Witam
Mam prosbę -moze ktos będzie wiedział ,jaka to odmiana jabłoni.Odziedziczyłam ją i zupełnie nie wiem do jakiej odmiany dopasować. Jabłka są winne w smaku ,po przekrojeniu nie czernieją.Świetne na kompoty i przetwory.
Hm Moze masz rację ,ale to musi byc bardzo stara odmiana ,bo drzewo ma ok 30 lat.Nie wiem czy ta odmiana była wtedy w sprzedaży?Te jabłka mają równą wielkość i potrafią byc bardzo duże.Pod koniec owocowania robią się lekkie.Ja nie widziałam takich w sprzedazy
Pozdrawiam i dziękuję
To tak stara odmiana, że jak byłem mały to drzewa już były stare. Jonatan jednak nigdy nie był duży... ani lekki. Do tych cech przystawałby jego następca Idared, ale owoce miał bardziej płaskie i regularne, mniej rumieńca.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji odmiany jabłek. Jabłoń jest stara, podobno nawet bardzo (jak bardzo, to nie wiem, bo właściciele ogrodu już, niestety, nie żyją). Jabłka są różnej wielkości, niektóre bardzo duże, twarde, winne, po przekrojeniu miąższ szybko ciemnieje.
Z góry serdecznie dziękuję
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Witam ponownie,
pozwolę sobie odświerzyć i ponownie poprosić o zerknięcie na zdjęcia celem identyfikacji. Mój ostatni typ to LOBO, ale nie wszystkie cechy odmianowe się pokrywają.
Pozdrawiam, Konrad
fotograf-winoroślarz-sadownik-amator
witam
prezentowana na zdjęciach odmiana to ewidentnie Cortland
Lobo ma inny kolor wybarwienia oraz bardziej "pękaty" kształt
Cortland to bardzo smaczna odmiana
Wielkie dzięki za wskazówkę, brałem tą odmianę pod uwagę, ale martwiły mnie niektóre opinie, że miąższ Cortland nie żółknie po utarciu, natomiast moja jabłoń jak najbardziej. Kwestia dotycząca żółknięcia nie jest dominującą w różnych opisach jabłoni Cortland, dlatego znalazłem więcej "za" niż "przeciw" (zwłaszcza płaczące pędy), więc mogę już chyba zakończyć pomyślnie identyfikację ;-).
Pozdrawiam,
Konrad
Pozdrawiam, Konrad
fotograf-winoroślarz-sadownik-amator
Byłem u rodziny ostatnio i w sadzie pozbierałem z ziemi (leżały pod drzewem). Są smaczne, zbiór chyba właśnie lipiec/sierpień, ale nikt nie wie jak ta odmiana się nazywa?
Proszę o pomoc.
Nie mogę zidentyfikować odmiany jabłoni, proszę o pomoc. Jabłoń ma ok. 25-30 lat, jabłka dojrzewają we wrześniu, lekko kwaśne, twarde. Poniżej zdjęcia.
Pozdrawiam
romix
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi