Tajemniczy ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p
Od: 21 mar 2012, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Tajemniczy ogród

Post »

Witajcie!
Forum czytam już od jakiegoś czasu, niesamowita skarbnica wiedzy! WOW - naprawdę szczerze podziwiam Was wszystkich za zapał i pasję! ;:180
Mam na imię Agnieszka,
nie jestem zupełnym laikiem ale też nie mam wielkiego doświadczenia w sprawach ogrodowych. Wychowałam się na wsi, moja babcia miała gospodarstwo rolne, a później moja mama mały ogród warzywny przy domu - od powijaka siałam, sadziłam , przesadzałam i pieliłam. Później przeprowadziłam się do miasta...i teraz po kilkunastu latach doczekałam się własnego ogromnego ogrodu. :tan
Kupiliśmy dom z ogromnym (4000m2) niezagospodarowanym, zaniedbanym, zapuszczonym terenem tzw. ogrodem ;) Wprowadziliśmy się tutaj w lipcu w 2011, więc dopiero teraz tak naprawdę odkrywam jakie np wiosenne kwiaty czy byliny zostały po poprzednich właścicielach. Właściwie wszędzie była tylko trawa lub jak kto woli łąka ;)
Powoli karczujemy teren, przycinamy i wycinamy stare drzewa, przycinamy krzewy itd. W zeszłym roku udało się nam zaorać część ogrodu który chcemy przeznaczyć na warzywnik i sad. I tak powoli do przodu..jest coraz ładniej :D
Ciesze się jak dziecko z tego kawałka ziemi. Teraz planuję, rysuję, zapisuję, szukam fajnych ciekawych rozwiązań. Mam nadzieję, że uda mi się z Waszą pomocą stworzyć uroczy ogród :)

Kilka fotek naszego raju, początki (lipiec 2011):
To są tyły naszej działki, w tle nasz domek.
Obrazek
IMGP0966

tutaj trochę z boku, widok na klony sąsiada
Obrazek
IMGP0967

kawałek podwórka:
Obrazek
IMGP1172

Obrazek
IMGP0972

Tą część ogrodu nazywamy tajemniczym ogrodem, ciągle nas czymś zaskakuje:
Obrazek
IMGP0963

tutaj po wykoszeniu 1/3 zarośli, dzisiaj ten kawałek wygląda zupełnie inaczej... muszę zrobić zdjęcie :)
Obrazek
IMGP0975

I tak oto wygląda mój początek przygody z ogrodem.
Pozdrawiam Was serdecznie i zapraszam do odwiedzin mojego wątku :)
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
laura-loren
50p
50p
Od: 16 kwie 2011, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tajemniczy ogród

Post »

Witaj z przyjemoscią bedę odwiedzała Twój tajemniczy wielkiiii ogród :) zapowiada sie bardzo ciekawie ;:63 :wit
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p

Post »

Laura Loren- dziękuję za odwiedziny :)

W poprzednim roku działo się tyle rzeczy wokół, że nie było szans na to aby rozsądnie zaplanować ogród...a że moja miłość do kwiatów wiosennych jest ogromna, zwłaszcza do tulipanów, zwyczajnie musiałam mieć choćby najmniejsza rabatkę... padło na jedyne miejsce gdzie nic nie miało się dziać w najbliższej przyszłości i tak powstała moja tymczasowa rabata. Myślę że ona i tak już tam zostanie, i będzie dobrym punktem do "rozbudowy".
Kiepsko to wygląda, pustawo, posadziłam tam masę cebulowych, część nie wzeszła...nie wiem czy to może jeszcze nie czas na nie czy może nornice miały ucztę.

Obrazek
IMGP1706

Obrazek
IMGP1769

Oprócz cebulowych znalazły tam miejsce jeszcze inne roślinki, niektóre nie przetrwały zimy.

Obrazek
IMGP1634 - Kopia

Obrazek
IMGP1636 - Kopia
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p

Post »

Dzisiaj rabat wygląda tak:

ehh przepraszam za złą jakość zdjęć, nie sprawdziłam ustawień aparatu ;/
Obrazek
_IGP0015

moje ukochane tulipany, codziennie sprawdzam czy aby już nie rozkwitły ;:65

Obrazek
_IGP0011

Obrazek
_IGP0010

Obrazek
_IGP0008

Obrazek
_IGP0006

Obrazek
_IGP0005

żonkilek
Obrazek
_IGP0001

Lilak się przyjął!
Obrazek
_IGP0009
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Hej Aguś :wit Warto było czekać tyle lat na spełnienie marzeń ;:108
Ale masz ogromny teren ,szybko będzie ubywać trawnika,jeśli lubisz kolorowe kwiaty i krzewy.
Będę z przyjemnością zaglądać i podziwiać Twój ogródek,który z roku na rok będzie coraz piękniejszy ;:108
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Witaj Agnieszko :wit
Na pewno wiele z nas pozazdrości Ci areału, w tym ja :) Widzę, że poza ogrodem ozdobnym będzie tu miejsce na sad i warzywnik - spełnienie marzeń... Będę z ciekawością obserwować Twoje ogrodowe poczynania :)
Pozdrawiam Cię serdecznie, A.
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

:wit No kochana ale masz pole do popisu ;:108 ogród naprawdę ma potencjał i jaka już śliczna Wiosna u ciebie ;:63
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p

Post »

Bina, Aguniada i Annes dziękuje za odwiedziny i miłe słowa! :D

Bina oj tak, ogród ma ogromny potencjał, nie było w nim żadnych rabat, tzn kiedyś były ale zarosły trawą...mogę wszystko od początku zaprojektować.

Aguniada warzywnik obowiązkowo, już nawet poczyniliśmy duże kroki do przodu aby go w tym roku założyć. Z sadem pewnie nie zdążymy, wolę sadzić drzewka wiosną niż jesienią, więc prawdopodobnie w tym roku przygotujemy tylko miejsce. No i obowiązkowo ogród ziołowy!

Annes Mam taki plan aby trawnika było jak najmniej ;:224 może za kilka lat mi się to uda. Trafiłaś , kocham kolory, zwłaszcza w ogrodzie :)

Dzisiaj nie pada, więc zabraliśmy się do pracy z mężem...chcemy jak najszybciej oczyścić teren w tajemniczym ogrodzie, to taki zakątek który odkryłam dopiero w trakcie podpisywania umowy o kupno ;:14 krył się za zabudowaniami gospodarczymi i byłam pewna że ta część do nas nie będzie należeć o ja naiwna :shock:
Tej wiosny odkryłam tam dywany przebiśniegów, dwa krzewy porzeczki, i samym rogu dzisiaj zauważyłam różę, ma piękne grube pędy i na pewno nie przemarzła, ale aby się do niej dostać musimy wyciąć drzewa czarnego bzu.
Jesienią udało nam się nakłonić rolnika który od nas dzierżawi część ogrodu aby zaorał nam łąkę...w tym tygodniu może uda się, że przyjedzie inny rolnik i doprowadzi to do porządku, nie wyobrażam sobie przekopywać takiej ilości ziemi łopatą. I tak już czuję, że się spóźniam z sianiem niektórych warzyw. Staram się samodzielnie przygotować rozsady, więc w zasadzie mam wszystko pod inspektem (Totalna prowizorka, ale jest. Już teraz wiem że jest za niski, nie zmieszczą się w nim sadzonki po pikowaniu ;:oj )
Rozpisałam się...ale to tylko dla tego, że są tutaj pokrewne dusze, które może mnie zrozumieją ;:167

Teraz fotorelacja:

Masakrycznie to wygląda, ale wywiezienie tego typu śmieci w Niemczech kosztuje masę kasy pozostaje to zasypać tworząc większe wzniesienie i posadzić coś na tym..albo wykopać dół i zasypać.. skłaniamy się bardziej ku pierwszej wersji.
Obrazek
IMGP4486

Tutaj będą biegać kury.
Obrazek
IMGP4484

Obrazek
IMGP4485

Nie mam pojęcia co to za drzewo, ale ma pąki, jak zakwitnie to może uda się zidentyfikować ?

Obrazek
IMGP4483

Te czarne bzy musimy usunąć, są spróchniałe, za nimi kryje się wspomniana róża :)

Obrazek
IMGP4477

To część wyznaczona pod warzywnik, ogródek ziołowy oraz sad ok 30 x 37 metrów :
Obrazek
IMGP4478

I wspomniany inspekt, pięknie wszystko wzeszło nawet poziomki, no prawie wszystko...bo kapustę i kalarepę muszę ponownie wysiać ;)

Obrazek
IMGP4479

Obrazek
IMGP4480
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta róża za bzami strasznie mnie interesuje....tajemnicza róża schowana gdzieś na szarym końcu ;:131
Przed Wami wiele pracy,ale na pewno Wam się uda ;:108
Ogródek ziołowy muszę pomyśleć nad skrawkiem ziemi u mnie i posadzić kilka ziół,wiem,że mięta nieźle się rozrasta ;:224
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p

Post »

Annes , mięty nigdy wcześniej nie miałam...ale wiem, że jak pokrzywa się rozrasta ;0 teraz obowiązkowo musi być w moim ogródku, uwielbiam herbatę ze świeżych liści mięty z cytryną.

Różę udało mi się obejrzeć... od ziemi ma trzy pędy, które zostały na wysokości ok metra przycięte, z jednego wypuściła blisko 5 metrowego pęda, który się piął po czarnym bzie.. sąsiedzi raczyli ją cięciami po swojej stronie :evil: .
Nic nie przemarzła, pięknie się opuściła. Jak tylko się do niej dostane to zrobię zdjęcie całej, na razie tylko fragment :)

Obrazek
IMGP4490

i pąki na tajemniczym drzewie...muszę poprosić o identyfikację, niecierpliwa jestem

Obrazek
IMGP4495
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś ale super rózyczka,już ma listki,kto wie,czy to nie jakaś historyczna.Jak zakwitnie to spróbujemy ustalić co to za pięknota :D
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alidka :wit Wpadłam z rewizytą i widzę, że wiosna u Ciebie też pokazuje się coraz odważniej. Sama wypatruję codziennie tulipanków, zbyt krótko możemy się nimi cieszyć, żeby przez roztargnienie ominęły nas takie widoki ;:170
Różyczka ma już piękne listki, to musi być jakaś terminatorka ;:172 Masz ogromne pole do popisu, duży teren i piękne stare drzewa - będę z przyjemnością śledzić jak wkomponujesz swój ogród w ten krajobraz ;:173
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Witaj Aga.Tak jak większość forumek zazdroszczę powierzchni do zagospodarowania, będzie dużo miejsca na zaspakajanie swoich chciejstw,ale z czasem po pobycie na forum i taki areał stanie sie dla ciebie za mały. ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”