krocionogi krwawoplame.
krocionogi krwawoplame.
Na działce w ziemi mam dużo białych robaczków. Wyglądają jak owsiki, ale mają malutkie nóżki. Już teraz obgryzły mi część roślinek, które wzeszły (musiałam odsiewać). Robaczki są wszedzie nie tylko na warzywniku ale i w sadowniku. W zeszlym roku obłazily nawet opałe jabłka.Ogórki które stykały się z ziemią również miały na sobie te robaczki, na owocach poziomek stykających się z glebą aż się roiło(obrzydlistwo). W tym roku pojawiły się również na dziąłce sąsiedniej.Proszę o pomoc!!! Powiedzcie co to jest i jak z tym walczyć. Dodam, że poprzedni właściciel działki nawiózł ją kurzyn obornikiem wymieszanym z ogromną ilością trocin. Czy obornik ten może być przyczyną? Proszę o radę.
Krocionogi krwawoplame
Czy naprawdę nikt nie wie jakie to robaki i jak z tym walczyć?
Mam problem Nie wiem jak zlikwidować krocionogi krwawoplame. Jaki jest sposob na te szkodniki,czym można je zlikwidować?
Mam problem Nie wiem jak zlikwidować krocionogi krwawoplame. Jaki jest sposob na te szkodniki,czym można je zlikwidować?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W tym artykule profesora S. IGNATOWICZ z Katedry Entomologii Stosowanej SGGW w Warszawie
są podane nazwy środków chemicznych oraz inne metody których musisz użyć aby zlikwidować to robactwo http://www.zurada.itl.pl/krocionogi_stonogi.htm
są podane nazwy środków chemicznych oraz inne metody których musisz użyć aby zlikwidować to robactwo http://www.zurada.itl.pl/krocionogi_stonogi.htm
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Krocionogi- żywią się kiełkami roślin i resztkami roślinnymi.W okresie suszy mogą wgryzać się do leżących na ziemi owoców.Czynią to prawdopodobnie w poszukiwaniu wilgoci.Truskawki i poziomki zaatakowane przez krocionogi nie nadają się do spożycia.Rozwojowi szkodnika sprzyja wilgotna gleba,zachwaszczenie i zbytnie zagęszczenie plantacji.Zaleca się ściółkowanie słomą aby ograniczyć bezpośredni kontakt owoców z glebą.
Zwalczanie - patrz krocionóg krwawoplamy
Pozdrawiam Adam
Zwalczanie - patrz krocionóg krwawoplamy
Pozdrawiam Adam
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Proponuje kontakt z katedrą SGGW W Warszawie a adres jest na dole artykułu zanajdującego się w linku, który podaję ponownie http://www.zurada.itl.pl/krocionogi_stonogi.htm
Ze strony tej dowiedziałam się,że to nie jest taka prosta i błaha sprawa,że to problem znany już w kraju ,więc jeśli chcesz sobie pomóc,nie powinnaś czekać lecz nawiązać kontakt z SGGW.
Ze strony tej dowiedziałam się,że to nie jest taka prosta i błaha sprawa,że to problem znany już w kraju ,więc jeśli chcesz sobie pomóc,nie powinnaś czekać lecz nawiązać kontakt z SGGW.
Prośba o identyfikację robali
Witam! Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu robali, których jest dość sporo w ziemi mojego fikusa. Fikus był kupiony jako piękny w hipermarkecie, szybko zaczął tracić liście. Po pewnym czasie, zupełnie nie mając doświadczenia, odkryłam nieszczęsne wełnowce. Zastosowałam Tarcznik BR, natomiast w ziemi jest sporo pełzających robali jak na zdjęciach poniżej. Fikus po zdjęciu wełnowców trochę zaczął odżywać, ale generalnie marnie przędzie. A robali nie potrafię zidentyfikować: