poprzednia znajduje się tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27&start=0
Nasz przydomowy ogródek jest niewielki, 'zielone' zajmuje powierzchnię około 100 m2.
W 2010 roku udało nam się uporządkować teren po budowie domu i posiać trawę. Urządzać ogród na poważnie zaczęliśmy wiosną zeszłego roku, w tym roku zamierzamy skończyć...
...choć dzięki Forum już wiem, że żaden ogród nie jest nigdy całkowicie skończony

Oto wynik ostatnich działań w ogrodzie
Mamy już zamontowaną markizę nad tarasem i kratki na murze. Pod każdą drabinką posadziłam ukorzenioną sadzonkę bluszczu. Pewnie potrwa ze dwa, trzy lata, zanim powstanie ściana zieleni, więc ukorzenię i dosadzę jeszcze wiciokrzew henry'ego, ten rośnie szybko. W dużej donicy po lewej stronie cyprysik lawsona 'columnaris', po prawej stronie mocno uszkodzona podczas zimy kamelia. Stanowisko gdzie zimowała było niby zaciszne, ale po wycięciu drzew przez sąsiada dostało jej się zbyt dużo słońca, które mimo parawanu popaliło jej w czasie mrozu liście. Wypuściła już kilka nowych liści i ma mnóstwo pączków, więc mam nadzieję, że dojdzie do siebie. W środkowej donicy będzie albo laurowiśnia, albo hortensja bukietowa, jeszcze się nie zdecydowałam. Pod samym murem niewygodnie kosiłoby się trawę, więc wysypałam kamyki. Będę tam mogła dostawiać mniejsze doniczki z kwieciem.

rododendron rozwinął pierwsze kwiaty