Pozbycie się trwałe chwastów z działki 3000 m. kw.
Pozbycie się trwałe chwastów z działki 3000 m. kw.
Witam,
Posiadam działkę budowlaną 3000 m. kw.
Działka jest w sąsiedztwie lasu (przylega do lasu dwiema krawędziami) więc pojawiają się samosiejki - las iglasty. Do tego mam od cholery różnego rodzaju traw na 30-40 cm + roślin podpbych do leszczyny czy czegoś takiego.
Samosiejki wyrąbałem kilka lat temu i co roku nowe przycinam sekatorem.
Działka jest położona ponad 100 km od miejsca mojego zamieszkania i nie jest mi tam po drodze.
Zależy mi jednak co zrobić tzn czym to spryskać, aby mi nie zarosła i nie straciła na wartości.
Tu zaznaczę, iż jedna z krawędzi działki przylega do lasu, który 15 lat temu był identyczną działką pozyskaną pola a teraz w ewidencji gruntów jest działką leśną bo właściciel nie zadbał, aby robić wycinkę regularnie.
Generalnie chciałbym zniszczyć to zielsko do zera i to na jak najdlużej.
Z góry dziękuję
Michał
Posiadam działkę budowlaną 3000 m. kw.
Działka jest w sąsiedztwie lasu (przylega do lasu dwiema krawędziami) więc pojawiają się samosiejki - las iglasty. Do tego mam od cholery różnego rodzaju traw na 30-40 cm + roślin podpbych do leszczyny czy czegoś takiego.
Samosiejki wyrąbałem kilka lat temu i co roku nowe przycinam sekatorem.
Działka jest położona ponad 100 km od miejsca mojego zamieszkania i nie jest mi tam po drodze.
Zależy mi jednak co zrobić tzn czym to spryskać, aby mi nie zarosła i nie straciła na wartości.
Tu zaznaczę, iż jedna z krawędzi działki przylega do lasu, który 15 lat temu był identyczną działką pozyskaną pola a teraz w ewidencji gruntów jest działką leśną bo właściciel nie zadbał, aby robić wycinkę regularnie.
Generalnie chciałbym zniszczyć to zielsko do zera i to na jak najdlużej.
Z góry dziękuję
Michał
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pozbycie się trwałe chwastów z działki 3000 m. kw.
Herbicyd totalny typu Roundup lub Tajfun.
Ogólnie coś z glifosatem.
Stosuj się do ulotki i pryskaj w czasie wegetacji.
Co nie znaczy, że nie pojawią się nowe siewki i chwasty.
Tego typu preparaty działają tylko na rośliny, w glebie na pewno są nasiona, one skiełkują i znów trzeba powtarzać opryski.
Lecz poczytaj też o szkodliwości tych preparatów i nie sadź i nie siej tam na razie nic.
Ogólnie coś z glifosatem.
Stosuj się do ulotki i pryskaj w czasie wegetacji.
Co nie znaczy, że nie pojawią się nowe siewki i chwasty.
Tego typu preparaty działają tylko na rośliny, w glebie na pewno są nasiona, one skiełkują i znów trzeba powtarzać opryski.
Lecz poczytaj też o szkodliwości tych preparatów i nie sadź i nie siej tam na razie nic.
A coś mocniejszego?
Tam nic nie będę sadził ani siał - z założenia ma to leżeć jako inwestycja pod budowę
za co najmniej 10 lat.
Tam nic nie będę sadził ani siał - z założenia ma to leżeć jako inwestycja pod budowę
za co najmniej 10 lat.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To co podałam jest najsilniejsze.
I tylko dlatego podałam, bo działka ma być budowlana i przez kilka lat nie użytkowana.
Nie ma sposobu na to by nasiona się nie rozsiewały.
I tylko dlatego podałam, bo działka ma być budowlana i przez kilka lat nie użytkowana.
Nie ma sposobu na to by nasiona się nie rozsiewały.
To który Roundup - jest ich kilka?
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeszcze znajdź jakiegoś kolejarza i popytaj czym pryskają tory, to świństwo siedzi kilka lat i nic nie urośnie, gilofast rozkłada się w ziemi, te kolejowe coś nie, jest o tym gdzieś na forum, ale nie mogę znaleźć.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zatem pryskanie czymkolwiek nie ma sensu i jest zupełnie niepotrzebne! Taką czynność można wykonać ewentualnie przed zakładaniem ogrodu, a nie w sytuacji, gdy przez 10 lat nic tam nie będziesz robił! Szkoda truć środowisko i tracić pieniadze na niepotrzebne czynności, bo chwasty i tak wyrosną. Przez tyle lat mnóstwo sie nasieje, Chcesz opryskiwać corocznie?Coffin pisze:A coś mocniejszego?
za co najmniej 10 lat.
A jeśli przyjedzie Ci ochota posiedzieć na Twojej działce to będziesz siedział na wypalonym Roudapem pustkowiu?
Wystarczy 2 razy w roku kosić całą działkę, aby nie zarastała i raz w roku wyrywać samosiejki.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Bez chemii też można utrzymać czystą działkę.
Wystarczy raz do roku wpuścić traktor z pługiem, lub z glebogryzarką.
Wystarczy raz do roku wpuścić traktor z pługiem, lub z glebogryzarką.
Przeprasza, ale to totalna głupota. Bo i tak zaraz coś wyrośnie, lać to badziewie bez końca?Herbicyd totalny typu Roundup lub Tajfun.
Wg mnie tylko jedno sensowne rozwiązanie - tylko kosić bez kosza
Jest jeszcze kilka innych sposobów aby działka była czysta np. puścić kaczki, kozy, lub owce.
Można również wydzierżawić sąsiadowi aby uprawiał działkę przez kilka lat (przynajmiej będzie płacił podatek) a proponowaną chemie dolewać codziennie sobie do herbaty.
Można również wydzierżawić sąsiadowi aby uprawiał działkę przez kilka lat (przynajmiej będzie płacił podatek) a proponowaną chemie dolewać codziennie sobie do herbaty.
Pozostaje napalm.Coffin pisze:A coś mocniejszego?
za co najmniej 10 lat.
Przez 10 lat będziesz tam wylewał świństwa... a w jedenastym posadzisz sobie warzywka... Smacznego. Tylko sąsiadów szkoda...