Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
-
- 200p
- Od: 13 cze 2011, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
SHITAKE-co i jak
Witam .
Postanowiłem założyc ten wątek bo planuję zaszczepic kilka pienkow. Na początek czy polecacie z własnego doswiadczenia jakiegos sprzedawce grzybni na kołeczkach, czy kupował ktos shitake w balotkach. Jakich spodziewac się zbiorow z takiego balotka i czy mozna zaszkodzic sobie przedawkowaniem tego grzyba wszak jest on grzybem leczniczym.
Pozdrawiam
Postanowiłem założyc ten wątek bo planuję zaszczepic kilka pienkow. Na początek czy polecacie z własnego doswiadczenia jakiegos sprzedawce grzybni na kołeczkach, czy kupował ktos shitake w balotkach. Jakich spodziewac się zbiorow z takiego balotka i czy mozna zaszkodzic sobie przedawkowaniem tego grzyba wszak jest on grzybem leczniczym.
Pozdrawiam
Re: SHITAKE-co i jak
wszystko w nadmiarze szkodzi
ja "zaszczepiłem" i lipa, pewno wymarzły) dlatego już ich nie lubię
ja "zaszczepiłem" i lipa, pewno wymarzły) dlatego już ich nie lubię
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
-
- 200p
Tyle co pieczarek to ja się ich nie spodziewam . A cos nowego sprobowac- czemu nie. Zakładam że jednorazowo można ich zjadac tyle co każdych innych grzybow. No chyba że się myle.
-
- 200p
Kołeczki zakupione 4 opakowania jutro wpadam z wiertarką do piwnicy i będe szczepił na pienkach. Szkoda że 0 sugestii Trzeba będzie przetrzec slady
Edit
Zgodnie z dołączoną indtrukcją pienki które mają pęknięcia należy wpierw namoczyc(więc teraz pływią) po 24h wyjąc na 8h by obtęgły i można szczepic.
Edit
Zgodnie z dołączoną indtrukcją pienki które mają pęknięcia należy wpierw namoczyc(więc teraz pływią) po 24h wyjąc na 8h by obtęgły i można szczepic.
-
- 200p
Edit II Bo nikt nic nie piszeWat25 pisze:Kołeczki zakupione 4 opakowania jutro wpadam z wiertarką do piwnicy i będe szczepił na pienkach. Szkoda że 0 sugestii Trzeba będzie przetrzec slady
Edit
Dziś jest jutro więc mała fotorelacja może się komuś na coś przyda(jak nie wyjdzie to będzie wiedział jak nie robić;)
Grzybnia przyszła
w upalny dzień mam nadzieję że bez uszczerbku na jej życiu.
Do grzybni była dołączona instrukcja.Pieńki ścięte 2 miesiące przed sadzeniem grzybni potem drzewo łapie inne grzyby i wysycha. Moje ma 4 miesiące i wewnątrz pieńka widać popękania sugerujące przeschnięcie. Zgodnie z zaleceniem pieńki moczyłem 24h potem 8 h obsychały
Pęknięcia ładnie się zasklepiły
Materiał do produkcji
Zalecana długość pieńka 1m i średnice około 15 cm
W pieńkach wiercimy otwory (u mnie średnica kołka 8mm)
Kołki należy rozmieścić w miarę równomiernie by równo przerastały pieniek
I nabijamy je młotkiem tak by się całkowicie schowały
Potem miejsca nabitych kołków zalewamy woskiem by nie zostawiać miejsca którym pieniek może łatwo zainfekować inny grzyb.
Gotowiec jeszcze 3
Potem tylko zapakować do worka foliowego i odłożyć w wilgotne miejsce
Na razie nie wiem muszę jeszcze poszperać co do dalszego przechowywania, nie wiem czy owocniki potrzebują światło.
Mam nadzieję że ta fotorelacja będzie Pt. Jak szczepić a nie jak nie szczepić
Tera tylko żykać pozostało.
Wat25 - trzymam kciuki za Twoją uprawę, smak tych grzybków w porównaniu z tymi zbieranymi w polskich lasach to zupełnie inna ranga . Zupa z pastą miso, kawałkami pora, tofu, shiitake i algami wakame to po prostu cudo, nie trzeba nawet lubić japońskiej kuchni .
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
-
- 200p
Dzięki
Mam nadzieję, że jest się z czym bawić.
Ty uprawiałeś?
Mam nadzieję, że jest się z czym bawić.
Ty uprawiałeś?
Niestety nie, ale w przyszłości na pewno się za to zabiorę. Smak pamiętam z japońskich restauracji .
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
-
- 200p
Nie mogę się doczekać a tu teraz pół roku czekać trzeba będzie. Potem zima i jak znam życie może dopiero w przyszłym roku coś będzie.
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wat25 może Ci się przyda
Kod: Zaznacz cały
http://grzyby.grzybnia.pl/files/kolki_instrukcja.pdf
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
-
- 200p
Hej
na razie nie sprawdze bo mi tego komorka nie może przemielic.
Przy shitake też była instrukcja. Ale jak dla mnie to takie fora są po to by się dzielic takimi niansami-tajemnicami trikami dotyczącymi uprawy. Takich w standartowej instrukcji nie znajdziesz.
Choc może się myle. Będe przy kompie to sprawdze.
Pozdrawiam.
Przy shitake też była instrukcja. Ale jak dla mnie to takie fora są po to by się dzielic takimi niansami-tajemnicami trikami dotyczącymi uprawy. Takich w standartowej instrukcji nie znajdziesz.
Pozdrawiam.
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiesz wiekszosc z tej instrukcji już zrobiłes :DWat25 pisze:Hej
Pozdrawiam.
Ale...
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.