Tymofilia , nierembergia , diaskia jak uprawiać ?
Tymofilia , nierembergia , diaskia jak uprawiać ?
może ktoś z was wysiewał je w domku i ma jakies doświadczenie??
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tymofilia.nierembergia,diaskia jak uprawiac?
Tymofilia kojarzy mi się z jakąś chorobą
A tak na serio, to google ...
TYMOFILIA
NIEREMBERGIA
DIASKIA
A tak na serio, to google ...
TYMOFILIA
NIEREMBERGIA
DIASKIA
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tymofilia , nierembergia , diaskia jak uprawiać ?
Aluniu , Ty przecież nie pytałaś innych o własne doświadczenia w uprawie tych kwiatów,
tylko o to czy ktoś wie coś więcej na ich temat.
Dawid , troszkę delikatniej informuj proszę na przyszłość,
i włącz dotychczasową pełną serdeczność w Twoich wypowiedziach.
Sprzątam wzajemne uszczypliwości , by wątek oczyścić z goryczy.
Tym samym ogłaszam tu rozejm, i proszę o dalsze już czysto pokojowe nastawienie.
Może jednak źle sformułowałam pytanie!! Mój błąd!!!
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 13:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nikt się nie zgłasza, więc może ja podzielę się swoim doświadczeniem. Tymofilę siałam wg wskazań na opakowaniu. Ładnie rosła i pięknie zakwitła drobnymi, ale licznymi kwiatuszkami na słonecznym stanowisku. Niestety po przekwitnięciu kwiaty zaschły i zrobiła się brzydka. Nie pomogło przycinanie, bo te liczne, drobne kwiaty obcinały się razem z pąkami. To zabawa dla cierpliwych i bardzo precyzyjnych osób.
Nierembergię też miałam. Późno zakwitła, chyba pod koniec sierpnia. Nie pamiętam kiedy ją siałam. Może to było przyczyną.
Nierembergię też miałam. Późno zakwitła, chyba pod koniec sierpnia. Nie pamiętam kiedy ją siałam. Może to było przyczyną.
Pozdrawia Urszula.
Dziękuję za podpowiedź. Spróbuję zobaczę jak wyjdzie Pozdrawiam!!!
Mnie tymofilia nęci (obok melapodium i przypołudnika stokrotkowego) jako wypełnienie skrzynek. Podobno długo kwitnie -od czerwca do września. Trochę zmartwił mnie post, w którym mowa była o późnym kwitnięciu i zasychaniu kwiatów. Jeżeli jednak uda mi się dostać nasiona, spróbuję.
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja wysiałam Diaskię, zobaczymy co mi z tego wyrośnie.
Wysiewałam kiedys nierembergię, chyba w lutym, strasznie wolno rosła od fazy siewki.Nie zakwitła mi tego samego lata ( parę fioletowych kwiatków pokazała jednak), ale świetnie jako młoda roślina przezimowała. Jesienią była pięknie zielona i rozkrzewiona, więc ją schowałam.W nastepnym sezonie jakoś tak w czerwcu była 'kulą' kwiatów, ale po kwitnieniu zaczęła żółknąć i zasychać.Pędy były przewieszające się lekko zdrewniałe u dołu, ale po przycięciu nowe nie wyrosły.
Myślę, że może we wcześniejszym kwitnieniu pomogło by bardzo wczesne rozmnażanie w warunkach szklarniowych.Wiosną sprzedawanie jako sadzonek, ale nie wiem czy byłyby wtedy już kwitnące i pewnie nie znalazłyby przez to klienta , bo jednak ludzie kupują oczami To na dodatek mało znana roślina, ale bardzo urocza
Myślę, że może we wcześniejszym kwitnieniu pomogło by bardzo wczesne rozmnażanie w warunkach szklarniowych.Wiosną sprzedawanie jako sadzonek, ale nie wiem czy byłyby wtedy już kwitnące i pewnie nie znalazłyby przez to klienta , bo jednak ludzie kupują oczami To na dodatek mało znana roślina, ale bardzo urocza
To mnie zmartwiłaś - nierembergia z opisu ( http://zojeczka.wordpress.com/2010/10/30/nierembergia/ ) wydawała się łatwa w obsłudze, miałam nadzieję, że wypełnię nią pojemniki, w których będzie rósł groszek pachnący.selli7 pisze:Wysiewałam kiedys nierembergię, chyba w lutym, strasznie wolno rosła od fazy siewki.Nie zakwitła mi tego samego lata ( parę fioletowych kwiatków pokazała jednak), ale świetnie jako młoda roślina przezimowała. Jesienią była pięknie zielona i rozkrzewiona, więc ją schowałam.W nastepnym sezonie jakoś tak w czerwcu była 'kulą' kwiatów, ale po kwitnieniu zaczęła żółknąć i zasychać.Pędy były przewieszające się lekko zdrewniałe u dołu, ale po przycięciu nowe nie wyrosły.
Nie jest łatwa
Ja miałam z nierembergią do czynienia jeszcze drugi raz gdy kupiłam ją przypadkowo pod nazwą i zdjęciem wiesiołka na opakowaniu Rozpoznałam jednak gdy zaczęła rosnąć i było podobnie, czyli bardzo długi okres do kwitnienia
Ta roślina w cieplejszym klimacie jest byliną, może dlatego tak długo się rozwija, szczególnie w warunkach domowych.
Do towarzystwa groszkowi kup lepiej lobelię, albo smagliczkę.
Ja miałam z nierembergią do czynienia jeszcze drugi raz gdy kupiłam ją przypadkowo pod nazwą i zdjęciem wiesiołka na opakowaniu Rozpoznałam jednak gdy zaczęła rosnąć i było podobnie, czyli bardzo długi okres do kwitnienia
Ta roślina w cieplejszym klimacie jest byliną, może dlatego tak długo się rozwija, szczególnie w warunkach domowych.
Do towarzystwa groszkowi kup lepiej lobelię, albo smagliczkę.
-
- 100p
- Od: 22 sty 2012, o 17:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wysiewałam nasionka nierembergii w ubiegłym sezonie. Wyrosły ładne krzaczki o delikatnych koperkowych listkach. Zakwitła późno kilkoma kwiatkami. Roślina robiła za zieleń w skrzynkach z pelargoniami . Zostały mi jeszcze nasiona ale nie będę ich siać. Szkoda, że nie pomyślałam o przezimowaniu.
A to feler, że tak to ujmę. Szszszkoda! Rzeczywiście, zastąpię ja lobelia. Chyba, że znajdę smagliczkę Snow Princess