Szkodniki i choroby róż
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szkodniki i choroby róż
Więdnięcie, czernienie i zasychanie wierzchołków pędów świadczy o obecności larwy bruzdownicy pędówki i zwiota różanego, które żerują pojedynczo wewnątrz pędu róży.
Jedną z zalecanych recept jest usuwanie porażonych pędów. Przycinanie pędów powoduje jednak opóźnienie kwitnienia róż.
Jakie inne sposoby likwidacji, czy też całkowitego wyeliminowania tego szkodnika proponujecie?
Jedną z zalecanych recept jest usuwanie porażonych pędów. Przycinanie pędów powoduje jednak opóźnienie kwitnienia róż.
Jakie inne sposoby likwidacji, czy też całkowitego wyeliminowania tego szkodnika proponujecie?
Pozdrawiam Andrzej.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Szkodniki i choroby róż
w/w szkodniki należą do błonkówek z rodziny pilarzowatych a więc zimują w kokonach w glebie.Od kwietnia aż do połowy czerwca wylatują bruzdownice a zwiot zwany też nimułką łodygową az do poczatku lipca.
Zwalczanie tam gdzie wystąpiły duże szkody rozpoczynamy przełom marca i kwietnia rozsypując i mieszając płytko z glebą Basudin 10 GR 6-10 g/m2 lub Diazinon 10 GR 8-12g/m2 i to samo powtarzamy w połowie czerwca w celu zniszczenia wylęgających się larw.
Może wprowadzając nicienie(ale tutaj nie mam praktyki). Niech sie wypowie specjalista . Ale podejrzewam że w tym przypadku raczej nie.
Janusz
Janusz
Zwalczanie tam gdzie wystąpiły duże szkody rozpoczynamy przełom marca i kwietnia rozsypując i mieszając płytko z glebą Basudin 10 GR 6-10 g/m2 lub Diazinon 10 GR 8-12g/m2 i to samo powtarzamy w połowie czerwca w celu zniszczenia wylęgających się larw.
Może wprowadzając nicienie(ale tutaj nie mam praktyki). Niech sie wypowie specjalista . Ale podejrzewam że w tym przypadku raczej nie.
Janusz
Janusz
Róże - żerujące larwy
Mam problem z różami. Gdzieś przeczytałem i teraz nie moge tego znaleźć sposób na larwy żerujące wewnątrz pędów róż. O usuwaniu i paleniu pędów już wiem ale ktoś gdzieś napisał, że można wczesną wiosną, zanim larwy wywędrują do pędów, wysypać jakieś środki chemiczne do ziemi. Pomożecie ?
Andrzej_K