Mieczyki dzielimy się doświadczeniami cz.2
- Krycha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mieczyki dzielimy się doświadczeniami cz.2
Poprzednią część wątku znajdziecie tutaj.
Tu jest wątek Mieczyki w donicach
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 31&t=20967
Nie sadziłam nigdy w donicach to nie wiem, może w powyższym wątku coś jest na ten temat.
Tu jest wątek Mieczyki w donicach
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 31&t=20967
Nie sadziłam nigdy w donicach to nie wiem, może w powyższym wątku coś jest na ten temat.
- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami
Dzisiaj będąc na zakupach w Carrefour zauważyłem cebulki mieczyków na wagę(75gr. za 100gram) pomimo tego że nie mam już w domu miejsca na kolejną doniczkę kupiłem 9 cebulek.3 żółte mieczyki,3ciemno-różowe i 3 bardzo czerwone:D:D Jeszcze nie wiem gdzie ja je zmieszczę:D
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Moja mama wysadziła kiedyś mieczyki do doniczki, a potem do gruntu. Ja posadziłam miesiąc później bezpośrednio do gruntu o przepisowej porze. Wiecie jaka była różnica w kwitnieniu? Te doniczkowe zakwitły 3-4 dni wcześniej. Moim zdaniem naprawdę nie warto bawić się w doniczkowanie mieczyków.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Moje kupione cebulki dostały już kiełki ... czy można wsadzić je do małej doniczki takiej 5x5 a później wiosną wysadzić do gruntu?
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Próbowałem Doświetlanie , wietrzenie , nawożenie , a i tak były wyciągnięte i słabe Może lepiej zapytaj Krysię jak je powstrzymać
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Przeczytałam wątek od deski do deski i jestem pod wrażeniem waszych pięknych kwiatów i umiejętności.
Do tej pory mieczyki sadziła teściowa, ale co roku po pierwszym deszczu i wietrze przewracały się i wyglądało to nieciekawie- powiązane sznurkami, połamane...
W tym roku postanowiłam wziąć się za tą część ogrodu i mam nadzieję pokazać teściowej kto tu teraz rządzi.
Zanotowałam bardzo wiele cennych rad i mam nadzieję, że w tym sezonie będę się miał czym pochwalić.
Na początek dokupiłam około 60 cebulek. Urzekła mnie między innymi mieszanka niebieskich mieczyków(na zdjęciu), ale nie nastawiam się na to, że faktycznie te kolory wyrosną. Jeśli chodzi o Green Star to hmm.. miłość od pierwszego wejrzenia-musiałam je mieć!
W tym roku mam zamiar udokumentować wszystkie kwiaty na zdjęciach- będzie czym nacieszyć oczy w tak pochmurne dni jak dzisiaj.
Pozdrawiam!
Do tej pory mieczyki sadziła teściowa, ale co roku po pierwszym deszczu i wietrze przewracały się i wyglądało to nieciekawie- powiązane sznurkami, połamane...
W tym roku postanowiłam wziąć się za tą część ogrodu i mam nadzieję pokazać teściowej kto tu teraz rządzi.
Zanotowałam bardzo wiele cennych rad i mam nadzieję, że w tym sezonie będę się miał czym pochwalić.
Na początek dokupiłam około 60 cebulek. Urzekła mnie między innymi mieszanka niebieskich mieczyków(na zdjęciu), ale nie nastawiam się na to, że faktycznie te kolory wyrosną. Jeśli chodzi o Green Star to hmm.. miłość od pierwszego wejrzenia-musiałam je mieć!
W tym roku mam zamiar udokumentować wszystkie kwiaty na zdjęciach- będzie czym nacieszyć oczy w tak pochmurne dni jak dzisiaj.
Pozdrawiam!
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Plum, zaryzykuję takie stwierdzenie: jeżeli nie zniechęcisz się trudnościami związanymi z uprawą mieczyków (a na pewno takich doświadczysz), to za rok, dwa trochę inaczej spojrzysz na te "holenderskie" odmiany i zapragniesz odmian kolekcjonerskich.
Powodzenia
Pozdrawiam,
Adam
Powodzenia
Pozdrawiam,
Adam
Plum słuchaj Adama , bo wie co mówi
można by tak długo na nie patrzeć - więcej u naszej forumowej Anitki która nas zaopatruje i bez niej nigdy takie cacuszka nie zagościłyby w naszych ogrodach.
Zapomniałam o naprowadzeniu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=25433
można by tak długo na nie patrzeć - więcej u naszej forumowej Anitki która nas zaopatruje i bez niej nigdy takie cacuszka nie zagościłyby w naszych ogrodach.
Zapomniałam o naprowadzeniu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=25433
Pozdrawiam. Ewa
Kochani, dziękuję za naprowadzenie-cuda.
Tylko wiecie... Jakby to powiedzieć... Teściowa do tej pory miała głównie czerwone i kilka białych mieczyków.
Jak zobaczyłam w sklepie te niebieskie i kilka innych cudnych kolorów to oszalałam z zachwytu.
Rotos- już teraz mogę przyznać Ci rację- po kilku sezonach z pewnością i te mi się opatrzą i będę szukać czegoś bardziej oryginalnego. Mam nadzieję, że się nie zniechęcę. :P
Pozdrawiam serdecznie!
Tylko wiecie... Jakby to powiedzieć... Teściowa do tej pory miała głównie czerwone i kilka białych mieczyków.
Jak zobaczyłam w sklepie te niebieskie i kilka innych cudnych kolorów to oszalałam z zachwytu.
Rotos- już teraz mogę przyznać Ci rację- po kilku sezonach z pewnością i te mi się opatrzą i będę szukać czegoś bardziej oryginalnego. Mam nadzieję, że się nie zniechęcę. :P
Pozdrawiam serdecznie!
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Plum jednego Green Star miałam w tamtym roku i kwitł pięknie Kolor jak na opakowaniu - wszyscy podziwiali ,bo do tej pory były standardowe czerwone
- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
Jak myślicie mogę już wystawić swoje mieczyki na balkon??
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Temperatura ziemi przy sadzeniu mieczyków nie powinna być niższa niż 10 stopni C.
Ziemi w skrzynkach, donicach też. Nie sądzę aby w Białymstoku było już na tyle ciepło.
Wstrzymaj się jeszcze
Pozdrawiam
Adam
Ziemi w skrzynkach, donicach też. Nie sądzę aby w Białymstoku było już na tyle ciepło.
Wstrzymaj się jeszcze
Pozdrawiam
Adam