Ficus Benjamina - żółknięcie liści.
Ficus Benjamina - żółknięcie liści.
Witam. Nie znalazłam podobnego tematu, więc piszę w nowym wątku.
Mam od około 2 lat ficusa banjamina, kilka miesięcy temu zauważyłam, że koncówki jego liści stają się żółte. Nie opadają (tzn opadają czasem liście od spodu, ale ta przypadłość jest odkąd mam tego kwiata), rosną nowe, ogólnie roslinka trzyma się dobrze.
Czy ktoś może spotkał się z takim zjawiskiem? Co może być tego przyczyną?
Załączam kilka zdjęć mojego ficusa:
Mam od około 2 lat ficusa banjamina, kilka miesięcy temu zauważyłam, że koncówki jego liści stają się żółte. Nie opadają (tzn opadają czasem liście od spodu, ale ta przypadłość jest odkąd mam tego kwiata), rosną nowe, ogólnie roslinka trzyma się dobrze.
Czy ktoś może spotkał się z takim zjawiskiem? Co może być tego przyczyną?
Załączam kilka zdjęć mojego ficusa:
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ficus Benjamina - żółknięcie liści.
Proponuję byś wyjęła go z doniczki i sprawdziła korzenie.
Może jest przesuszony a może donica jest już zbyt mała dla niego,bryła korzeniowa przerośnięta i nie ma skąd czerpać pożywienia.
Może jest przesuszony a może donica jest już zbyt mała dla niego,bryła korzeniowa przerośnięta i nie ma skąd czerpać pożywienia.
Fikus był niedawno przesadzany i "ma miejsce" w doniczce ;) może rzeczywiście ma za sucho - po kilku przygodach z przelanymi roślinami staram się nie przedobrzać z wodą ;) spróbuję więc trochę obficiej go podlewać.
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź
Raczej za suche powietrze. Gdy zaczyna się sezon zimowy, kaloryfery itp powietrze się bardzo wysusza. Gleba zresztą też. Najlepiej postawić kwiatka na misce z wodą i kamykami.