Rzeżucha

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
gostek125
50p
50p
Od: 22 lut 2009, o 16:27

Rzeżucha

Post »

Niniejszym zakładam świąteczny temat: Jak wysiewać rzeżuchę, jakiej waty użyć i jaką wodę do nasączania owej waty stosować? :;230
A tak zupełnie poważnie to Wesołego jajka!
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Świąteczne pytanie :)

Post »

Witam,
wesołego, oj wesołego ;:138 ,a co do tematu, to powiem tak.
Pojemnik obojętnie jaki (lepiej żeby to był jakiś pojemnik ze ściankami, niż zwykły talerz), stanowisko, najlepiej parapet okna słonecznego (południowe, zachodnie, wschodnie, a już od biedy i północne, ale słabiej rośnie), wata najzwyklejsza (naprawdę to nie ma znaczenia, na chusteczkach higienicznych też Ci wyrośnie) ważne by takowe "podłoże" miało dość sporą grubość (korzenie się lepiej rozwiną, i kiełki nie będą tarzały się po wacie.
Woda też najzwyklejsza, może być kranowa, nawet nie musisz ją przegotowywać (chociaż lepiej taką odstaną, tudzież przegotowaną podlewać), sposób podlewania też najzwyklejszy, można lać wodę pod watę, podnosząc ją i lejąc wodę, a później kładąc ponownie, lub po prostu normalnie szklanką, lub prosto z butelki, czajnika podlewać.
Rzeżucha to naprawdę banał, i każdy laik ogrodowy potrafi ją wysiać, i zebrać plon. :;230
pozdrawiam. :uszy
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Dzisiaj już za późno siać - łączka dla świątecznego baranka nie zdąży urosnąć.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57

Post »

gostek125 pisze:Niniejszym zakładam świąteczny temat: Jak wysiewać rzeżuchę, jakiej waty użyć i jaką wodę do nasączania owej waty stosować? :;230
Zamiast waty wg. mnie lepsza jest lignina. A u mnie urosła łączka dla wielkanocnego Baranka.

-- So 03 kwi 2010 00:04 --
gostek125 pisze:Niniejszym zakładam świąteczny temat: Jak wysiewać rzeżuchę, jakiej waty użyć i jaką wodę do nasączania owej waty stosować? :;230
Zamiast waty wg. mnie lepsza jest lignina. A u mnie urosła łączka dla wielkanocnego Baranka.
Pamiętajcie o ogrodach...
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Rzeżucha

Post »

Co tomoże być za problem: rzeżucha ładnie wschodzi, i na wysokości 1 cm usycha :?. Jest posiana w ziemi.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
kesza
100p
100p
Od: 16 lip 2010, o 08:47

Re: Rzeżucha

Post »

Może posiej na ligninie, wacie, gazikach (do wyboru) - ja tak sieję i jeszcze nigdy mi nic się nie działo.
Może w ziemi przypałętała się jakaś choroba grzybowa...
Rzeżucha woli wilgoć, a przy hodowli w ziemi łatwo o choroby.
Sposoby podane przeze mnie są sterylne i higieniczne i nic się siewkom nie dzieje.
Zjadamy już 3 talerz ;:224
Pozdrawiam,
Edyta
felcia24
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 22:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gdzie najlepiej postawić do skiełkowania ?
Mam zrobić do szkoły na poniedziałek(czyli córcia)
Dwa dni siedzi na parapecie :na mokrej wacie w woreczku foliowym
Nie widać jeszcze oznak kiełkowania

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kesza
100p
100p

Post »

Co to znaczy w woreczku foliowym? :shock:
Pozdrawiam,
Edyta
felcia24
200p
200p

Post »

Mała tacka na niej zwilżona wata no i woreczek coby trzymało wilgoć :oops:
Nie jestem pewna czy coś wyrośnie do poniedziałku ;:65
:wit
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kesza
100p
100p

Post »

Nie wiem po co przykrywać woreczkiem, rzeżucha świetnie kiełkuje na wolnym powietrzu, tylko nasiona muszą mieć odpowiednią wilgoć, trzeba codziennie nawet ze 2 razy podlewać (a może i więcej - zależy gdzie postawiłaś).
Wata nie ma być zwilżona tylko mokra, tak, żeby nasiona były dobrze namoczone.
Musi wytworzyć się przy nasionach taka galaretka. Na ładną rzeżuchę to trzeba z tydzień, a na jeszcze ładniejszą trochę więcej...
Do poniedziałku to może udadzą się kiełki rzeżuchy, a na pewno rzodkiewki i pszenicy, bo te są szybkie.
Pozdrawiam,
Edyta
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Rzeżuchę można na moczyć kilka godzin , a potem taką śluzowatą "rozmazać" na namoczonej husteczce higienicznej, położonej na tacce styropianowej lub talerzu. Może wtedy ruszy szybciej.
Pozdrawiam , Bożenka.
felcia24
200p
200p

Post »

Wielkie dzięki za podpowiedzi
Muszę szybko działać bo dostanę" BANIE"
Czyli ;:14 córcia
Pozdrawiam
Pozdrawiam
sylwiath77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 mar 2012, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Do rzeżuchy doskonałe są plastikowe naczynia dostępne w ogrodniczych i czasem marketach. Vilmorin je robi na pewno. To prostokątna tacka na wodę i nakładka z sitkiem na górę, wystarczy złożyć obie części, nasypać nasionka, podlać wodą i potem tylko zmieniać wodę na świeżą. Rewelacja, łatwe do mycia, praktycznie niezniszczalne, ja mam trzy sztuki a nastawiam sobie jedną co 2-3 dni, mam zawsze świeże.
Kiedyś siałam na wacie itp, ale to się kłaczyło i było średnie. To już lepszy jest kawałek polaru docięty do kształtu np. talerza, bo można go potem uprać i użyć ładne parę razy. Ale i tak tacka bije wszystko na głowę. PS. do kiełków lucerny też jest doskonała!
Arnika
100p
100p
Od: 22 paź 2012, o 08:13

Post »

czy można rzeżuchę wysadzić do ogródka (doniczki z ziemią i już sporą rzeżuchą)? Wysiałam na wielkanoc, ładnie powschodziła, owszem można zjeść, ale zastanawiam się czy rzeżuchę uprawia się w gruncie? Ona się jakoś rozkrzaczy?
Ktoś coś takiego robił, czy tylko ja mam takie dziwne pomysły :? A może potem rzeżucha już nie smakuje tak wybornie.. tylko siewki się je...
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja tak zrobiłam ze swoją rok temu. Miałam nadzieję, że rozrośnie się elegancko, bo u mnie dosyć wilgotno w ogródku -ale nic z niej nie było, powyciągała się strasznie, zrobiły się z niej nieaktrakcyjne długie badyle i bardzo szybko zaczęła kwitnąć białymi małymi kwiatkami. Żałowałam, że nie zjadłam wcześniej ;) a mnie się zachciało do ogrodu przesadzać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”