Alternatywa dla kory

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Alternatywa dla kory

Post »

Wiadomo kora kosztuje dość sporo jak ktoś ma dużo terenu do wyściółkowania . Czy znacie jakieś inne rzeczy którymi można ściółkować i
dobrze się prezentują ?
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Alternatywa dla kory

Post »

Witaj
hm... z tego, co wiem to są specjalne włókniny
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku :wit o włókninach też słyszałem. Chciałem tu dodać, że włókniny nie nadają się do wszystkich roślin, bo niektóre rozrastają się przez rozłogi podziemne i potem nie mogą wyjść spod włókniny.
Awatar użytkownika
fanatic
100p
100p
Od: 9 paź 2006, o 12:31

Post »

może trociny z lokalnej stolarni
regulamin
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Witaj Andrzejku
Najładniej prezentują się na rabatach rośliny zadarniające.
Mogą to być krzewy i tu bezkonkurencyjne są tawuły.
albo roślina która sama z siebie jest "ściółką"
to np oregano ( łatwa w rozmnażaniu i szybko się rozrastająca)
ciekawie pisze o tej roślince nocny-drwal
wszystko na ten temat znalazłam w wątku Pomysł na skarpę.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p1303168
Pozdrawiam, Elżbieta
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

fanatic warto by nad tym pomyśleć
Elżbieto poczytałem i ten pomysł też jest przydatny :D .Tylko nie zawsze chcemy ,aby wszędzie rosła ta sama roślinka ściółkująca.
Czekam na kolejne pomysły
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30

Post »

Można również ściółkować szyszkami .Wygląda to bardzo efektownie i nic nie kosztuje .Wycieczka do lasu ;:65 przyjemne z pożytecznym :) Widziałam gdzieś w jakimś czasopiśmie ściółkę z muszli i muszelek i też fajnie wyglądała .
kwiaty łagodzą obyczaje
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Post »

Mogą być jeszcze liście drzew (najlepiej je trochę przekompostować by były cięższe i lepiej trzymały się ziemi. Nadają się też liście np. orzecha czy dębu ale je trzeba koniecznie przekompostować by rozłożyły się zawarte w nich garbniki). Do tego skoszona i podsuszona trawa, podsuszone (i pozbawione korzeni) pokrzywy, do ściółkowania kapusty ekologiczni rolnicy proponują liście pomidora (które dodatkowo odstraszą bielinka). Można zastosować rośliny wodne (glony którymi zarastają rzeczki, jeziorka). One dostarczą roślinom azotu i fosforu.
Oprócz tego ścięte rośliny motylkowe (lub słoma z nich). Można też posiać niską koniczynę która stworzy żywą ściółkę i dostarczy azotu.
Do tego słoma, mulcz papierowy (zmielone na mokro gazety, kartony).
Rozdrobnione w rębarce gałęzie.
A pod rośliny lubiące ciepłą ziemię (np. winogrona) dobrze używać żwiru/kamieni które nagrzewają się w ciągu dnia a w nocy oddają ciepło do ziemi.
No a pod dynie, ogórki- rozłożyć na ziemi np. słomę, na niej rozłożyć czarną agrowłókninę/agrotkaninę dzięki czemu będą one też miały ciepło i będą lepiej rosły.
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

Kiedyś, po koszeniu sypałem trawę, nawet dobrze to wyglądało i świetnie wybarwiało tuje.
Chwasty nie przerastały, tuje lepiej zimowały, na wiosnę po podaniu Mg szybciej się wybarwiały. Trawa z czasem się rozkłada, część wyschniętej zabiera wiatr. W ten sposób miałem z głowy problem pokosu trawy i ładne tuje. Drugie co polecam to koloryzowany żwirek, połączenie brązowego i żółtego wyglądało rewelacyjnie. Zajmowałem się kiedyś, koloryzacją kamienia, ale zrezygnowałem z przyczyn administracyjnych. Trwałość koloryzacji nie powinna być krótsza jak 25lat. Wykonałem nawet kamień w kolorze zielonym fluorescencyjnym, jak na mój gust było zbyt ekscentryczne, ale robiło niepowtarzalne wrażenie, zresztą nasz klient nasz pan, dostał czego oczekiwał.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Andrzejku, rozumiem że szukasz czegoś taniego, to może być problem. Sama mam duży teren, więc wiem jak trudno (finansowo) go zagospodarować, moja propozycja to keramzyt-pięknie wygląda, jakby sama czysta ziemia miedzy roślinami była - miał węglowy węgla BRUNATNEGO, nie kamiennego. Ten u mnie kosztuje 10 zł za worek 50 kg, możesz też użyć grysu-dolomitu lub takiego drobniutkiego który dają pod kostkę brukową, jest dużo tańszy. U mnie ok 40zł/tonę, po googluj sobie to zorientujesz się w cenach, a z roślin bardzo szybko zadarniającą jest dąbrówka, niziutka tworząca dywan. Wracając jeszcze do miału, u mnie to ludzie stosują wysiewając pomiędzy warzywami, równocześnie nawozi.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeszcze tu o tym pisaliśmy :D
Co zamiast kory pod iglaki
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
phrix
100p
100p
Od: 10 kwie 2011, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja polecam drobny żwirek, ładnie kontrastuje z trawą jest prosty w utrzymaniu i stosunkowo tani.
Wiadomo kora kosztuje dość sporo
Moim zdaniem największą wadą kory jest to, że zanika po pewnym czasie - zbija się i wygląda mało estetycznie.
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
Awatar użytkownika
kulow
50p
50p
Od: 11 sie 2012, o 17:35

Post »

dorotaa pisze:Można również ściółkować szyszkami .Wygląda to bardzo efektownie i nic nie kosztuje .Wycieczka do lasu ;:65 przyjemne z pożytecznym :) Widziałam gdzieś w jakimś czasopiśmie ściółkę z muszli i muszelek i też fajnie wyglądała .
Orientuje się ktoś czy takie szyszki można brać z lasu :?:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Z lasu nie wolno brać żadnej ściółki, szyszek również. Karane jest to grzywną.
Dorotaa - oj, kosztuje, kosztuje kilkaset złotych. ;:224
Nie tylko grabi się lasy z naturalnej ściółki i roślinności to jeszcze zaśmieca robiąc w nich dzikie wysypiska. :twisted:

Zawsze można się dogadać z kimś, kto ma duże siedlisko lub ośrodek wypoczynkowy, dla tych osób nadmiar szyszek stanowi problem.
Ja co roku trochę przywożę po wakacjach, choć słyszałam że szyszki nie są najlepszą ściółką.
Mam ich niedużo, dodaję do rabat ściółkowanych korą, ale niestety taka ilość po prostu zaraz się gubi.
Awatar użytkownika
kulow
50p
50p
Od: 11 sie 2012, o 17:35

Post »

Teście mają swój las moze odnich coś wezmę , ale pewnie na to też potrzeba jakąś "asygnatę" :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”