MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II
Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ I - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=20281
Zapraszam do dyskusji w części II.
Zapraszam do dyskusji w części II.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II
Witam,
W piątek idę nad jezioro po trzcinę.
Czy trzcina po miskantach też się nadaje dla murarek?
Pozdr:)
W piątek idę nad jezioro po trzcinę.
Czy trzcina po miskantach też się nadaje dla murarek?
Pozdr:)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
"Trzcina po miskantach" to trochę niefortunne sformułowanie. Trzcina to inna roślina a miskanty to inne rośliny. Ale rozumiemy, że chodzi Ci pewnie o łodygi miskantów.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miskanty fatalnie się tnie na mniejsze rurki, mnie się sporo końcówek po prostu pokruszyło, rozwarstwiło.
Ale się uparłam i sporo mi zostało a miałam tylko sekator jako narzędzie.
Mniej więcej połowa nadawała się do użycia.
Ale się uparłam i sporo mi zostało a miałam tylko sekator jako narzędzie.
Mniej więcej połowa nadawała się do użycia.
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
W tym roku to ciężko z trzciną nie ma lodu i ciężko się dostac będzię do tej lepszej i grubszej.
Zastanawiam się, czy nie można by tych rurek zanurzyć w pokoście lub jakimś innym drewnochronie. Zmniejszyło by się ryzyko chorób grzybowych, ale czy murarki zaakceptują takie malowane rurki?
- phrix
- 100p
- Od: 10 kwie 2011, o 11:15
- Kontakt:
Ja właśnie skończyłem budowę nowego "ula" dla murarek. Przybyło jakieś 1300 rurek (ul dwustronny)
Mam pytanie w poprzednim temacie wyczytałem wypowiedź Pawła Woynowskiego, że z początku nie wyciągał kokonów z rurek tylko pozostawiał je w całości.
Uzasadnił to tym, że murarka ogrodowa to dzika pszczoła i w naturze sama daje sobie radę.
Ciekawi mnie na jakiej zasadzie działają pasożyty na murarkach. Czy wywołują u nich choroby czy wyłącznie wyjadają larwy murarek i ich pożytki. Dokładnie chodzi mi o to czy gdy kokony nie będą wyjmowane z rurek to jaka jest szansa, że murarki przetrwają zimę, no i oczywiście czy ich liczebność wzrośnie. Teoretycznie jak zauważył Paweł w naturze nikt nie pomaga murarce w walce z pasożytami.
Mam pytanie w poprzednim temacie wyczytałem wypowiedź Pawła Woynowskiego, że z początku nie wyciągał kokonów z rurek tylko pozostawiał je w całości.
Uzasadnił to tym, że murarka ogrodowa to dzika pszczoła i w naturze sama daje sobie radę.
Ciekawi mnie na jakiej zasadzie działają pasożyty na murarkach. Czy wywołują u nich choroby czy wyłącznie wyjadają larwy murarek i ich pożytki. Dokładnie chodzi mi o to czy gdy kokony nie będą wyjmowane z rurek to jaka jest szansa, że murarki przetrwają zimę, no i oczywiście czy ich liczebność wzrośnie. Teoretycznie jak zauważył Paweł w naturze nikt nie pomaga murarce w walce z pasożytami.
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
-
- 100p
- Od: 13 mar 2009, o 21:59
"Dokładnie chodzi mi o to czy gdy kokony nie będą wyjmowane z rurek to jaka jest szansa, że murarki przetrwają zimę, no i oczywiście czy ich liczebność wzrośnie."
Oczywistym jest, że gdy murarki zostaną zaatakowane przez pasożyty to giną. Jednak ilość pasożytów jest przeważnie mniejsza i duża część pszczół nie zostaje zaatakowana.
Przetrwanie zimy zależne jest od panujących warunków atmosferycznych takich jak temperatura (za wysoka lub za niska), wilgotność.
Liczebność pszczół powinna wzrastać w mojej hodowli pomimo nie wyjmowania kokonów wzrasta co roku czterokrotnie. Jednak, aby pasożyty nie opanowały całkowicie hodowli proponuję przynajmniej raz na cztery lata wyjąć kokony i sprawdzić pod względem pasożytów.
Pozdrawiam.
Oczywistym jest, że gdy murarki zostaną zaatakowane przez pasożyty to giną. Jednak ilość pasożytów jest przeważnie mniejsza i duża część pszczół nie zostaje zaatakowana.
Przetrwanie zimy zależne jest od panujących warunków atmosferycznych takich jak temperatura (za wysoka lub za niska), wilgotność.
Liczebność pszczół powinna wzrastać w mojej hodowli pomimo nie wyjmowania kokonów wzrasta co roku czterokrotnie. Jednak, aby pasożyty nie opanowały całkowicie hodowli proponuję przynajmniej raz na cztery lata wyjąć kokony i sprawdzić pod względem pasożytów.
Pozdrawiam.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Chyba Swagman kiedyś pisał, że pszczoły nie lubią nienaturalnych zapachów. Wystarczy je dobrze osłonić przed deszczem.11krzych pisze:Zastanawiam się, czy nie można by tych rurek zanurzyć w pokoście lub jakimś innym drewnochronie. Zmniejszyło by się ryzyko chorób grzybowych, ale czy murarki zaakceptują takie malowane rurki?
phrix - ja wyjmuję kokony, na pewno to ogranicza spasożytowanie. Jeśli ich nie wyłuskasz, z rurek wylecą murarki ale też pasożyty i będą miały nową siedzibę jak "na dłoni", co raczej zwiększy ich liczebność. U mnie głównie występują takie małe żółte larwy, część była w towarzystwie kokonów murarek, większosć wyżarła im cały pyłek..
Swoją drogą - stylowy domek
Pozdrawiam, Maciek.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
witam w nowej części ...
tak sobie myślę o tych pasożytach....w naturze raczej pewnie nie mają możliwości spotkać aż takiej ilości kokonów w jednym miejscu , więc szansa na przetrwanie murarki jest większa , jeśli zaś damy im kilkaset rurek i nie sprawdzimy jesienią to mają pewne miejsce do pasożytnictwa od samego początku - więc pewnie lepiej sprawdzać kokony .....
ale to tak według mnie.......
tak sobie myślę o tych pasożytach....w naturze raczej pewnie nie mają możliwości spotkać aż takiej ilości kokonów w jednym miejscu , więc szansa na przetrwanie murarki jest większa , jeśli zaś damy im kilkaset rurek i nie sprawdzimy jesienią to mają pewne miejsce do pasożytnictwa od samego początku - więc pewnie lepiej sprawdzać kokony .....
ale to tak według mnie.......
Faktycznie kłopot z trzciną, nie wiem co robić. Rdest jest pokrzywiony a rurki plasikowe nie fajne i co robić? Rurki do napojów są takie ładne i średnica odpowiednia, pakowane po 100szt, szkoda! Będę musiał zakupić matę trzcinową w castoramie i nią się bawić
Zielonym do góry!
Witam
Mam pytanie odnośnie trzciny. Mam odcinki nie zakończone kolankami. Czy zaślepić je z jednej strony? Zamierzam je wsadzić do Ula czyli będą z jednej strony dosunięte do jego ścianki.
Mam pytanie odnośnie trzciny. Mam odcinki nie zakończone kolankami. Czy zaślepić je z jednej strony? Zamierzam je wsadzić do Ula czyli będą z jednej strony dosunięte do jego ścianki.
-
- 100p
- Od: 13 mar 2009, o 21:59
Proponuję je jednak zaślepić tak przynajmniej 50% będzie wtedy materiał do porównania.
Zaślepić najlepiej ziemią lub gliną
Zaślepić najlepiej ziemią lub gliną