Nóż do szczepień czy sekator do szczepień?
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nóż do szczepień czy sekator do szczepień?
Witam chciałbym kupić dobry nóż do szczepień ale nie wiem jaki był by dobry i wytrzymały ?
Może podzielicie się wiedzą na ten temat.No i powiecie jakie macie swoje noże do szczepień
A może lepiej dołożyć trochę pieniędzy i kupić sekator do szczepień?
Może podzielicie się wiedzą na ten temat.No i powiecie jakie macie swoje noże do szczepień
A może lepiej dołożyć trochę pieniędzy i kupić sekator do szczepień?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 31 sie 2010, o 15:39
- Kontakt:
Re: nóż do szczepień czy sekator do szczepień?
Kiedyś to się używało tylko noża, który zwał się okulizak. Musiał być ostry jak brzytwa. I jeszcze sierpak np. do wyrównywania po cięciu. I starczało. Sekatora do szczepień w życiu nie używałem.
Ja szczepię nożem Tina.
Dwa lata szczepiłem szczepakiem kupionym za 20 złociszy w ogrodniczym... też rośnie.
Dwa lata szczepiłem szczepakiem kupionym za 20 złociszy w ogrodniczym... też rośnie.
Ciekawe,dlaczego czasem przyjmuje mi się,jak używam nożyka do tapet za 3zł?
Nieporęczny jakiś... kupiłem taki za 11
Kupiłeś za drogi.Nie wiem,czy to prawda,ale podobno skuteczność szczepienia nie zależy od ceny noża.
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czasem od "fazy", księżyca...
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Nie zależy... ale musi w łapie dobrze leżeć.
Albo łapa musi dobrze pasować do noża.Może księżyc,może termin,może równe cięcie,może dobre
wiązanie.Tak sobie myślę,że dobry,drogi nóż jest przydatny.Jak się szczepi kilkaset podkładek
codziennie,przez kilkadziesiąt dni,co rok.
wiązanie.Tak sobie myślę,że dobry,drogi nóż jest przydatny.Jak się szczepi kilkaset podkładek
codziennie,przez kilkadziesiąt dni,co rok.
- Robert Sz
- 50p
- Od: 4 sty 2012, o 22:07
- Kontakt:
Witam!
Ja mam szczepak Tina 607/10 (dla leworęcznych). Jak dla mnie jest to jeden z najlepszych modeli. Ostrze ma długość 10 cm dzięki czemu można wykonywać długie nacięcia na zrazie i podkładce. Dodatkowo ostrze jest lekko zaokrąglone co dodatkowo wpływa na gładkość nacięcia. Jeszcze jedną zaletą tego ostrza jest długi wąski czubek co pozwala precyzyjnie wykonywać nacięcia na bardzo cienkich zrazach. Stal jest bardzo twarda. Wystarczy raz dobrze naostrzyć a potem polerować na marmurku i wyciągać na pasku. Wcześniej posiadałem nóż firmy Kunde i też byłem z niego zadowolony aż pewnego dnia przy rozkładaniu noża do pracy po prostu pękł. Wspomnę jeszcze tylko,że przez wiele lat używałem poczciwego Gerlacha i też pięknie szczepił ,niestety był pracochłonny ponieważ trzeba było często go ostrzyć na osełce (miękka stal).
Ilość modeli dostępnych na rynku jest dość duża więc wybór nie będzie prosty. Powodzenia!
Ja mam szczepak Tina 607/10 (dla leworęcznych). Jak dla mnie jest to jeden z najlepszych modeli. Ostrze ma długość 10 cm dzięki czemu można wykonywać długie nacięcia na zrazie i podkładce. Dodatkowo ostrze jest lekko zaokrąglone co dodatkowo wpływa na gładkość nacięcia. Jeszcze jedną zaletą tego ostrza jest długi wąski czubek co pozwala precyzyjnie wykonywać nacięcia na bardzo cienkich zrazach. Stal jest bardzo twarda. Wystarczy raz dobrze naostrzyć a potem polerować na marmurku i wyciągać na pasku. Wcześniej posiadałem nóż firmy Kunde i też byłem z niego zadowolony aż pewnego dnia przy rozkładaniu noża do pracy po prostu pękł. Wspomnę jeszcze tylko,że przez wiele lat używałem poczciwego Gerlacha i też pięknie szczepił ,niestety był pracochłonny ponieważ trzeba było często go ostrzyć na osełce (miękka stal).
Ilość modeli dostępnych na rynku jest dość duża więc wybór nie będzie prosty. Powodzenia!
Pozdrawiam Robert
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
Ja używam tapeciaka od lat,takiego za ok.5zeta z blokadą z kółeczkiem :)Tylko ostrza ostatnio kupiłem deko lepsze i daje rade.Takiego za 2 zeta to kiedyś połamałem taki lipny plastik.Najgorsze do szczepienia są śliwy,bardzo twarde drewno.Grunt to mieć fach w ręku a nie wydawać na jekieś Stanleye i płacić za firmę.
LEGENDS NEVER DIE
- lucas070707
- 100p
- Od: 10 wrz 2012, o 18:19
Osobiście mogę polecić francuskie noże OPINEL. Posiadam od tego roku model ze stali węglowej w rozmiarze 7, taki jak tu: http://www.militaria.pl/opinel/noz_skla ... _p4896.xml
Nóż jest lekki, dobrze leży w dłoni, posiada blokadę ostrza i co najważniejsze: jest niesamowicie ostry - idealny do szczepień przez stosowanie, w siodło itp. Trzeba bardzo uważać podczas pracy z nim, bo można sobie nieźle poranić palce
Nóż jest lekki, dobrze leży w dłoni, posiada blokadę ostrza i co najważniejsze: jest niesamowicie ostry - idealny do szczepień przez stosowanie, w siodło itp. Trzeba bardzo uważać podczas pracy z nim, bo można sobie nieźle poranić palce