ,małe niech rosną przy mamie ,nie odrywam ich ,a takie które mają po 3-4 listki co najmniej mogą rosnąc samodzielnie.
To zależy jakie są duże ,małe niech rosną przy mamie ,nie odrywam ich ,a takie które mają po 3-4 listki co najmniej mogą rosnąc samodzielnie.
Tak, takie maleństwa to się zgodzę. Ale trzeba przy tym uważnie podlewać, tak żeby matka przeszła okres spoczynku a maleństwo kapkę wody miało.
Dziękuje, za rądę maluchy do domu.