Kuchenne inspiracje AGNESS

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Spis przepisów znajdujących się w tej części:

Piernik, Sałatka warstwowa z tuńczyka, Ryba w ananasie, Ciasteczka kokosowe, Pani Walewska
Szynka pieczona w cebuli i pieczarkach
Sernik z bezową kołderką
Sałatka gyros, Kora orzechowa
Sałatka jajeczno-pieczarkowa, Sałatka z tuńczyka, Sałatka z selerem konserwowym, Sałatka śledziowa, Sałatka z kurczaka z ananasem, Barszcz czerwony, Keks wieczny
Ciastio serowo-makowe
Cisato makowe na biszkopcie
Brownie z kremem karmelowym
3 BIT
Snickers
Jabłecznik z budyniem
Ciasto sezamowo-chałwowe
Flaczki jarskie
Torcik kajmakowy
Ciasto z czasopisma
Zupa z serków topionych, Zupa Meksykańska, Sajgonki
Serniko-brownies z malinami lub wiśniami lub truskawkami ( mogą być mrożone)
Lasagne
Ciasteczka Muesli
Ciasto jabłowo cynamonowe
Kakaowe muffinki z Nutellą i owocami, Muffinki bananowo-kokosowe
Makaron z sosem serowym, Skrzydełka w miodzie, Torcik z kokosową kołderką
Buszkoptowe muffiny z kokosem i jabłkami
Muszle faszerowane mięsem mielonym
Muffinki czekoladowo-kokosowe z rodzynkami, Muffinki cytrynowo-makowe
Dwie sałatki z makaronem
Sałatka z brokułem i fetą
Szarlotka na kruchym cieście
Żeberka w miodzie
Naleśnikowe koperty z kurczakiem i pieczarkami, Dip czosnkowo-bazyliowy
Żeberka po chińsku
Pieczone ziemniaki
Chleb z ziarnami
Pączki serowe
Pączki serowe bez drożdży
Krągielki, Szybkie serowe pączki
Torcik z kremem budyniowym i truskawkami
Krokieciki
Najzdrowsze muffinki (wysokobłonnikowe)
Cynamonowe muffinki
Drożdżowe ślimaki z pikantnym nadzieniem
Ciasto drożdżowe babcine
Żurek
Murzynko-sernik, Sernik z brzoskwiniami
Szynka gotowana w majonezie
Torcik serowy
Pijane śliwki
[url=ttp://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=2868983#p2868983]Sernik gotowany[/url]
Ciasto czekoladowe z owocami
Ambasador
Górnik bez jaj
Baba Jaga
Ciasto czekoladowe
Placek na winie
Forszmak
Przepis na pierś z kurczaka
Błyskawiczne ciasteczka
Rolada mięsna
Sernik na zimno z owocami
Babka cytrynowa
Bułka Wielkanocna
Baba parzona
Czekoladowe muffinki z serem, Zapiekanka makaronowa z serowo-śmietanowym sosem
Ryż zapiekany z jabłkami
Pancakesy dwa
Sernik z Michałakmi białymi
Chłodnik
Chłodnik










A w następnej części wątku, tutaj :arrow: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 42&start=0 znajdziecie takie przepisy :

Torcik z kremem czekoladowym
Fasolka szparagowa zapiekana pod beszamelem. Szarlotka
Ogórki kiszone
Jagodowy sernik z bitą śmietaną
Szarlotka z budyniem i kokosem
Sos słodko-kwaśny na zimę
Sos z cukinii z fetą do makaronu
Placuszki z cukinii
GALANTYNA DROBIOWA Z PIECZARKAMI
Pasty do pieczywa
Kieszonki schabowe z chrzanem
CIASTO ORZECHOWO-KOKOSOWE Z KREMEM ANANASOWYM
RURKI NA ZIELONO
DOMOWE HAMBURGERY
Ciasto marchewkowe
JAGODOWY JOGURTOWIEC
RYBA Z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI
ZAWIJANA PIERŚ Z GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM
przepis na schab-sprawdzony
SZARLOTKA Z ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ
Ciasto Malaga
Kotleciki a'la gołąbki w sosie pomidorowym.
Łosoś w bardzo prosty sposób
Śledź w zalewie
Piernik bez jaj
ŁABĘDZI PUCH
KARP FASZEROWANY W GALARECIE
TORT PAWŁOWEJ
GRANOLA czyli DOMOWE MUSLI
Blok - "BAJERDRRKA"
SPECJAŁ W WAFLU
Blok 2
CIASTECZKA BAKALINKI
Pieguski
Pyszne ciasto cytrynowe
BABKA Z KISIELEM
Tulipan
Tulipan 2
Tulipan 3
BABKA Z MAJONEZEM
BABECZKI Z PIKANTNYM NADZIENIEM
FASZEROWANE ZIEMNIAKI
ROŻKI Z SZYNKI
JAJKA W SOSIE NA BAZIE MAJONEZU
SAŁATKA WARSTWOWA Z SOSEM SŁODKO KWAŚNYM
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA z sosem śmietanowo- serowym
TORCIK CZEKOLADOWO-CZEKOLADOWY
PIZZA
SOK Z ARONII
NALEWKA Z PIGWOWCA
CRUMBLE ( owoce z kruszonką )
ZUPA POROWO-SEROWA Z PULPECIKAMI





Gościnnie :wink:
chlebek Agatki (pomidorzanki)
,,Pomidory suszone"- przepis Kasi-labka1
Ciasto z aronią
Rolada mięsno-serowa
PIJANE ŚLIWKI
Mufinki z owocami
galaretkowy bananowiec
Śledzie w śmietanie






Witam wszystkich serdecznie :wit

W związku z tym , że idą święta napada mnie na szperanie w przepisach i wyszukiwanie świątecznego menu, żeby było inne niż zawsze.....a w końcu i tak większość potraw pozostaje takich samych jak co roku.....bo nie wyobrażamy sobie bez nich wigilii i świątecznych dni 8-) :lol: Tylko kilka potraw zmienia sie , żeby nie było nudno 8-) :lol:
A, że gotować i piec bardzo lubię, kombinować ze smakami, poznawać nowe potrawy, postanowiłam podzielić się swoimi przepisami, może komuś przypadną do gustu.

Na początek wkleję to co już wcześniej podawałam w innych wątkach....bardzo na czasie, świetne na zbliżające się święta :D

PIERNIK

* 1 szkl cukru
* 3 łyżki miodu
* 1 czubata łyżeczka przypraw ( cynamon, utłuczone goździki )
* 100 g masła
* 1 szkl mleka
* 2,5 szkl mąki
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 3 jaja
* zapach cytrynowy
* orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa

Cukier, miód, przyprawy pogotować do rozpuszczenia. Wyłączyć gaz, dodać masło- dokładnie wymieszać do rozpuszczenia, wlać mleko- wymieszać, dodać żółtka- połączyć, następnie mąkę wymieszaną z sodą, bakalie i zapach, Na koniec ubitą pianę z białek. Ciasto będzie dość wolne.Piec około 50 min. Ja piekę w tortownicy z kominkiem. Wychodzi piękny wieniec.
Po wystudzeniu polać polewą czekoladową, posypać orzechami.

Wiele pierników wypróbowałam, ale ten najbardziej nam smakuje, zawsze do niego wracam, króluje w naszym domu od 30 lat .


SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKA

Porcja na duże naczynie- powinno być przezroczyste
* 10-15 jaj
* 40 dkg żółtego sera
* 3-4 puszki tuńczyka w oleju ( kawałki)
* cebule
* szczypiorek lub por

Ugotować jaja na twardo, oddzielić białka od żółtek i układać warstwami:
-Białka zetrzeć na tartce jarzynowej na dno przezroczystej misy
-Ser żółty również na tartce jarzynowej
-Równomierna warstwa majonezu
-Warstwa odsączonego tuńczyka
-Warstwa pokrojonej w kosteczkę i posolonej cebulki
-Warstwa majonezu
-Starte żółtka
- Posypać szczypiorkiem lub porem ( niekoniecznie)

i jeszcze przepis, który ostatnio na naszym stole gości bardzo często....

RYBA W ANANASIE

* 0,5 kg rybnych płatów
* 1 puszka ananasa
* 0,5 szkl ketchupu
* 1 średnia cebula
Rybę pokroić w nieduże kawałki, usmażyć w panierce ( mąka, jajko, bułka tarta)
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać ananasy pokrojone w kawałeczki- chwilę razem podsmażyć.
Zrobić sos- sok z ananasa, 0,5 szklanki wody, keczup, łyżeczka kucharka. Wymieszać wylać na patelnię z ananasem i cebulką, chwilę podgotować, zalać sosem rybę.
Można podawać i na ciepło i na zimno.

Ja robię jeszcze 2 inne wersje, dla urozmaicenia, ananasa zamieniam na pokrojone w plastry i podsmażone pieczarki, lub paprykę. Też jest pyszne....ale jednak z ananasem smakuje nam wyjątkowo....

CIASTECZKA KOKOSOWE


* 1 kleik ryżowy
* masło (200 g)
* 3 jaja
* 3/4 szkl cukru
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 100 g wiórków kokosowych
* cukier wanilinowy
* dżem do posmarowania dziurek

Wszystkie składniki połączyć , zagnieść ciasto. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, robić dziurkę ( jak pyzy)
Wykładać na natłuszczoną blachę. Piec do zrumienienia. Po ostudzeniu w dziurkę wkładać dżem.


PANI WALEWSKA


* 2,5 szkl mąki
* 20 dag masła
* 4 żółtka
* 1 cukier wanilinowy
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 białka i 10 dag cukru pudru- ubić na sztywną pianę

Zagnieść ciasto, podzielić na 2 placki. Wylepić 2 duże, natłuszczone blachy.
Każdy z placków posmarować dżemem, wylać po połowie piany, posypać obficie orzechami włoskimi, laskowymi, migdałami ( wg upodobań) - upiec.

Masa:
* 2 budynie waniliowe , cukier jeśli budyń bez cukru
* 3 szkl mleka
* 1 masło

Ugotować budyń, wystudzić. Utrzeć masło i po łyżce dodawać budyń dokładnie ucierając.
Kremem przełożyć wystudzone placki.
Kasencja

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Tą Panią Walewską muszę zapisać. Mój m uwielbia masy budyniowe :).
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Witaj Kasiu :wit Panią Walewską szczerze polecam. Był okres, kiedy robiłam ją na okrągło, bo wszyscy sie dopominali :D
W wątku obiadowym pytałaś o przepis na sos słodko-kwaśny. Naprawdę wspaniała sprawa, przepis podam latem, kiedy będą pomidorki i będzie najlepszy czas na zrobienie go w słoiczki :D

Dziś u mnie na obiadek była pieczona w cebuli i pieczarkach szynka.

* 1 kg szynki ( może być również łopatka, karkówka, schab)
* 4 -5 cebul
* 0,5 kg pieczarek
* mąka, olej do smażenia
* zioła prowansalskie

Szynkę kroimy w plastry grubości ok 1 cm. Obtaczany w mące i obsmażamy . Wykładamy do żaroodpornego naczynia.
Cebulę kroimy w półplasterki, obsmażamy, wykładamy na mięso.
Pieczarki kroimy na 4 części- duże na 6, wykładamy na cebulę,
Solimy, posypujemy ziołami. Zalewamy gorącą wodą , żeby tylko minimalnie przykryła składniki .
Pieczemy w 180 st. przez 1,5 godziny.


Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Aguś zaznaczam wąteczek a 'Pani Walewska' będzie na I Dzień Świąt.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5859
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska Gorlice

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Może i ja sie skusze na tą Walewską :wink:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Kasencja

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Ok. Spokojnie poczekam na ten przepis :wink: . No i na wiele innych ;:108 .
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Agnes mam pytanie odnośnie Pani Walewskiej.Czy na wierzchu ma być ubita pianka z orzechami?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Krysiu witaj ;:196

Aguś, Dorotko mam nadzieję, ze będzie wam smakowała :D Czekam na opinie po upieczeniu 8-) :D

Kasiu super ....coś tam jeszcze będzie...mam nadzieję, że przepisy przypadną ci do gustu :D

Aldonko ubitą z cukrem pianę wylewasz na posmarowane dżemem ciasto i pianę posypujesz po wierzchu orzechami . Po zapieczeniu robi się taka chrupiąca beza z orzeszkami na wierzchu :D
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Dzięki...Oj zrobię to ciacho na Święta.Po obejrzeniu grafiki w internecie ..nie ma innej opcji ;:63 Pysznie to ciacho wygląda.Zrobię taki,,myk,,i zamiast dżemu dam powidła śliwkowe???Co o tym sądzisz?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Aldonko, dżemik , czy powidła....co kto lubi :D Ja najbardziej lubię z dżemem z czarnej porzeczki, ale jak nie mam to robię i z wiśniowym i brzoskwiniowym i mirabelkowym. Z każdym pyszne . Dżemik powinien być kwaskowaty, wtedy świetnie łączą się smaki ze słodyczą bezy :D Czekam na opinię po upieczeniu :D
Elżunia 1187
200p
200p
Posty: 371
Od: 29 cze 2009, o 00:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Agnes witaj mam pytanko.Czy ten piernik co podawałaś tez musi swoje poleżeć czy tez można go upiec bezpośrednio przed świętami
Miłośniczka wszystkich kwiatów
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Agness... zaznaczam,żebyś mi nie zginęła. Na pewno wypróbuję przepis na sałatkę z tuńczykiem, mniam-mniam ;:138 :!:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Elżuniu ten piernik nie potrzebuje leżakować. Można go zrobić i w ten sam dzień jeść :D

Misiu :wit Walewską naprawdę polecam :D

Witaj Andziu :wit Mam nadzieję, ze sałatka będzie ci smakowała. To jedna z moich ulubionych :D
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11411
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Agniesiu zapisałam przepis na ciasto Pani Walewska.
Z tym sobie poradzę, gdyż masę budyniową już robiłam, a kruche, to łatwe.
Dziękuję. ;:196
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Tajeczko bez problemu upieczesz to ciasto, nie jest trudne w wykonaniu a naprawdę pyszne :D

Dziś przepis na sernik.....mój ulubiony :wink: 8-)

SERNIK Z BEZOWĄ KOŁDERKĄ

CIASTO
2 szkl mąki
2/3 szkl cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dk masła
1 łyżka smalcu
1 jajo
2 żółtka
Zagnieść kruche ciasto. Wylepić nim natłuszczoną dużą blachę, tak, żeby i boki były wyklejone. Wstawić do lodówki.

SER
1kg białego sera ( wiaderko)
1,5 szkl cukru
cukier waniliowy
0,5 szkl oleju
1,5 budyń waniliowy
3 szkl mleka
2 jaja
4 żółtka

Wszystkie składniki razem zmiksować. Masa wychodzi bardzo rzadka.
Wylać ser na ciasto, piec ok 50 min , ma się lekko zrumienić.

Ubić pianę z 6 białek , usztywnić 2/3 szkl cukru, dodać 200 g wiórek kokosowych.
Wylać na gorący sernik i piec jeszcze 15-20 min, aż piana sie zrumieni.

Oto jak wygląda ciasto- dzieło Tajeczki ;:196
Obrazek[/quote]
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”