Carissima w ogrodzie rządzić zaczyna
- carissima
- 50p
- Od: 17 mar 2012, o 00:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Carissima w ogrodzie rządzić zaczyna
Jesienią przeprowadzamy się na wieś, nad samą Odrę. Mam wielki ogród w którym mogę działać i w którym pracy jest ogrom, bo jest strasznie zapuszczony przez teścia Tak więc mam pole do popisu i powoli zaczynam nasadzenia. Przednia część ogrodu jest położona od strony południowej, a przy samym domu rosną trzy wielkie akacje (Na całym podwórku jest ich chyba 7). Wszędzie jest pełno złomu, rupieci i niepotrzebnych rzeczy. No ale zacznę z tym walczyć - już zaczęłam.
Przygotowałam na ogrodzie też miejsce pod warzywnik i ciągle planuję co i gdzie będę sadziła itd. To tak na szybko. I kilka zdjęć dla Was, jedne zrobione kilka dni temu, inne dziś, kiedy przygotowywałam miejsce na kwiaty. Pogoda był wspaniała dziś, ale zapomniałam o kremie na słońce i mam strasznie spieczoną skórę.
Jutro postaram się obfocić cały ogród
Przygotowałam na ogrodzie też miejsce pod warzywnik i ciągle planuję co i gdzie będę sadziła itd. To tak na szybko. I kilka zdjęć dla Was, jedne zrobione kilka dni temu, inne dziś, kiedy przygotowywałam miejsce na kwiaty. Pogoda był wspaniała dziś, ale zapomniałam o kremie na słońce i mam strasznie spieczoną skórę.
Jutro postaram się obfocić cały ogród
- mmarta1982
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 21:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Carissima w ogrodzie rządzić zaczyna :)
No to ja powitam cię jako pierwsza Większość z nas tak zaczyna najpierw trzeba sie pozbyć śmieci złomu,ale potem sama przyjemność popatrzeć na efekty naszej pracy.Widzę łódkę i wodę czy to jeziorko.
Zapraszam cię też do siebie.Miłego dzionka.
Zapraszam cię też do siebie.Miłego dzionka.
- magry
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
A nie zaleje Cię ta szeroka rzeka ?.Ona jest bardzo blisko.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Widzę pomocnika więc pójdzie wszystko raz ciach
- momotkab
- 200p
- Od: 22 mar 2012, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam na forum pomocnik pierwsz klasa szybko cu pojdzie z tym ogrodem, a ta rzeka tak bliska nie zalewa was?
BASIA
- carissima
- 50p
Dziękuję za miłe powitanie
Rzeka - to Odra i niestety trochę mnie stresuje jej bliskość....choć przepięknie jest!!!! I wspaniale rano jest wyjść na balkon i słuchać śpiewu ptaków, kaczek i patrzeć na błyszczącą wodę
W 1997 zalana była cała wieś, kilka lat później zalany był ogród. W zeszłym roku zakończono prace w pobliżu Odry na naszym terenie, które mają zapobiegać podtopieniom...Mam nadzieję, że już przykrości ze strony naszej wspaniałej Odry nas nie spotkają....
wczoraj posadziłam dwa wspaniałe powojniki i budleję Dawida, a dziś trzy róże (Eden, Brother Cadfael i Double Delight) Byłam tak zajęta pracą, że zapomniałam o zrobieniu zdjęć
Jak będę w najbliższym czasie, na pewno o zdjęciach będę pamiętała Pozdrawiam Was serdecznie
P.S. Pomocnik to moja 14 miesięczna córka, ulubione jej zajęcie to oczywiście podlewanie i kopanie w ziemi
Rzeka - to Odra i niestety trochę mnie stresuje jej bliskość....choć przepięknie jest!!!! I wspaniale rano jest wyjść na balkon i słuchać śpiewu ptaków, kaczek i patrzeć na błyszczącą wodę
W 1997 zalana była cała wieś, kilka lat później zalany był ogród. W zeszłym roku zakończono prace w pobliżu Odry na naszym terenie, które mają zapobiegać podtopieniom...Mam nadzieję, że już przykrości ze strony naszej wspaniałej Odry nas nie spotkają....
wczoraj posadziłam dwa wspaniałe powojniki i budleję Dawida, a dziś trzy róże (Eden, Brother Cadfael i Double Delight) Byłam tak zajęta pracą, że zapomniałam o zrobieniu zdjęć
Jak będę w najbliższym czasie, na pewno o zdjęciach będę pamiętała Pozdrawiam Was serdecznie
P.S. Pomocnik to moja 14 miesięczna córka, ulubione jej zajęcie to oczywiście podlewanie i kopanie w ziemi
- carissima
- 50p
Zastanawiam się jak rozplanować rabatkę widoczną na pierwszym zdjęciu. Myślałam o tym, żeby to była rabata bylinowa, ale teraz zastanawiam się czy nie posadzić róży czy powojnika wśród tych bylin. (Róża Artemis). Z tyłu rabaty po lewej stronie wsadzę dalie (Von Berlin i Eveline), obok nich u góry jeżówki purpurowe 3 szt, dalej na prawo aster nowobelgijski 1 szt (albo właśnie w tym miejscu róża??), dalej rudbekia błyskotliwa 3 szt. Z przodu rabaty coś niższego by się przydało więc: przed daliami i jeżówkami - nachyłek, przed nachyłkiem dziwaczek. Przed rudbekią szałwia niebieska. Po środku przed różami kilka główek czosnku i wilczomlecz??
Nie wiem czy dość wyraźnie to opisałam. Bardzo proszę o uwagi i ewentualnie podpowiedzi przy doborze roślin. Może jakieś żurawki? A może piwonie tam? Sama nie wiem.....
Nie wiem czy dość wyraźnie to opisałam. Bardzo proszę o uwagi i ewentualnie podpowiedzi przy doborze roślin. Może jakieś żurawki? A może piwonie tam? Sama nie wiem.....
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Witaj Carrisima
Super zapowiada się Twoj wątek,będziesz mieszkać przy rzece,codzienny szum przelewającej sie wody,oczka nie trzeba,bo rybki same pluskają się i podskakują w falach.Mój tata byłby szczęśliwy mieszkając tuż obok rzeki
Masz super pomocnika,dobrze,że tak wcześnie zaczyna.Moja córcia jest większa,a już posiała marchewkę i rzodkiewkę na swojej grządce i zawsze kiedy jedziemy na działkę leci podlać swoje warzywka
Obok róży Artemis możesz posadzić powojnika bylinowego,którego prowadzisz po ziemi.Ja w tym roku zrobiłam tak z różą Comte de Chambord,z tyłu za nią posadziłam powojnik Alionushka.Z tyłu rabaty możesz posadzić naparstnice,wiadomo bo są wysokie i nie mogą zasłaniać niższych.
Czosnki raczej posadz albo z boku róż albo za nimi,bo też do niskich nie należą
Żurawki nadają się raczej w miejsce półcieniste lub cieniste.
Na pewno z czasem sama dojdziesz do perfekcji i gołym okiem zobaczysz co gdzie przesadzić i jak ulepszyć rabatki:)
Pozdrawiam i czekam na relacji ciąg dalszy
Super zapowiada się Twoj wątek,będziesz mieszkać przy rzece,codzienny szum przelewającej sie wody,oczka nie trzeba,bo rybki same pluskają się i podskakują w falach.Mój tata byłby szczęśliwy mieszkając tuż obok rzeki
Masz super pomocnika,dobrze,że tak wcześnie zaczyna.Moja córcia jest większa,a już posiała marchewkę i rzodkiewkę na swojej grządce i zawsze kiedy jedziemy na działkę leci podlać swoje warzywka
Obok róży Artemis możesz posadzić powojnika bylinowego,którego prowadzisz po ziemi.Ja w tym roku zrobiłam tak z różą Comte de Chambord,z tyłu za nią posadziłam powojnik Alionushka.Z tyłu rabaty możesz posadzić naparstnice,wiadomo bo są wysokie i nie mogą zasłaniać niższych.
Czosnki raczej posadz albo z boku róż albo za nimi,bo też do niskich nie należą
Żurawki nadają się raczej w miejsce półcieniste lub cieniste.
Na pewno z czasem sama dojdziesz do perfekcji i gołym okiem zobaczysz co gdzie przesadzić i jak ulepszyć rabatki:)
Pozdrawiam i czekam na relacji ciąg dalszy
- carissima
- 50p
Re: Carissima w ogrodzie rządzić zaczyna
Annes dziękuję Ci za miłe powitanie i tyle porad!!!! Za chwilę jadę na wieś, dalej sadzić przesadzać i przede wszystkim plewić. Po niedzieli więc będę miała wiele zdjęć i troszkę bliżej zapoznam Was z moim ogrodem Pozdrawiam Cię serdecznie
- irminka
- Od: 7 lut 2010, o 19:08
Takie wątki lubię najbardziej. Początki, rewolucje ogrodowe, zmiany duże i małe. Carissima, masz we mnie
stałego gościa
stałego gościa
- Agnieszka83
- 200p
- Od: 8 maja 2010, o 17:59
Zazdroszczczę Tobie tak dużego,, pola do popisu,, to musi być wspaniałe uczucie tak zaczynać od początku, wiele możliwości i pomysłów.
- carissima
- 50p
irminamiło, że u mnie zagościłaś Takie początki są piękne, bo jest tyle możliwości, tak dużo miejsca do zagospodarowania, ale też stresujące - bo jak patrzę na Wasze zorganizowane już ogrody to zastanawiam się czy mój kiedyś też będzie tak piękny, czy będę potrafiła go zaaranżować tak żeby to ładnie wyglądało.....
Agnieszka83 witaj oj pole do popisu mam naprawdę duże. trzymaj za mnie kciuki
Przedwczoraj byłam u mnie na wiosce, pięknie się robi, rośliny budzą się do życia. Róże zaczęły wypuszczać pierwsze pędy (mam wrażenie że za płytko je wsadziłam ), clematisy mają piękne pąki, piwonie zeszłoroczne mają pąki kwiatowe, tegoroczne kłącza wypuszczają listki - pięknie!!!! Warzywnik zielenieje, tylko martwi mnie to że mszyce się pojawiły
Agnieszka83 witaj oj pole do popisu mam naprawdę duże. trzymaj za mnie kciuki
Przedwczoraj byłam u mnie na wiosce, pięknie się robi, rośliny budzą się do życia. Róże zaczęły wypuszczać pierwsze pędy (mam wrażenie że za płytko je wsadziłam ), clematisy mają piękne pąki, piwonie zeszłoroczne mają pąki kwiatowe, tegoroczne kłącza wypuszczają listki - pięknie!!!! Warzywnik zielenieje, tylko martwi mnie to że mszyce się pojawiły
Aż musiałam zobaczyć do Ciebie
Nie jeden pozazdrości Ci tej powierzchni do zagospodarowania Już widzę twój ogródek za parę lat ;) Skro ty już zaczynasz od 5 róż Faktycznie troszkę na płytko je posadziłaś. Chyba bym je na razie zostawiła, skoro już tak ładnie puszczają. Najwyżej większy kopczyk usypiesz. No chyba, że masz bardzo duże mrozy. Wtedy warto je na jesień poprawić.
Przeuroczego masz tego pomocnika
Jako najniższe pięterko możesz posadzić żurawki. Mają piękne liście
Głowa do góry -twój ogródek na pewno będzie piękny!
Kurcze jakie ty już masz duże warzywa! No w tej kwestii to ja jestem zielona jak ogórek. Ja dopiero raczkuję z warzywniakiem.
Nie jeden pozazdrości Ci tej powierzchni do zagospodarowania Już widzę twój ogródek za parę lat ;) Skro ty już zaczynasz od 5 róż Faktycznie troszkę na płytko je posadziłaś. Chyba bym je na razie zostawiła, skoro już tak ładnie puszczają. Najwyżej większy kopczyk usypiesz. No chyba, że masz bardzo duże mrozy. Wtedy warto je na jesień poprawić.
Przeuroczego masz tego pomocnika
Jako najniższe pięterko możesz posadzić żurawki. Mają piękne liście
Głowa do góry -twój ogródek na pewno będzie piękny!
Kurcze jakie ty już masz duże warzywa! No w tej kwestii to ja jestem zielona jak ogórek. Ja dopiero raczkuję z warzywniakiem.