Lilie - uprawa - cz.3
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lilie - uprawa - cz.2
Wydaje mi się, że lilie królewskie są duże i białe. Spodnią stronę liści mają taką czerwonkawą.kureczka81 pisze:czy ktoś z was miał do czynienia z liliami królewskimi? taką nazwę podała mojej mamie pani sprzedająca cebule na bazarku. Ponoc na zdjęciu była piękna, więc mama jedną mi zakupiła, ale nawet nie wie jaki kolor z tego wyniknie
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
BozenkaA ma rację. Spojrzałam do netu żeby się upewnić - Śliczne!
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z tego co wiem, są dwie odmiany lilii królewskiej, Lilium Regale i Lilium Regale Album. Pierwsza jest właśnie z takim lekko buraczkowym przebarwieniem u nasady kielicha, a druga jest całkiem biała. Posadziłam jesienią 2010r. obie odmiany i jestem nimi zachwycona, pachną prześlicznie, w czasie gorącego dnia mniej czuć zapach, trzeba się do nich zbliżyć, ale wieczorem, jak robi się troszkę chłodniej, to zapach czuć naprawdę cudnie w ogrodzie
Jesienią na pewno ich dokupię i dosadzę jeszcze przy altanie, żeby pachniały, pachniały i PACHNIAŁY!!!
Jesienią na pewno ich dokupię i dosadzę jeszcze przy altanie, żeby pachniały, pachniały i PACHNIAŁY!!!
Pozdrawiam, Dorota
Moja sąsiadka ma całe zagony Lilium regale... Jak kwitną to wszyscy sąsiedzi nic innego nie robią tylko są przewieszeni przez płoty i inhalują się tym zapachem
- cantati
To musi być widoczek
Podwąchiwacze też pewnie pięknie wyglądają, pyszczki w kwiatkach, zadki w górze
Podwąchiwacze też pewnie pięknie wyglądają, pyszczki w kwiatkach, zadki w górze
Pozdrawiam, Dorota
A jak życie towarzyskie kwitnie!! Niczym te lilijki
- aga13
- 500p
- Od: 11 paź 2008, o 21:39
Jak było u Was ? bo u mnie przymrozek straszny , lilie przykryłam ale zobaczymy....
Pozdrowionka ))
- cantati
Igor, tak właśnie podejrzewałam
Aga, u mnie o 4 rano było -2 na wysokości 2,5 metra. Co przy gruncie, to nawet nie chcę myśleć...
Aga, u mnie o 4 rano było -2 na wysokości 2,5 metra. Co przy gruncie, to nawet nie chcę myśleć...
Pozdrawiam, Dorota
-
- 200p
- Od: 23 kwie 2011, o 15:48
W Kielcach normalka, przecież znajdują się na wysokości 300-400 m.n.p.m w dodatku u podnóży Gór Świętokrzyskich. Stacja zanotowała -1,5 stopnia. W Katowicach, które położone są na Wyżynie Śląskiej również było tyle samo stopni.cantati pisze:Igor, tak właśnie podejrzewałam
Dobrze , że Podkarpacie ominął mróz .... nie zliczyłbym strat ...nic nie okrywałem