Deszczówka
Deszczówka
Witam...mam pytanko. Dzisiejszej nocy po okresie długiej suszy, udało mi sie zebrać trzy wielkie beczki deszczówki, jednak deszczówka zebrała się z takich miejsc daszku, które są pokryte świeżą papą...może to moja psychoza ale wydaje mi się jakby deszczówka pachniała papą, czyli jakimiś substancjami, które nie zdążyły się w kilka dni od rozłożenia ulotnić. Czy mogę zadawać taka deszczówkę drobiowi czy np. prosiakom? Chodzi o to czy rzeczywiście mogło nagromadzić się w niej sporo chemii?
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Deszczówka
Woda która spływa po papie (czy świeża czy nie) nie powinna być podawana żadnym zwierzętom ani nie powinno podlewać się nimi roślin. Co innego jeżeli dach jest pokryty blachą.
o.k dzięki...tak też będzie deszczówkę wykorzystam do mycia aut 

Ja cały czas podlewam taką deszczówką z dachu pokrytego papą i nic zlego się nie dzieje z roślinami, bez przesady.
Owszem z roślinami nic się nie dzieje, ale jeśli są to warzywa lub owoce to ja osobiście nie chciałbym ich jeść. Pamiętajmy, papa=bitum=ropa, a jedna kropla ropy skaża 1000 litrów wody!!! oczywiście nikt od takich proporcji się nie zatruje, ale w dłuższym czasie stosowania?
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Moim zdaniem nie powinno sie uzywac wody ze swiezej papy, nawet stara papa wyplukana i wypalona od slonca tez nie jest wskazana...najlepiej dac probke wody do zbadania i to rozwiaze wszelkie watpliwosci. Koszt niewielki a mozna wiele zyskac niezaleznie od wyniku...
''7. Jak oczyszczana jest woda deszczowa, która ? choć sama w sobie jest czysta ? to przez spłynięcie po powierzchni dachu ulega zanieczyszczeniu?
Przechwycona przez rynny i transportowana rurami spustowymi woda, zanim trafi do zbiornika, musi zostać oczyszczona przez układ filtrów z grubych i drobnych zanieczyszczeń, szczególnie pochodzenia organicznego. Umożliwia to duży wybór oferowanych filtrów: zewnętrznych, wewnętrznych oraz narynnowych. Ich sprawność mieści się w przedziale 95-100% ? są często samoczyszczące, prawie bezobsługowe. Jakość wody deszczowej zależy głównie od rodzaju pokrycia dachu. Najlepsze są dachy ceramiczne, betonowe lub blaszane; mniej przydatne są dachy pokryte roślinnością, natomiast dachy wykończone płytami azbestowymi lub papą bitumiczną nie nadają się do pozyskiwania deszczówki. ''
cytat z innego zrodla...
''7. Jak oczyszczana jest woda deszczowa, która ? choć sama w sobie jest czysta ? to przez spłynięcie po powierzchni dachu ulega zanieczyszczeniu?
Przechwycona przez rynny i transportowana rurami spustowymi woda, zanim trafi do zbiornika, musi zostać oczyszczona przez układ filtrów z grubych i drobnych zanieczyszczeń, szczególnie pochodzenia organicznego. Umożliwia to duży wybór oferowanych filtrów: zewnętrznych, wewnętrznych oraz narynnowych. Ich sprawność mieści się w przedziale 95-100% ? są często samoczyszczące, prawie bezobsługowe. Jakość wody deszczowej zależy głównie od rodzaju pokrycia dachu. Najlepsze są dachy ceramiczne, betonowe lub blaszane; mniej przydatne są dachy pokryte roślinnością, natomiast dachy wykończone płytami azbestowymi lub papą bitumiczną nie nadają się do pozyskiwania deszczówki. ''
cytat z innego zrodla...
- PiotrekP
To że czegoś nie widać gołym okiem to nie znaczy że nic się nie dziejemarrcin pisze:Ja cały czas podlewam taką deszczówką z dachu pokrytego papą i nic zlego się nie dzieje z roślinami, bez przesady.
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podepnę się pod temat deszczówki.Wiem,że najlepiej trzymać ją w plastikowych beczkach,ale takowych nie posiadam,natomiast mam beczki z blachy ocynkowanej.Czy taka beczka nie będzie wytrącać jakiś szkodliwych substancji do wody?
Może ktoś ma ciekawie "schowany" zbiornik na deszczówkę.
Ja mam zbiornik 1000L i planuję go jakoś schować szukam inspiracji.

... jutro - jest najbardziej zajętym dniem w roku ...
- PiotrekP
Jeżeli ma stelaż to zakop w ziemię.
Zakopywanie odpada musi być postawiony na bloczkach betonowych żeby wygodnie z konewką podejść.PiotrekP pisze:Jeżeli ma stelaż to zakop w ziemię.
A i woda będzie cieplejsza na powietrzu.

... jutro - jest najbardziej zajętym dniem w roku ...
- kasia28x
- 100p
- Od: 26 sty 2013, o 09:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
My "ubraliśmy" 1000 litrowy baniak w matę trzcinową.
Wszystko jest trudne...zanim stanie się proste
Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
Ja wkopałem do ziemi zbiornik 1000 litów (plastikowy) 12 lat temu, do niego wrzuciłem pompę zanurzeniową, wszystko mam skryte, kranik tylko na ścianie wystaje i włącznik pompy. Super rozwiązanie. Mam kilka zdjęć - w razie zainteresowania mogę załączyć. Żałuję tylko że nie wkopałem większego zbiornika lub dwóch.lutti pisze:Może ktoś ma ciekawie "schowany" zbiornik na deszczówkę.
rafcio76
- Caparzo
- 50p
- Od: 28 kwie 2013, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ja miałem taki baniak w stelarzu na budowie, bo wiadomo woda potrzebna, ale woda w nim była zielona i glonowa, więc uważam że zakopywanie to chyba średni pomysł ??
a jak wygląda w zimie ?? wylewasz cała wodę ??
a jak wygląda w zimie ?? wylewasz cała wodę ??