Witam. To moja pierwsza wizyta na tym forum i pierwszy post więc jeśli nie ten dział to proszę o przeniesienie.
Do rzeczy- pracuję w hodowli róż. Sezon właśnie ruszył i zaczną się opryski środkami ochrony roślin. Róże są hodowane w tunelach foliowych (11 tuneli po 30m) więc podczas oprysków spędzę trochę czasu w tych oparach. Tutaj moje pytanie- jaki typ filtra do półmaski mam wybrać bo już się pogubiłem. Po godzinie szukania wybór padł na typ A2. Jakie są inne niezbędne elementy aby się chronić? Z góry dziękuję za odpowiedź.
śor i ochrona dróg oddechowych
- Robert Sz
- 50p
- Od: 4 sty 2012, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: śor i ochrona dróg oddechowych
Witaj grobel!!!!
Poruszyłeś bardzo ważny problem przy ochronie roślin.
W Twoim przypadku to nie chodzi tylko o szukanie odpowiedniego filtra.
Przy opryskach w tunelach (czy w szklarniach) musi być zastosowana kompleksowa ochrona ciała.
Musisz zaopatrzyć się w atestowany kombinezon chroniący całe ciało przed środkami chemicznymi, w odpowiednie rękawice, natomiast maska powinna być pełna czyli chroniąca całą twarz wraz z oczami. Do takich masek są dedykowane są odpowiednie filtry. Najbardziej optymalne byłoby rozwiązanie z zewnętrznym zasilaniem w świeże powietrze.
Pomijam tu ogólne zasady BHP przy opryskach.
Poruszyłeś bardzo ważny problem przy ochronie roślin.
W Twoim przypadku to nie chodzi tylko o szukanie odpowiedniego filtra.
Przy opryskach w tunelach (czy w szklarniach) musi być zastosowana kompleksowa ochrona ciała.
Musisz zaopatrzyć się w atestowany kombinezon chroniący całe ciało przed środkami chemicznymi, w odpowiednie rękawice, natomiast maska powinna być pełna czyli chroniąca całą twarz wraz z oczami. Do takich masek są dedykowane są odpowiednie filtry. Najbardziej optymalne byłoby rozwiązanie z zewnętrznym zasilaniem w świeże powietrze.
Pomijam tu ogólne zasady BHP przy opryskach.
Pozdrawiam Robert