Iglaki - podlewanie.... zimą????
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 5 paź 2007, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iglaki - podlewanie.... zimą????
Witam
Zakupiłem na działkę kilka świerków srebrnych oraz sosen czarnych w doniczkach.
Nie zdążyłem ich posadzić więc czekają na wiosnę. Mam także piękną dużą choinkę zakupioną w wielkiej donicy także z myślą wsadzenia w grunt.
Wszystkie drzewka śpią na balkonie, donice owinięte szmatami i folią
Jednakże słyszałem że drzewka cały czas pobierają wodę /w te mrozy???/ i że trzeba je podlewać
Czy to prawda?
Pozdrawiam
Zakupiłem na działkę kilka świerków srebrnych oraz sosen czarnych w doniczkach.
Nie zdążyłem ich posadzić więc czekają na wiosnę. Mam także piękną dużą choinkę zakupioną w wielkiej donicy także z myślą wsadzenia w grunt.
Wszystkie drzewka śpią na balkonie, donice owinięte szmatami i folią
Jednakże słyszałem że drzewka cały czas pobierają wodę /w te mrozy???/ i że trzeba je podlewać
Czy to prawda?
Pozdrawiam
Re: Iglaki - podlewanie.... zimą????
Prawda, trzeba lecz bez przesady, to nie sezon wegetacji. Przy kilkunastostopniowych mrozach nie ma sensu, poczekaj aż temperatura trochę wzrośnie. Szkoda że nie mogłeś ich chociaż zakopać w ziemię, tak w donicach bez przesadzania. Szmaty i folia? no może nie najlepsza ochrona. Zwracaj uwagę żeby szmaty nie zamokły, bo inaczej gdy zamarzną, rośliny będą obłożone warstwą lodu, a przecież nie oto chodzi. Ja osobiście stosowałem sposób następujący, gdy ziemia już zamarzła wkładałem donice do kartonów i obsypywałem trocinami, może być styropian, wełna mineralna, skalna itp. Powodzenia
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- 10p - Początkujący
- Od: 31 sie 2009, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam.
Iglaki potrzebują wody w okresie zimowym ( mają igły). Aby zachować ich turgor potrzebna jest im woda. W warunkach "naturalnych" nie w pojemnikach wodę dostarcza im śnieg jeśli występuje, który podczas wahań temp. +/- rozpuszcza się. Możesz podlać rośliny wodą ale za nim to zrobisz proponuje wystawić pojemnik z wodą na dwór aby temperatury się wyrównały. Jeśli tego nie zrobisz roślina może doznać szoku termicznego!!! Innym sposobem o którym już wspomniałem na początku jest śnieg. Zbierz troszkę tego białego puchu i rozsyp go w doniczce ( na podłożę, okolice korzeni ) Jeśli temperatur się zmieni na + śnieg automatycznie będzie się rozpuszczał i dostarczał wodę roślinie.
Kiedy podlewać?!
Najlepiej jak będzie plusowa temperatura
Iglaki potrzebują wody w okresie zimowym ( mają igły). Aby zachować ich turgor potrzebna jest im woda. W warunkach "naturalnych" nie w pojemnikach wodę dostarcza im śnieg jeśli występuje, który podczas wahań temp. +/- rozpuszcza się. Możesz podlać rośliny wodą ale za nim to zrobisz proponuje wystawić pojemnik z wodą na dwór aby temperatury się wyrównały. Jeśli tego nie zrobisz roślina może doznać szoku termicznego!!! Innym sposobem o którym już wspomniałem na początku jest śnieg. Zbierz troszkę tego białego puchu i rozsyp go w doniczce ( na podłożę, okolice korzeni ) Jeśli temperatur się zmieni na + śnieg automatycznie będzie się rozpuszczał i dostarczał wodę roślinie.
Kiedy podlewać?!
Najlepiej jak będzie plusowa temperatura
Lukasz
...Inny Wymiar Zieleni...
-
- 20p - Rozkręcam się...
wielkie dzięki za rady
zaraz pędzę po....śnieg:))))
pozdrawiam gorąco
zaraz pędzę po....śnieg:))))
pozdrawiam gorąco
- bystrzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
somnambulik - Twoje drzewka będą miały mniejsze zapotrzebowanie na wodę jeśli mniej jej stracą (a tracą ją głównie gdy są narażone na bezpośrednie działanie ostrego słońca). Dlatego jeśli masz balkon o wystawie południowej to warto dodatkowo zbudować parawan osłaniający rośliny przez bezpośrednim słońcem.
- Robert Sz
- 50p
- Od: 4 sty 2012, o 22:07
- Kontakt:
Myślę, że warto Twoje drzewka delikatnie związać sznurkiem i owinąć cieniówką ograniczy to wysuszanie igieł w mroźną pogodę ponieważ nie mogą jej uzupełnić z zamarzniętej doniczki. Mam nadzieję, że przed nastaniem mrozów podlałeś swoje iglaki ? Jest to bardzo ważny zabieg u roślin zimozielonych.
Pozdrawiam Robert
-
- 20p - Rozkręcam się...
drzewka posypane /z umiarem:)/ swieżym snieżkiem
czekaja na przebudzenie w nowej glebie
dzięki & pozdrawiam
czekaja na przebudzenie w nowej glebie
dzięki & pozdrawiam
-
- 10p - Początkujący
- Od: 31 sie 2009, o 14:31
- Kontakt:
a już idzie ocieplenie:)) Będzie dobrze:)
Lukasz