Problem z leszczyną

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
ala_71
50p
50p
Od: 9 kwie 2011, o 09:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Problem z leszczyną

Post »

Drodzy,
posiadam ok. 10-letnią leszczynę w formię dużego krzewu, która co roku pięknie owocowała. W ty niestetym mam problem. Kiedy zaczęła wypuszczać młode listki wydawało mi się, że jakoś wolno to idzie. Pogoda była jednak zmienna, niezbyt ciepło, i wegetacja wielu roślin ruszała wolno, więc zbytnio mnie to nie zmartwiło. Po jakimś czasie zauważyłam jednak, że leszczyna zamiast rozwijać małe listki zaczyna je zwijać. Obejrzałam drzewko z bliska i okazało się, że wszystkie młode liście są objadane przez mszyce. Trwało to może z tydzień. Na tę chwilę jedynie w niewielkiej części drzewko ma całe zdrowe liście. Na pozostałej (ok. 3/4 dzrewa) smętnie wiszą suche, brązowe pozostałości liści i zawiązków orzecha. Zielonych przyrostów brak. O tegorocznych zbiorach już zapomniałam, ale czy to drzewo w ogóle da się uratować. Wydaje mi się niewiarygodne, żeby mszyce poczyniły takie spustoszenie. Może to jeszcze jakaś inna choroba a mszyce były tylko dodatkiem?Oprysk na mszyce wykonałam juz dwukrotnie. Co jeszcze moge zrobić? Poradźcie proszę.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Problem z leszczyną

Post »

Czekać.Oprysk wykonany,możesz poprzycinać te suche badyle.Ale nie martw się leszczyny to zahartowane rośliny :) w razie najgorszego w co wątpię ,obije z korzenia.
Powodzenia :wit
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ala_71
50p
50p
Od: 9 kwie 2011, o 09:22

Post »

W takim razie czekam, zobaczymy. Drzewko nie jest suche. Nawet tam gdzie nie ma liście, w środku jest zielone. Zastanawiałam się czy to może być jeszcze jakaś inna choroba leszczyny, ale na moniliozę to chyba za wcześnie , prawda?
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53

Post »

Mszyce potrafią wykończyć w ten sposób drzewko, ale jak je wykończyłaś to raczej na pewno się zregeneruje, chyba że same mszyce przywlekły jakieś choróbsko, tak czy siak trzeba czekać i obserwować, mszyce w każdej chwili mogą się znowu pojawić :!:
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Awatar użytkownika
Ryniu123
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 kwie 2010, o 22:42

Post »

Czy jeśli rdzeń jest suchy to już leszczynie? Listki od wiosny są cały czas malutkie.

Obrazek
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53

Post »

Moim zdaniem jakieś problemy po posadzeniu, mróz, nic jej raczej nie będzie, powinna odbić ładnie na nowy rok.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Leszczyna ma to do siebie,że odbije z korzenia.Nawet mocno zniszczona powinna odbić.Ścięta równo z ziemią odbijała,wyrwana /miałem taką co nie owocowała i chorowała wyrwana z korzeniami,trochę widać zostało i odbiła znowu /ucinanie ,odbijała kilkukrotnie aż w końcu poddała się definitywnie.Na jej miejscu rośnie już inna czerwonolistna i miała w tym roku jeden orzech.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”