Brzozowe Górki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
renik_g
50p
50p
Od: 9 mar 2011, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Brzozowe Górki

Post »

Witam wszystkich :D

Od roku czytam forum, oglądam zdjęcia pięknych ogrodów i korzystam z rad tutaj umieszczanych:-)
Chciałabym przedstawić również moje zmagania z utworzeniem swojego miejsca na ziemi;-) Nie jest łatwo, ale staramy się tworzyć nasz wymarzony ogród wbrew temu co sądzą nasi sąsiedzi:-)))

Renata

Poniżej zdjęcia z początków - luty 2011
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Kroma
100p
100p
Od: 16 mar 2012, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Brzozowe Górki

Post »

Twórzcie i chwalcie się postępami :D
Awatar użytkownika
renik_g
50p
50p

Brzozowe Górki

Post »

A teraz kilka zdjęć zrobionych latem ubiegłego roku:-)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

i oczywiście kilka moich kwiatków :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anna1978
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 kwie 2012, o 18:50

Post »

Witam. Macie działkę w przepięknym miejscu - w pobliżu las i dużo przestrzeni... Cudownie!
Roślinki wypielęgnowane, widać, że sporo pracy trzeba było włożyć dla takiego efektu.
Podoba mi się wkomponowanie kwiatów w ogródek warzywny - pożytecznie i kolorowo :D
Pozdrawiam i życzę dużo sił na rozpoczynający się kolejny pracowity dla ogrodników sezon :D
Awatar użytkownika
Kroma
100p
100p
Od: 16 mar 2012, o 16:07

Post »

No, no ładnie się zapowiada, czekam na więcej
Awatar użytkownika
renik_g
50p
50p

Brzozowe Górki

Post »

Kroma, Anna dziękuję za odwiedziny:-) To bardzo miłe:-)

Ten kawałek ziemi to niestety w większości piasek, na którym najlepiej rośnie perz i stepowa trawa. To, co można nazwać ziemią jest na głębokość 5-7 cm, a dalej to żółty piasek. Mówiąc szczerze nie sądziłam, że coś nam tam urośnie. Wydzieliliśmy teren pod ogródek, została wyjęta ta "dobra" ziemia, ok. 10 cm piasku i w to wrzucony został torf, przysypany ziemią i polany gnojowicą, którą przez tydzień z zatyczkami na noskach polewaliśmy wodą. Przez cały okres wegetacji roślin dbaliśmy o to, aby miały wilgoć i trochę wyręczyła nas pogoda, bo lato jakie byo ubiegłego roku to każdy wie;-)

Dzięki forum w tym roku trochę zmienię wygląd działki, ponieważ bardzo spodobał mi się pomysł sadzenia kwiatków w doniczkach /osłonkach/ i zakopywaniu ich w ziemi. Jest to jedyny sposób żeby na tym naszym piasku coś kwitło:-) Jeśli trafiłby ktos do mnie z pomysłem na roślinki lubiące ten rodzaj "urodzajnej" ziemi to będę wdzięczna za każdą podpowiedź:-).

Jutro postaram sie pochwalić brzozami /bo sosny już prezentowałam/. W ubiegłym tygodniu raczyliśmy się sokiem z brzozy. Zupełnie niezły:-) Zaprezentuję również moje zdobycze na targu staroci w związku z planowanymi kwiatkami;-)
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Piękna okolica :)
Prosimy o większe zdjęcia, lepiej się ogląda :wit
Awatar użytkownika
renik_g
50p
50p

Post »

Witaj Aguscac:-) Miło, że wpadłaś :D

No niestety, z jednego dnia zrobiło się kilka, ale tak to jest jak się wszystko zostawia na ostatnią chwilę;-)

A teraz fotki naszych nabytków /wreszcie udało mi się kupić w rozsądnej cenie trochę kwitnących krzewów, no i nie obyło się również bez paru owocowych krzewinek:-):

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

no i oczywiście obiecane nabytki z targu staroci:-)

Obrazek Obrazek Obrazek

A na koniec troszeczkę wiosny z mojej działeczki :D

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

I oczywiście wspaniałego ostatniego dnia Świąt:-)
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Zakupy wspaniałe!! Narobiłaś mi apetytu na białą porzeczkę. Ciekawe czy do już choć kilka gronek w tym roku :)
Korytka przepiękne, to dopiero będzie ozdoba...
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Renatko zapowiada się bardzo ciekawie.
Awatar użytkownika
stokrotka_polna
500p
500p
Od: 20 mar 2012, o 16:47

Post »

Witaj Reniu, jestem u Ciebie pierwszy raz. I od razu obiecuję, że będę wpadać.
Podoba mi się Twój ogródek, te początki, plany, pierwsze roślinki. W ten sposób można śledzić efekty pracy a już widać, że takie u Ciebie są ;:138.
Ja też niedawno posadziłam swoje pierwsze krzaczki. Porzeczkę, malinę i borówkę. Borówkę zbieraliśmy wspólnie z okolicznymi ptaszkami ale już malinami częstowaliśmy się sami.
Trzymam kciuki za Twoje roślinki i :wit
"Nie deptać stokrotek pod płotem, bo chociaż stokrotka maleńka, to w każdej jest nuta piosenki i w każdej poezji kropelka."
Pozdrawiam Stokrotka
U stokrotki polnej cz. 1 cz.2
Awatar użytkownika
renik_g
50p
50p

Post »

Witaj Stokrotko:-)
Bardzo się cieszę, że do mnie zajrzałaś i oczywiście zapraszam częściej:-)
My posadziliśmy w ubiegłym sezonie borówki i maliny. Te pierwsze nie obdarowały nas owockami, natomiast maliny były znakomite i na tyle dużo, że miałam niezły zimowy zapas. Oczywiście ich wielkość zależała od częstotliwości podlewania;-) Aż nie mogliśmy uwierzyć jak bardzo miało to wpływ na ich wielkość. Podobnie było z poziomkami. W tym roku liczymy na truskawki. Dostaliśmy tyle sadzonek, że wyszło niezłe pole;-) Mamy 5 odmian, oczywiście nie pamiętam jakie:-D Już puszczają nowe listki. Są wśród nich odmiany dosyć wczesne, więc jak pogoda dopisze to powinniśmy cieszyć się nimi dosyć długo. Zobaczymy...

-- 9 kwi 2012, o 19:11 --

Aguskac nie wiem czy w tym roku coś będzie, bo w poprzednim niestety nie dało nam było posmakować porzeczek, które posadziliśmy. Jednak mam nadzieję, że tego lata już będziemy wiedzieli jak smakują, bo pięknie już się zielenią /te z tamtego roku/ a z tego jeszcze nie przejawiają oznak zycia;-)

Tacca witam serdecznie i obiecuję nowości;-)
Awatar użytkownika
renik_g
50p
50p

Post »

Kochani:-)

Jeśli komuś po wiosennych wschodach będą zbywały jakieś roślinki to proszę nie wyrzucajcie. Mój ogródeczek przyjmie wszystko:-) W zamian mogę na razie zaproponować tylko sadzonki sosny:-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”