Witam jestem tu nowa, więc z góry przepraszam jak cos zrobie nie tak dostałam na urodziny z miesiąc temu hipka, nigdy nie miałam takiego kwiatka ale zaraz jak zobaczyłam po zdjeciach jakie są one piękne to nie mogę się doczekac kiedy i mój prezent zacznie kwitnąć, troszke poczytałam na temat ale to czego szukam nie znalazłam więc
PROSZE O POMOC
nie wiem czemu schły te łodyżki a Mój kot jeszcze to zaczął gryźć pod moja nieobecność prosze pomóżcie co mam robić;(
Hipeastrum
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 maja 2012, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hipeastrum
madziulka obawiam się, że w tym roku nic z kwiatów nie będzie... Pędy kwiatowe z pąkami uschły... Utnij je albo wykręć z cebuli jak się da. To może być spowodowane różnymi czynnikami, ale najprawdopodobniej chorą cebula bądź przelaniem. Nie wyciągając cebuli z ziemi, spróbuj ostrożnie zdjąć z niej suche łuski chociaż te nad ziemią. To trak na razie. Zobaczysz jaki cebula ma kolor. Jeśli ma czarne albo czerwone plamy- można walczyć fungicydem, jeśli jest jasna zdrowa, to ok. Nie podlewaj zbyt mocno i nigdy od góry, tylko na podstawkę doniczki. Daj jej czas. Zostaw liście i obserwuj co się z nią dzieje. Można przypuszczać, że to czerwona plamistość i powinno się zaprawić cebulę w środku grzybobójczym, ale bez obejrzenia cebuli nie powiem ci tego.