Storczyki Natalii
- 2spanielki
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 lis 2011, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Storczyki Natalii
Witam, od jakiegoś czasu obserwuję ten dział. I w końcu postanowiłam się również ukazać, a właściwie ukazać moje orchidee, natchnęła mnie do tego moja vanda u której dziś zauważyłam pączek przy "kąpieli" i chciałam się podzielić swoją radością, liczyłam się z tym że pokaże mi znowu swoje kwiatki na wiosnę może, a tu taka niespodzianka
Kilka z moich kwiatów, reszta z czasem może
Ascocenda Princess Mikasa Pink (jak kwitła, czekam na kolejne kwiatki)
Jeden z moich ulubionych, jakby "Elegant Julia" (niestety na tą chwilę w stanie spoczynku )
Słoneczna miniaturka (przekwitły ale jeden się rozgałęzia)
MM (obydwa kwitną)
Vanda Robert`s Delight Red (jak kwitła, ma przepiękny glęboki kolor)
Nie liczę moich storczyków więc dokładnej ilości nie podam, przynajmniej nie phalaenopsisow, ale wiem że mam kilka dendrobium nobile, mam 3 vandy, 1 ascocende, 3 paphiopedilia, 1 dendrobium phalaenopsis, chyba 4 cattleye, zygusia, to tyle co mi przychodzi do głowy.
Pozdrawiam Was serdecznie.
Kilka z moich kwiatów, reszta z czasem może
Ascocenda Princess Mikasa Pink (jak kwitła, czekam na kolejne kwiatki)
Jeden z moich ulubionych, jakby "Elegant Julia" (niestety na tą chwilę w stanie spoczynku )
Słoneczna miniaturka (przekwitły ale jeden się rozgałęzia)
MM (obydwa kwitną)
Vanda Robert`s Delight Red (jak kwitła, ma przepiękny glęboki kolor)
Nie liczę moich storczyków więc dokładnej ilości nie podam, przynajmniej nie phalaenopsisow, ale wiem że mam kilka dendrobium nobile, mam 3 vandy, 1 ascocende, 3 paphiopedilia, 1 dendrobium phalaenopsis, chyba 4 cattleye, zygusia, to tyle co mi przychodzi do głowy.
Pozdrawiam Was serdecznie.
Re: Storczyki Natalii
Witaj Natalio
Śliczna kolekcja A na taką 'słoneczną' miniaturkę to sama choruje. Kiedyś był dostępny na allegro, ale płatki i kolorki nie były tak piękne jak twoje.
Śliczna kolekcja A na taką 'słoneczną' miniaturkę to sama choruje. Kiedyś był dostępny na allegro, ale płatki i kolorki nie były tak piękne jak twoje.
- 2spanielki
Dziękuję rosarita, kupiłam sobie 2w1 za 13 zł po obniżce, a poźniej jeszcze dostałam w prezencie jeden, bo niby takiego jeszcze nie miałam no więc miałam, i to już 3 sztuki
One rzeczywiście były na allegro przez dłuższy czas i były takie same jak moje, zdjęcie zrobiłam w słoneczku więc może stąd różnica. Tylko niezbyt chętnie kwitną paskudy :P
One rzeczywiście były na allegro przez dłuższy czas i były takie same jak moje, zdjęcie zrobiłam w słoneczku więc może stąd różnica. Tylko niezbyt chętnie kwitną paskudy :P
Widziałam je jakieś tydz. temu na allegro. Były cudownie piękne, ale kwota 32 zł odstraszyła mnie od razu. Poczekam trochę, może znowu kiedyś ktoś je będzie chciał sprzedać to wtedy pomyśle nad zakupem.
- 2spanielki
- 2spanielki
To zupełnie taki jak mój w tym pierwszym kieliszku
Ale na razie u mnie też się nie rusza z żadnym pędzikem jeszcze, uparciuchy.
Ale na razie u mnie też się nie rusza z żadnym pędzikem jeszcze, uparciuchy.
A co ile podlewasz te maluszki, bo wiadomo, że inaczej będzie jak będzie kwitł a inaczej jest jak sobie odpoczywa?
- 2spanielki
Szczerze to nie wiem. Podlewam jak już widzę że jest susza w doniczkach, ogólnie u phalaenopsisów. Kwitnącym dodatkowo zraszam co jakiś czas podłoże wodą z nawozem, nie kwitnącym rzadziej. Regularnie podlewam tylko vandy.
- Merghen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Natalio, cieszę się,że i tutaj pokazujesz swoje piękności. A jak Vanda Robert's Delight 'Red', pokazuje coś czy na razie przyrasta - tak jak moja - korzonki i liście?
- 2spanielki
Cześć Merghen Red może nie obrasta bo to za dużo powiedziane, ale liście nowe się pojawiają a korzonki gdzieniegdzie przebijają świeże. U Ciebie też zastój z kwiatkami...? Obawiam się że trzeba będzie czekać na wiosnę i wiosenne promyki dla naszych vand.
Pędzik za to pojawił się u tej vandzi (właściwie to chyba ascocenda kulvadee fragrant?), mam słabość do kropeczek i vand więc czekam z niecierpliwością. To jej poprzednie kwitnienie.
a to już Paphiopedilum Leeanum
Hybryda - niespodzianka, ale jeszcze trochę i pokaże mi jakie ma kwiatki.
I hybrydka którą wybrał mój mąż. Ja stałabym jeszcze z godzinę wybierając którego zabrać do domu, ale facet to facet, K* podszedł, popatrzył, chwycił doniczkę i powiedział "najładniejszy, albo ten albo żaden" i co miałam zrobić
Następnego dnia stwierdziłam że wybór jednak był bardzo trafny, bardzo mi się podoba ten kolor kiwi... i kropeczki rzecz jasna
Pędzik za to pojawił się u tej vandzi (właściwie to chyba ascocenda kulvadee fragrant?), mam słabość do kropeczek i vand więc czekam z niecierpliwością. To jej poprzednie kwitnienie.
a to już Paphiopedilum Leeanum
Hybryda - niespodzianka, ale jeszcze trochę i pokaże mi jakie ma kwiatki.
I hybrydka którą wybrał mój mąż. Ja stałabym jeszcze z godzinę wybierając którego zabrać do domu, ale facet to facet, K* podszedł, popatrzył, chwycił doniczkę i powiedział "najładniejszy, albo ten albo żaden" i co miałam zrobić
Następnego dnia stwierdziłam że wybór jednak był bardzo trafny, bardzo mi się podoba ten kolor kiwi... i kropeczki rzecz jasna
- Merghen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zastój jak zastój - u vand i owszem ale inne zaczynają już szaleć więc mogę otworzyć sezon 2012
uroda tej ostatniej Vandy po prostu - bomba! miniaturki tez śliczne, ja ostano zastanawiam się nad czymś co posłużyłoby mojej miniaturce za oryginalna oslonkę