![Obrazek](http://imageshack.us/a/img545/6684/chlebytni4.th.jpg)
![Obrazek](http://imageshack.us/a/img211/42/chlebzytni3.th.jpg)
Piekę chleb na zakwasie od paru lat, na dwie duże foremki daje 4 łyżki zakwasu.
1 kg mąki pszennej
50 dag mąki żytniej 720
1 szklanka ziaren słonecznika lub dyni
1 szklanka siemia lnianego
1 szklanka otrębów pszennych
1/2 szklanki płatków owsianych
3-4 łyżeczki soli
4 łyżki zakwasu
1,5 litra wody ( może być trochę więcej)
Wszystko połączyć ( nie trzeba wyrabiać) i odłożyć 4 łyżki zakwasu. Do wysmarowanych foremek i posypanych mąką lub bułką tartą wkładam ciasto. Przykrywam ściereczką i zostawiam na noc, rano wstawiam do zimnego piekarnika grzałki góra - dół ( nie termoobieg), 205 stopni na 1 godz 15 min. Jeżeli spód chleba jest zbyt jasny po wyciągnięciu z foremek, to wkładam chleb na 5 minut do piekarnika. Chleb powinien wystygnąć na kratce, ciepły będzie się kleić do noża.
Następny chleb piekę po 6 dniach, a zakwas najdłużej może być do 2 tygodni w lodówce. Kilka godzin przed robieniem chleba wyjmuję zakwas, nieraz zapomnę i bezpośrednio z lodówki wkładam do ciasta i nie zauważyłam różnicy. Przepis jest na dwie duże foremki.