Angielski ogródek nursem71
- nursem71
- 100p
- Od: 29 gru 2011, o 13:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Angielski ogródek nursem71
Robiłam zdjęcia moich roślinek przez całe lato, ale nie miałam komu ich pokazać. Nareszcie tutaj znalazłam to miejsce.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Angielski ogródek nursem71
witam na forum .Jak masz na imię ? Zdjęcia bardzo mi się podobają.Widze sporo roślinek trzymasz w doniczkach ,a tam z tyłu są jakies rabatki ?
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Oglądałam Twoje zmagania z pomidorami, teraz cieszę się że założyłaś swój ogrodowy wątek. Nie łatwo uprawiać ogród przy warunkach glebowych jakie masz na działce. Podobał mi się pomysł dzielenia się ziemią- będziesz uprawiać dalej ten kawałek ogródka znajomych?
No i jeszcze czekam na kolejne zdjęcia, może też warzyw... Bardzo lubię takie klimaty, ogród ozdobny i użyteczny zarazem. Ja zgaduję imię: Monika?
No i jeszcze czekam na kolejne zdjęcia, może też warzyw... Bardzo lubię takie klimaty, ogród ozdobny i użyteczny zarazem. Ja zgaduję imię: Monika?
Oj , tak , zasyp nas zdjęciami warzyw ( czytaj pomidorów) zainteresowała mnie ostatnia odmiana z filmu - jak ona się nazywa? Zachwyt Ogrodnika? Czy to ustalona odmiana , czy F1?
Pozdrawiam,Małgorzata
- nursem71
- 100p
- Kontakt:
Mam na imię Monika. Roślinki w doniczkach to konieczność ponieważ mój ogródek znajduje się w miejscu gdzie kiedyś było wysypisko śmieci a potem plac budowy i nie ma tu gleby a tylko kamienista glina i kamień na kamieniu. Mój mąż musiał dosłownie rąbać tą "glebę" szpadlem jak sie uparłam, że posadzę powojniki. Tam z tyłu za folią są duże i głębokie pojemniki, w których miałam pietruszkę, buraki, sałatę, cebulę i zioła.andrzejek pisze: witam na forum .Jak masz na imię ? Zdjęcia bardzo mi się podobają.Widze sporo roślinek trzymasz w doniczkach ,a tam z tyłu są jakies rabatki ?
-
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
Moniko współczuję takiej gleby ,ale w doniczkach też można dużo posadzić tylko ,że trzeba więcej dbać .
Moniko ,wszystko hodujesz w pojemnikach? Nie ma szans ( z czasem) wybrać tych kamieni? Masakra jakaś.
Z drugiej strony lepiej w pojemnikach niż wcale....
Pozdrawiam,Małgorzata
- nursem71
- 100p
- Kontakt:
Tak- Monika . Oczywiście będę uprawiać dalej mój ogródek. Tutaj czeka się wiele lat na działkę, listy oczekujących sa bardzo długie a ja po prostu bez grzebania w ziemi nie mogę żyć.Zielona_Ania pisze:Oglądałam Twoje zmagania z pomidorami, teraz cieszę się że założyłaś swój ogrodowy wątek. Nie łatwo uprawiać ogród przy warunkach glebowych jakie masz na działce. Podobał mi się pomysł dzielenia się ziemią- będziesz uprawiać dalej ten kawałek ogródka znajomych?
A ot kilka zdjęć warzywek
-- 29 gru 2011, o 21:20 --
No, trzeba codziennie podlewać ale w nagrodę można się napawać widokiem kwiatów...andrzejek pisze:Moniko współczuję takiej gleby ,ale w doniczkach też można dużo posadzić tylko ,że trzeba więcej dbać .
-- 29 gru 2011, o 21:22 --
W pojemnikach tylko przy domu, na szczęście mam jeszcze ten kawałek ziemi u znajomych. Kamieni raczej nie da się wybrać chyba że koparkąbasow@ pisze:Moniko ,wszystko hodujesz w pojemnikach? Nie ma szans ( z czasem) wybrać tych kamieni? Masakra jakaś.
No to już mam odpowiedź na swoje pytanie W gruncie też sadzisz.
Widzę ,że nawet ziemniaczki masz
Widzę ,że nawet ziemniaczki masz
Pozdrawiam,Małgorzata
- nursem71
- 100p
- Kontakt:
To odmiana ustalona. Po angielsku Gardener's Delight. Jest tu bardzo popularna i nasiona nawet są dołączane do czasopism ogrodniczych. Ale to jest nieposkromiona bestia, nie nadążałam z usuwaniem pędów bocznych. Te małe pomidorki koktajlowe są za to bardzo smaczne. Owocują tu do pierwszych przymrozkówbasow@ pisze:Oj , tak , zasyp nas zdjęciami warzyw ( czytaj pomidorów) zainteresowała mnie ostatnia odmiana z filmu - jak ona się nazywa? Zachwyt Ogrodnika? Czy to ustalona odmiana , czy F1?
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Moniko, to bardzo dobrze trafiłaś, nas jest tu więcej z tym problememnursem71 pisze:a ja po prostu bez grzebania w ziemi nie mogę żyć
Dzięki za zdjęcia plonów - masz dobrą rękę do warzyw. Z ogórkami tylko skarżyłaś się na filmie, że się nie udały, mam podobne kłopoty, bo u mnie bardzo słaba gleba.
Wydaje mi się, czy przy pomidorach w workach widziałam aksamitki - to w ramach dobrego sąsiedztwa? Jakbyś jeszcze mogła tak w skrócie opisać swój ogród, jaki duży, jakie ma plusy i minusy według Ciebie.
I jeszcze jedna uwaga - podoba mi się jak zestawiasz kolory roślin w pojemnikach, nagietek bardzo ożywił kompozycję, chociaż niektórzy uważają że łączenie różowego i żółtego jest ryzykowne. Dla mnie miodzio tutaj.
- nursem71
- 100p
- Kontakt:
Oj tak, marzyłam o własnych kiszonych ogórkach, ale to było najsuchsze lato w Anglii od stuleci, no i ta gleba była dopiero co pozbawiona chaszczy jeżyn i chyba nienajlepsza dla ogórków. Tak, przy pomidorach rosły aksamitki w celu odstraszania szkodników fruwających Mój przydomowy ogródek jest stanowczo za mały i sąsiedzi mogą mnie podgladać bo płot jest niewysoki. Plusem jest, że jest mój i mam w nim mały tunel foliowy. Z kolorami mogłam poszaleć, bo pisma ogrodnicze dołączały przez całe lato nasiona kwiatów jednorocznych. Też mi się podobał efekt. Pozdrawiam serdecznie.
- nursem71
- 100p
- Kontakt:
A OTO MÓJ OGRÓDEK W STYCZNIU