Magnolia pośrednia,Suzan - (Magnolia soulange’a )
Magnolia pośrednia,Suzan - (Magnolia soulange’a )
Mam także taką od 4 lat ma 120 cm, pięknie kwitnie w maju - czerwcu kolor ciemnofioletowy, pod koniec września i w październiku kwitła po raz pierwszy w ubiegłym roku mniej obficie.Początkowo z uwagi na ubiegłoroczne zimne lato myślałem , ze zwariowała, dopiero po pewnym czasie dowiedziałem się ,że to odmiana powtarzająca.Nie wiem jeszcze jak zniosła tegoroczną zimę ( U mnie rekord -27 st ) na razie nie zauważyłem uszkodzeń.Rośnie powoli ale to może wina podłoża po dawnym gruzowisku.Życzę zadowolenia z Susan.
- SlaWasII
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 mar 2012, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Magnolia powtarzająca kwitnienie
Skusiliście mnie i dzisiaj zakupiłem swoją Susan. Klika najbliższych dni i nocy ma być nie za zimno (5-10C). Moja nowa magnolia ma 110cm wzrostu. Mam nadzieję że się przyjmie i będzie zaczątkiem urokliwego zakątka w moim ogrodzie.
Trzy lata temu już raz posadziłem Magnolię. Niestety zrobiłem to bez przygotowania teoretycznego i popełniłem masę błędów - za mało słońca, miejsce zbyt wilgotne, posadziłem za głęboko. Do tego doszły różne problemy niezależne - co roku ślimaki zjadały młode listki, dwa razy ktoś wlazł i połamał, kilka dni temu kret usypał kopiec centralnie w miejscu magnolii...
O dziwo jeszcze żyje, ale jest trzy razy mniejsza niż trzy lata temu po zakupie. Ma może z 15cm.
Trzy lata temu już raz posadziłem Magnolię. Niestety zrobiłem to bez przygotowania teoretycznego i popełniłem masę błędów - za mało słońca, miejsce zbyt wilgotne, posadziłem za głęboko. Do tego doszły różne problemy niezależne - co roku ślimaki zjadały młode listki, dwa razy ktoś wlazł i połamał, kilka dni temu kret usypał kopiec centralnie w miejscu magnolii...
O dziwo jeszcze żyje, ale jest trzy razy mniejsza niż trzy lata temu po zakupie. Ma może z 15cm.
- SlaWasII
W nocy z poniedziałku na wtorek zapowiadają lekki przymrozek. Czy moja Susan, posadzona kilka dni temu, wytrzyma? A może jakoś ją zabezpieczyć?
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wytrzyma -15 juz nie bedzie
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
- SlaWasII
Moja magnolia ubrana w zgrzebny worek. Dziś w nocy spadł śnieg...
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
A moja magnolia Susan w zeszłym roku nie powtarzała kwitnienia, tylko kwitła cały czas od wiosny do jesieni. Wprawdzie niezbyt obficie, ale przez cały ten czas był na niej rozwinięty conajmniej 1 kwiatek W tym roku widzę, że moje magnolie mają podwojoną liczbę pączków i już się nie mogę doczekać ich kwitnienia
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
- SlaWasII
Mojej Susan pierwsze dwa pączki umarzły, ale rozwija się kilka następnych...
- Pauzalka
- 500p
Niestety za wcześnie pochwaliłam moją magnolię, ma dużo pączków, ale liściowych. Susan ma 5 pączków kwiatowych, a Betty nie ma ani jednego
Widzę, że u sąsiadów jest podobnie.
Widzę, że u sąsiadów jest podobnie.
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
- SlaWasII
Ja też się za wcześnie pochwaliłem... Wszystkie kwiatki lekko uwiędły...
Listków nie ma. Może się nie przyjęła?!
Listków nie ma. Może się nie przyjęła?!
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
U mnie magnolia Susan pierwsze kwiaty rozwinęła na najniższych gałęziach które były zimą pod śniegiem, i to tylko od strony południowej. Ale dzisiaj zauważyłem, że wyżej też ma sporo pąków kwiatowych.
- SlaWasII
A teraz widzę, że całkiem uwiędły. Poobrywałem więc - nie wiem czy dobrze zrobiłem - i zobaczymy co to dalej będzie.
Podlewałem wczoraj rano. Dziś rano nie zdążyłem, ale ziemia jest wilgotna, tak więc raczej wody nie brakuje.
Poradźcie kiedy i ile podlewać taką świeżą sadzonkę, co to ma 10 dni od posadzenia? Rano lepiej czy wieczorem?
Podlewałem wczoraj rano. Dziś rano nie zdążyłem, ale ziemia jest wilgotna, tak więc raczej wody nie brakuje.
Poradźcie kiedy i ile podlewać taką świeżą sadzonkę, co to ma 10 dni od posadzenia? Rano lepiej czy wieczorem?
- Pauzalka
- 500p
3/4 mojej magnolii Susan nie kwitło, a teraz nie ma nawet liści, przemarzła czy chora? Druga Betty nie miała kwiatków, ale liście ma na całości.
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka