Opuntia microdasys - CZY TO NORMALNE???
Opuntia microdasys - CZY TO NORMALNE???
Witam
Od niedawna jestem posiadaczką opuncji drobnokolczastej. Puściła już nawet kilka nowych pędów:) Na początku myślałam, że z czasem zaczną się robić płaskie. Ale jakoś się na to nie zapowiada. Nie wiem co mam z tym robić. To mój debiut jeśli chodzi o kaktusy. Czy powinnam jakoś to przyciąć? Czy to normalne? Proszę o wskazówki.
Pozdrawiam
Przepraszam za jakość zdjęcia
Od niedawna jestem posiadaczką opuncji drobnokolczastej. Puściła już nawet kilka nowych pędów:) Na początku myślałam, że z czasem zaczną się robić płaskie. Ale jakoś się na to nie zapowiada. Nie wiem co mam z tym robić. To mój debiut jeśli chodzi o kaktusy. Czy powinnam jakoś to przyciąć? Czy to normalne? Proszę o wskazówki.
Pozdrawiam
Przepraszam za jakość zdjęcia
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: OPUNCJA DROBNOKOLCZASTA- CZY TO NORMALNE???
Kaktus ma za mało światła dlatego tworzy takie człony. Należy zmienić mu stanowisko na bardziej słoneczne.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Re: Opuntia microdasys - CZY TO NORMALNE???
Czy w takim razie powinnam te człony usunąć? Czy jak dostanie odpowiednią ilość światła to zrobią się szersze?
Dzięki za odpowiedź
Dzięki za odpowiedź
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
One już takie pozostaną. Na Twoim miejscu ja bym się ich pozbył.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Mam podobnie ? urosły takie w zimie, gdy słońca było jak na lekarstwo?
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Trzeba było rośliny nie podlewać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Pełne słońce, ciepło, dobre nawożenie i odpowiednie (przepuszczalne) podłoże- to jest to czego tak roślinka potrzebuje. Tak wyciągnięte człony poucinać, nie są potrzebne, również te z których powyrastały, wcale imponującego wzrostu nie osiągnęły, ale być może taka już była zakupiona ta roślinka.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
Majorek pisze:Pełne słońce, ciepło, dobre nawożenie i odpowiednie (przepuszczalne) podłoże- to jest to czego tak roślinka potrzebuje. Tak wyciągnięte człony poucinać, nie są potrzebne, również te z których powyrastały, wcale imponującego wzrostu nie osiągnęły, ale być może taka już była zakupiona ta roślinka.
Takowe w Realu sprzedawali....
- Locutus
- Kontakt:
Czy uważasz, że niepodlewanie, przy jednoczesnej temperaturze dochodzącej do 27°C skończyłoby się dobrze? Bo ja pewien nie jestem. A chłodniejszym miejscem do zimowania roślin niestety nie dysponuję.blabla pisze:Trzeba było rośliny nie podlewać.
Pozdrawiam!
LOKI
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Przede wszystkim to ja bym się zastanowił czy jest sens męczyć roślinę zimą w tak wysokiej temperaturze. Jeśli nie ma się warunków do uprawy pewnych gatunków to lepiej ich zwyczajnie nie trzymać.
Przy tak wysokiej temperaturze pewnie dałoby się jakoś utrzymać tę roślinkę przy życiu bez podlewania. Powinno się raz na jakiś czas (raz w tygodniu?) ją spryskać i obserwować, czy czy nie traci zbyt dużo wody i czy nie zaczyna rosnąć.
Przy tak wysokiej temperaturze pewnie dałoby się jakoś utrzymać tę roślinkę przy życiu bez podlewania. Powinno się raz na jakiś czas (raz w tygodniu?) ją spryskać i obserwować, czy czy nie traci zbyt dużo wody i czy nie zaczyna rosnąć.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Locutus
- Kontakt:
@ Blabla ? pewnie masz rację. Z drugiej jednak strony ? co mi szkodziło spróbować, zwłaszcza że za 3 EUR miałem zestaw trzech ?kaktusów? ? Opuntia microdasys, Opuntia monacantha (po tej nie widać, żeby coś jej nie pasowało ? rośnie zupełnie normalnie) oraz trzeci, którego mi tu na forum nikt zidentyfikować nie potrafił i który takiego traktowania niestety nie zniósł.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Mi jest szkoda każdej roślinki. W końcu to istota żywa. I nie jest ważne, czy kosztuje 3?, 100? czy jest darmowym prezentem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Święta prawda! Światło i jeszczep raz światło! Kaktusy może są mało wymagające (część opini), ale z pewnością potrzebują właściwych sobie warunków
tylko żyć mi się chce
Może moi synowie Franek i Jasiu tez pokochają kwiaty
Może moi synowie Franek i Jasiu tez pokochają kwiaty