Moje storczyki - agasta
- agasta
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 18 kwie 2007, o 14:04
Moje storczyki - agasta
Moja skromna kolekcja...
Cymbidium - posiadam 2. Różowe i żółte, którego zdjęcia niestety nie mam
Różowe ma już 4 przyrosty
Żółte - dwa
Dendrobium phalanopsis
Widoczne 3 przyrosty
Phalaenopsis - zdjęcia zrobione dziś. Już myślałam, że będzie szykować się do przekwitania, gdy nagle zaczęła wytwarzać nowe pąki kwiatowe
Miltonia, która wczoraj otworzyła swój pierwszy pąk kwiatowy dziś wygląda tak
W chwili obecnej uczę się opieki nad Dendrobium i Miltonią - moimi nowymi nabytkami Mam nadzieję, że dam sobie radę...
Cymbidium - posiadam 2. Różowe i żółte, którego zdjęcia niestety nie mam
Różowe ma już 4 przyrosty
Żółte - dwa
Dendrobium phalanopsis
Widoczne 3 przyrosty
Phalaenopsis - zdjęcia zrobione dziś. Już myślałam, że będzie szykować się do przekwitania, gdy nagle zaczęła wytwarzać nowe pąki kwiatowe
Miltonia, która wczoraj otworzyła swój pierwszy pąk kwiatowy dziś wygląda tak
W chwili obecnej uczę się opieki nad Dendrobium i Miltonią - moimi nowymi nabytkami Mam nadzieję, że dam sobie radę...
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Agato - śliczne i w znakomitej wg.mnie kondycji Twoje dzidziusie.
Jesteś dobrą opiekunką skoro masz takie sukcesy.Gratuluję!!!
Czy to cała Twoja kolekcja ?
Myślałam,że jesteś storczykomanką z dużą kolekcją a tu taka niespodzianka dla mnie.
Czyli będę dreptać za Tobą i chłonąć wszystkie informacje ,których będziesz szukać u naszych specjalistów storczykowców.
Pozdrawiam .
Jesteś dobrą opiekunką skoro masz takie sukcesy.Gratuluję!!!
Czy to cała Twoja kolekcja ?
Myślałam,że jesteś storczykomanką z dużą kolekcją a tu taka niespodzianka dla mnie.
Czyli będę dreptać za Tobą i chłonąć wszystkie informacje ,których będziesz szukać u naszych specjalistów storczykowców.
Pozdrawiam .
- agasta
Tak KaRo, to wszystkie storczyki które posiadam - jak wcześniej mówiłam jestem początkującym storczykarzem a raczej storczykarką
Taka moja skromna kolekcja. Póki co więcej nie posiadam, ale obawiam sie że na tych 5 nie poprzestanę. Im więcej czytam i oglądam zdjęć tym bardziej pragnę kolejnego storczyka. Tylko że powoli zaczyna mi brakować miejsca Więc zaczynam się zastanawiać co by tu zrobić żeby powiększyć kolekcje...
Póki co sprawdzam czy dam radę z tą 5. Jak będzie mi szło dobrze to pewnie coś wymyślę by powiększyć moją storczykową rodzinkę
Taka moja skromna kolekcja. Póki co więcej nie posiadam, ale obawiam sie że na tych 5 nie poprzestanę. Im więcej czytam i oglądam zdjęć tym bardziej pragnę kolejnego storczyka. Tylko że powoli zaczyna mi brakować miejsca Więc zaczynam się zastanawiać co by tu zrobić żeby powiększyć kolekcje...
Póki co sprawdzam czy dam radę z tą 5. Jak będzie mi szło dobrze to pewnie coś wymyślę by powiększyć moją storczykową rodzinkę
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Największy wybór to chyba podczas wystaw i kiermaszy.
Zobacz sobie archiwalny juz materiał
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3w+%A3odzi
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=2420
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ia+%A3odzi
Dwa razy w roku są wystawy storczyków w Łodzi .
Ponadto rośliny te są w ciągłęj sprzedaży w sklepiku w Palmiarnii.
Najbliższa wystawa będzie w Warszawie 18-20.V - zobacz http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=5096
Zobacz sobie archiwalny juz materiał
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3w+%A3odzi
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=2420
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ia+%A3odzi
Dwa razy w roku są wystawy storczyków w Łodzi .
Ponadto rośliny te są w ciągłęj sprzedaży w sklepiku w Palmiarnii.
Najbliższa wystawa będzie w Warszawie 18-20.V - zobacz http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=5096
Proszę wybaczyć, że z tak przyziemny pytaniem TU pozwalam sobie wejść ;-)
Jestem ogromnie ciekawa jak kształtują się ceny storczyków na wystawie?
Czy można tam kupić tylko te "egzotyczne" sztuki czy też jest możliwość nabycia tych równie pięknych ale łatwiejszych w uprawie?
p.s. Przy pytaniu o ceny mam na myśli porównanie z cenami sklepowymi.
Jestem ogromnie ciekawa jak kształtują się ceny storczyków na wystawie?
Czy można tam kupić tylko te "egzotyczne" sztuki czy też jest możliwość nabycia tych równie pięknych ale łatwiejszych w uprawie?
p.s. Przy pytaniu o ceny mam na myśli porównanie z cenami sklepowymi.
Ja :P wybaczam ,wybaczam takie pytanie-
i powiem jak to praktycznie wygląda:
.......
Zawsze, na wystawach jest dział sprzedaży egzotyków wyjątkowych - w końcu jedyna okazja kupić , zobaczyć . Są to rośliny importowane w tym celu. Import nie jest chaotyczny, nasi importerzy ogłaszają przed wystawami rodzaj storczyków boptanicznych i co ważne ceny.
Sa listy produktów, które publikujemy na stronach storczykowych.W ten sposób bez emocji w stylu *czy stać mnie na zakup* wyruszamy na wystawę , koniecznie... z wiadomą kasą .
Na wystawach, zawsze są storczyki handlowego sortu, często oferta jest podobna jak
w marketach i ceny zbliżone , a czasami niższe od rynkowych.
Taki asortyment załatwiają firmy bezpośrednio z giełd holenderskich i niemieckich- jest świeży, jest większy wybór w asortymencie i jest wielość towaru.
Bywają też okazje i zazwyczaj inne kwiaty nie tuzinkowe.
I tak Dorko jest na każdej wystawie storczykowej , czasami kwestia miejsca limituje ilość oferentów.
Ale wszędzie można coś ciekawego upolować.
Wybierzesz sie na jedną - ujrzysz sama , jak to :P mile wygląda.
Po Warszawie , będzie przerwa wystawowa ,ale :P jesienią znów startujemy do organizacji wystaw.
Już trzeba szykować i składać ;:95 furę pieniędzy na chciejstwa .
pozdrawiam Jovanka
i powiem jak to praktycznie wygląda:
.......
Zawsze, na wystawach jest dział sprzedaży egzotyków wyjątkowych - w końcu jedyna okazja kupić , zobaczyć . Są to rośliny importowane w tym celu. Import nie jest chaotyczny, nasi importerzy ogłaszają przed wystawami rodzaj storczyków boptanicznych i co ważne ceny.
Sa listy produktów, które publikujemy na stronach storczykowych.W ten sposób bez emocji w stylu *czy stać mnie na zakup* wyruszamy na wystawę , koniecznie... z wiadomą kasą .
Na wystawach, zawsze są storczyki handlowego sortu, często oferta jest podobna jak
w marketach i ceny zbliżone , a czasami niższe od rynkowych.
Taki asortyment załatwiają firmy bezpośrednio z giełd holenderskich i niemieckich- jest świeży, jest większy wybór w asortymencie i jest wielość towaru.
Bywają też okazje i zazwyczaj inne kwiaty nie tuzinkowe.
I tak Dorko jest na każdej wystawie storczykowej , czasami kwestia miejsca limituje ilość oferentów.
Ale wszędzie można coś ciekawego upolować.
Wybierzesz sie na jedną - ujrzysz sama , jak to :P mile wygląda.
Po Warszawie , będzie przerwa wystawowa ,ale :P jesienią znów startujemy do organizacji wystaw.
Już trzeba szykować i składać ;:95 furę pieniędzy na chciejstwa .
pozdrawiam Jovanka
- agasta
No to może ja powiem jak się kształtują ceny w Holandii. Mam tu na myśli ceny w ogrodach i na wystawach. marketowe stirczki nieco tańsze, kwestia 2 lub 3 euro.
dorodne Cymbidium - mniej więcej w stylu które ja posiadam ;) 12-15 euro
falki - spotkałam się z cenami 7,50 euro ale też i za 16 euro widziałam. Jak dla mnie żadnej różnicy (poza ceną oczywiście) nie było
Miltonia - cena waha się od 8,50 do 15,50 w zależności od tego ile ma pędów kwiatowych
Denrobium podobnie jak w przypadku Miltoni
Ale zazwyczaj jak się jedzie na wystawę lub do jakiegoś ogrodu to robią promocje. I tak zazwyczaj jest, że np.
jak kupisz jednego to musisz zapłacić 7,50,
jak kupisz 2, to zapłacisz 13
a jak kupisz 3, to zapłacisz 18 euro
dorodne Cymbidium - mniej więcej w stylu które ja posiadam ;) 12-15 euro
falki - spotkałam się z cenami 7,50 euro ale też i za 16 euro widziałam. Jak dla mnie żadnej różnicy (poza ceną oczywiście) nie było
Miltonia - cena waha się od 8,50 do 15,50 w zależności od tego ile ma pędów kwiatowych
Denrobium podobnie jak w przypadku Miltoni
Ale zazwyczaj jak się jedzie na wystawę lub do jakiegoś ogrodu to robią promocje. I tak zazwyczaj jest, że np.
jak kupisz jednego to musisz zapłacić 7,50,
jak kupisz 2, to zapłacisz 13
a jak kupisz 3, to zapłacisz 18 euro
- agasta
Właśnie wróciłam z ogrodnicego. I już pewnie wiecie co kupiłam.
Oczywiście kolejnego storczyka.
Biedactwo stało osamotnione wśród pięknych i dorodnych Cambrii, Miltoni, Dendrobium i Oncidium. Jedyne Paphiopedilum które tam było, przy czym widać w nienajlepszej kondycji. Żal mi się go zrobiło, więc postanowiłam go kupić by go uratować
Oczywiście zwracam się z ogromną prośbą o ocene stanu mojego maleństwa, i rady jak go uleczyć. Bo na moje świeże storczykowe oko coś mu chyba jednak dolega...
A może się mylę...
Zobaczcie sami
Oczywiście kolejnego storczyka.
Biedactwo stało osamotnione wśród pięknych i dorodnych Cambrii, Miltoni, Dendrobium i Oncidium. Jedyne Paphiopedilum które tam było, przy czym widać w nienajlepszej kondycji. Żal mi się go zrobiło, więc postanowiłam go kupić by go uratować
Oczywiście zwracam się z ogromną prośbą o ocene stanu mojego maleństwa, i rady jak go uleczyć. Bo na moje świeże storczykowe oko coś mu chyba jednak dolega...
A może się mylę...
Zobaczcie sami