Co Wam przemarzło ? 2012
Co Wam przemarzło ? 2012
Na forum brakuje wątku gdzie można sobie przekląć na zimowe straty. Otwieram sezon daliami i canną
Z moich doświadczeń wynika, ze na dylemat czy przechowywać tego typu rośliny w zbyt ciepłej piwnicy czy raczej hibernować pod dziesięcioma kocami w chłodniejszej, lepsza jest ta zbyt ciepła. Nie dotyczy to roślin znających pojęcie zimy, bo te mi przeżyły w tym samym miejscu.
Z moich doświadczeń wynika, ze na dylemat czy przechowywać tego typu rośliny w zbyt ciepłej piwnicy czy raczej hibernować pod dziesięcioma kocami w chłodniejszej, lepsza jest ta zbyt ciepła. Nie dotyczy to roślin znających pojęcie zimy, bo te mi przeżyły w tym samym miejscu.
-
- 100p
- Od: 22 lis 2009, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Co Wam przemarzło ? 2012
A mi zamarzła woda w rurach . Już 2 tygodnie się męczę .
- roots23
- 500p
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
gizela wiem coś o tym, mi też zamarzła, ale tylko na chwile, pare dni a tak to poza tym to chyba ciemierniki, ale to chyba, okaże się za ok 2 miesiące
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gdy mi zamarznie woda w rurze,to w rurę wkładam cienki wąż z ciepłą wodą i powoli wpycham, woda wpływająca rozmraża wodę, nieraz wystarczy kilkadziesiąt centymetrów i jest drożność. Gdy instalacja jest na wierzchu, to nieraz wystarczy polać gorącą wodą.gizela-75 pisze:A mi zamarzła woda w rurach . Już 2 tygodnie się męczę .
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Wrzośce, obsypały się z masy pączków pod najlżejszym dotknięciem
Blado widzę u siebie mikołajka agawolistnego irys reticulata /był w styczniu już na wierzchu/
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Ojojoj! Słabo widzę irysy po tej zimie! Podczas największych mrozów nie było u nas ani odrobinki śniegu. Kiedyś, gdy dojeżdżałam do pracy w małej miejscowości, widziałam na stacji kolejowej piękna dużą rabatę złożoną z irysów. Po podobnej zimie żaden kwiatek nie przetrwał. Może w tym roku nie było tak zimno? Zgodnie z wieloletnią tradycją , na działkę wybiorę się dopiero w ostatnich dniach marca, bo nie lubię przemarzać. Wtedy dopiero policzę straty.
Waleria
- Waleria
Na tej stacji irysy były bardzo na wierzchu, rosły tam z pewnością od niepamiętnych czasów, a o nawet lekkim przykryciu nikt nie myślał. Pod nimi nie było widać ziemi, tylko splątane kłącza.
Waleria
Po dzisiejszej inspekcji widzę że nie jest tak tragicznie Tylko cyklamen Iryski natomiast mają się bdb. i to te wszelakiej maści ;)
- Waleria
No to ja też będę spokojna, bo u nas było jednak nie tak mroźno.
Waleria
A swoją drogą ciekawe jaki czynnik fizjologiczny decyduje o tym, że niektóre cebule, bulwy itp. potrafią przetrwać w zamarzniętej ziemi
Edycja: http://www.howplantswork.com/2010/01/07 ... ld-or-not/
Edycja: http://www.howplantswork.com/2010/01/07 ... ld-or-not/
Róże, wszystkie do granicy kopczyka z ziemi przemarznięte...