Nolina z nasion
- futro
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 22:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nolina z nasion
Witam wszystkich bardzo serdecznie i śpieszę z wyjaśnieniem. Moja znajoma została szczęśliwą (?) posiadaczką nasion noliny ale jest zupełnie zielona w tym temacie więc przyszła z tym do mnie. Ja natomiast przejrzałam wątki dotyczące tej rośliny jednak nie znalazłam odpowiedzi na pytanie jak wyhodować nolinę z nasiona.
Pytam więc: jak wyhodować? Jakie warunki należy zapewnić nasionom by uzyskać piękną roślinę?
Pytam więc: jak wyhodować? Jakie warunki należy zapewnić nasionom by uzyskać piękną roślinę?
pozdrawiam
agnieszka
agnieszka
Re: Nolina z nasionka
Wysiew na sterylne, wilgotne, gotowe już podłoże, temp. + 25 stopni minimum, nasiona leciusieńko należy przyprószyć podłożem, na doniczkę z wysianymi nasionami należy założyć obciętą i odwróconą do "góry nogami" plastikową bezbarwna butelkę by stworzyć odpowiedni mikroklimat, raz dziennie wietrzenie przez ok 15 minut.
- futro
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 22:05
Masz na myśli podłoże do palm, juk itp?Czarodziej_ pisze:Wysiew na sterylne, (...) gotowe już podłoże
pozdrawiam
agnieszka
agnieszka
- siwules
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 mar 2012, o 11:10
Re: Nolina- stopa słonia
hej. sadził ktoś może tą roślinkę z nasionek? kupiłam na allegro i zastanawiam się czy coś mi urośnie... wasze są niesamowite
Absurdem jest żądać pięciu rzeczy od pięciu osób: szacunku od głupiego, podarunku od biednego, dobra od wroga, dobrej rady od zawistnego i wierności od kobiety....
- like_speed
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 kwie 2011, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja posiadam roślinkę wyhodowaną z nasionka. Ma ona obecnie rok, listki ok 20cm a "stopa" to kulka jeszcze zielona o średnicy centymetra.
"Bo każdy upada jednakowo, a wstaje własnym sposobem, bo dla jednego dno trampoliną a dla drugiego grobem..."
Anielska Przystań
Anielska Przystań
-
- 100p
- Od: 20 sty 2011, o 20:29
Też wysiałem przedwczoraj po ilu gdzieś są wschody ?
- like_speed
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 kwie 2011, o 10:27
Nie potrafię powiedzieć po jakim czasie nolina wykiełkowała ponieważ nie zwróciłam uwagi na to kompletnie. Wzeszła i rośnie, to mi wystarczy. A oto ona:
"Bo każdy upada jednakowo, a wstaje własnym sposobem, bo dla jednego dno trampoliną a dla drugiego grobem..."
Anielska Przystań
Anielska Przystań
- siwules
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 mar 2012, o 11:10
gratuluje. Już się nie mogę doczekać kiedy moja taka będzie. Jak na razie śpi sobie i ma w dalekim poważaniu kiełkowanie
Absurdem jest żądać pięciu rzeczy od pięciu osób: szacunku od głupiego, podarunku od biednego, dobra od wroga, dobrej rady od zawistnego i wierności od kobiety....
ja tez mam pytanie dot. wysiania nasionek noliny. Przeczytałam gdzieś że ziarenka trzeba troszeczkę zetrzeć papierem ściernym , bo za gruba skorupka oraz że przed posadzeniem trzeba trzymać je w wodzie 3 godz. , posadzę do ziemi , przykryję osłonką i co dalej???? trzeba podlewać ziemię ? zostawić ją suchą ? a jak podlewać to jak często? kto ma doświadczenie w sadzeniu tej odmiany rośliny
- SiMoNa
- 200p
- Od: 6 kwie 2016, o 19:26
Re: Nolina z nasion
Jak długo wschodzi nolina z nasion ?
---17 maja 2017, o 15:29 ---
Nic mi nie wzeszło
---17 maja 2017, o 15:29 ---
Nic mi nie wzeszło
- Nina_Brzeg
- 100p
- Od: 5 paź 2016, o 14:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje też nie rosną P posiałam bodajże 5 i nic a już 1,5 miesiąca leżą.
- SiMoNa
- 200p
- Od: 6 kwie 2016, o 19:26
Kochani udało się. Wysiałam nasionka innym sposobem. Przeprowadziłam próbne doświadczenia, bez ścierania powłoki nasiennej. Na płatek kosmetyczny położyłam nasionka na to kawałek papieru ,spryskałam wodą i trzymałam pod przykryciem. Codziennie wietrzyłam i zraszałam ( jeżeli było sucho ) i po 10 dniach mam baby boom.