Słup wysokiego napięcia w ogrodzie
- ryszard b
- 100p
- Od: 18 mar 2011, o 22:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Słup wysokiego napięcia w ogrodzie
Witajcie jest działka do kupienia o powierzchni 4 arów.Mam na nią ochotę .Pozbył bym się swojej którą mi w tamtym roku zalało....Bo boję się powtórki .Ale jest mankament mianowicie słup wysokiego napięcia stoi na tej działce i mam dylemat czy to w jakiś sposób nie wpływa na zdrowie człowieka? Bo różne opinie na ten temat słyszałem. Proszę o pomoc w tym temacie ;:49
Kocham roslinki.Pozdrawiam Ryszard
Re: Czy słup wysokiego napięcia mieszczący się na działce 4 arow
I różne opinie na ten temat usłyszysz na forum. Największą wadą jest "brzęczenie", które może powodować chorobę nerwową (konkretnie: szlak Cię trafi od tego monotonnego hałasu), chyba że jesteś przygłuchy. Opinie typu "wysokie napięcie powoduje raka" możesz spokojnie sobie odpuścić, to bzdury.
Zaletą kupna takiej działki jest niska cena i możliwość wynegocjowania opłaty od energetyki zawodowej za zajęty grunt.
Gdyby to była działka na której nie będziesz spał - taki ogródek na sobotniego grilla i własny warzyniak - to kupuj. Jeżeli masz zamiar tam zamieszkać, to jednak odradzam (ale nie twardo, jest parę argumentów za).
Zaletą kupna takiej działki jest niska cena i możliwość wynegocjowania opłaty od energetyki zawodowej za zajęty grunt.
Gdyby to była działka na której nie będziesz spał - taki ogródek na sobotniego grilla i własny warzyniak - to kupuj. Jeżeli masz zamiar tam zamieszkać, to jednak odradzam (ale nie twardo, jest parę argumentów za).
- ryszard b
- 100p
Dzięki Krzysztofie za odpowiedz. Dodam że cena tej działki to 26 tysięcy.CZY TO NIE ZA DUŻO?
Kogo bym się nie spytał to jedni mówią że drogo a inni żebym brał? Nie mam porównania...
Wielkim plusem jest to że ta właśnie działka jest bardzo blisko od mojego bloku ok 100 metrów.ŻONIE TO BARDZO ODPOWIADA.
A ja mam obiekcje odnośnie tego słupa i tej ceny co robić? DODAM że stara działka którą aktualnie posiadamy mieści się w odległości 5 kilometrów od miejsca zamieszkania i są pewne problemy odnośnie transportu na nią (wieczne korki na drodze)co wiąże się to ze stratą czasu na dojazd...
Dodam fotki zrobione z okna mieszkania na tą działkę którą się interesujemy...100 metrów od bloku!!!!!!
Kogo bym się nie spytał to jedni mówią że drogo a inni żebym brał? Nie mam porównania...
Wielkim plusem jest to że ta właśnie działka jest bardzo blisko od mojego bloku ok 100 metrów.ŻONIE TO BARDZO ODPOWIADA.
A ja mam obiekcje odnośnie tego słupa i tej ceny co robić? DODAM że stara działka którą aktualnie posiadamy mieści się w odległości 5 kilometrów od miejsca zamieszkania i są pewne problemy odnośnie transportu na nią (wieczne korki na drodze)co wiąże się to ze stratą czasu na dojazd...
Dodam fotki zrobione z okna mieszkania na tą działkę którą się interesujemy...100 metrów od bloku!!!!!!
Cena jest prawdopodobnie za działkę budowlaną a nie rolną. Nie jest ani dużo ani mało jak na Mielec i okolice. Wychodzi 65 zeta/m2. Raczej nie jest drogo.
Za działkę ROD 300m2 w moim mieście trzeba zabulić 15tysiaków za pustą.
Ja bym to brał bo:
1. Żona chce !!!,
2.Zawsze można sprzedać nawet ze stratą, a pieniądze (PLN,USD - wszystkie) to tylko makulatura tracąca co roku na wartości.
3.100 metrów od bloku !!!
4.Możesz sobie postawić tam garaż.
5.Jest szansa na kasę od energetyki - gdzieś na necie widziałem ogłoszenie kancelarii prawniczej , która się tym zajmuje zawodowo - działka może przynosić stały dochód.
Jak masz kasę i czujesz, że będziesz zadowolony z działki(pominąwszy cenę), to bierz.
Tu znajdziesz ceny z Mielca: http://www.oferty.net/z czego wynika że nie jest droga.
Poprawiłem odnośnik i zdanie z "Tu masz ceny..." na "Tu znajdziesz ceny..." bo rozwalał stronę był za długi.
PW
Za działkę ROD 300m2 w moim mieście trzeba zabulić 15tysiaków za pustą.
Ja bym to brał bo:
1. Żona chce !!!,
2.Zawsze można sprzedać nawet ze stratą, a pieniądze (PLN,USD - wszystkie) to tylko makulatura tracąca co roku na wartości.
3.100 metrów od bloku !!!
4.Możesz sobie postawić tam garaż.
5.Jest szansa na kasę od energetyki - gdzieś na necie widziałem ogłoszenie kancelarii prawniczej , która się tym zajmuje zawodowo - działka może przynosić stały dochód.
Jak masz kasę i czujesz, że będziesz zadowolony z działki(pominąwszy cenę), to bierz.
Tu znajdziesz ceny z Mielca: http://www.oferty.net/z czego wynika że nie jest droga.
Poprawiłem odnośnik i zdanie z "Tu masz ceny..." na "Tu znajdziesz ceny..." bo rozwalał stronę był za długi.
PW
- ryszard b
- 100p
To jest działka na ROD czyli rekraacyjna.nie budowlana ani rolna.Więc garaż odpada.
Punkt 5 też odpada. Zostaje 1 i 3.ryszard b pisze:To jest działka na ROD czyli rekraacyjna.nie budowlana ani rolna.Więc garaż odpada.
U mnie ROD w pobliżu jeziora Pogoria to 50 tys za 300m, na totalnym wygwizdowie kupisz za tysiaka (ale masz na 100% włamania i dewastacje). Ja mam ~ 700m od bloku 300m ROD z domkiem warte minimum 30kafli, tak że cena może nie jest taka zła. Przemyśl może kupno rolnej czy rekreacyjnej w okolicy, ale tak czy inaczej ta mi się wydaje ok.
W końcu Mielec to nie zadupie, ceny muszą być wysokie a ludzie ostatnio mają coraz większe parcie na działkowanie. Dawniej byli sami emeryci a teraz widzę głównie młode małżeństwa z dziećmi.
- ryszard b
- 100p
Dzięki za zainteresowanie się moim wątkiem związanym z zakupem działki ,rozważę to jeszcze Pozdrawiam.
Może uda mi się i cena tej działki spadnie do poniedziałku:tan
Może uda mi się i cena tej działki spadnie do poniedziałku:tan
Usunięcie/przesunięcie słupa energetycznego
Przeszperałam wątki nie znalazłam informacji na temat jak poniżej.
Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia z przesuwaniem lub usuwaniem przeszkadzającego słupa energetycznego?
Z posiadanych przeze informacji wiem , że słup stoi na mojej działce . Ulokowany jest tak że nie pozwala poszerzyć zbyt wąskiej bramy.
Brama na tyle wąska i wjazd tak usytuowany , że duże auto nie wjedzie np.szambiarka a osobowym kombi też muszę się nieźle nakombinować.
Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia z przesuwaniem lub usuwaniem przeszkadzającego słupa energetycznego?
Z posiadanych przeze informacji wiem , że słup stoi na mojej działce . Ulokowany jest tak że nie pozwala poszerzyć zbyt wąskiej bramy.
Brama na tyle wąska i wjazd tak usytuowany , że duże auto nie wjedzie np.szambiarka a osobowym kombi też muszę się nieźle nakombinować.
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: usunięcie/przesunięcie słupa energetycznego z działki
Witaj
Jak wejdziesz do mojego wątku to zobaczysz piękny słup na trzech nogach. Staram się o pozwolenie od 12 lat i oczywiście jest taka możliwość ale na mój koszt. Wartość usługi to kilka tys. zł .... Czyli udało mi się uzyskać pozwolenie ale muszę za usługę zapłacić. Polska to chory kraj
Jak wejdziesz do mojego wątku to zobaczysz piękny słup na trzech nogach. Staram się o pozwolenie od 12 lat i oczywiście jest taka możliwość ale na mój koszt. Wartość usługi to kilka tys. zł .... Czyli udało mi się uzyskać pozwolenie ale muszę za usługę zapłacić. Polska to chory kraj
W istocie śliczności ten trójnożny.Mój ma tylko dwie nogi.Też muszę mu zrobić ładną fotkę..Ale jest jakimś ostatnim w szeregu i tym większy kłopot.A co z tematem dzierżawy terenu na którym stoi ? Podobno jest taka mozliwość. Chociaż mnie zadawala jedynie przesunięcie lub usunięcie.
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tematu dzierżawy nie ma i nie było . "Chcesz mieć Pan prąd , telefon... to słup musi stać" zastanawiam się czy go mechanicznie nie uszkodzić , wtedy może wymienią na nowy w ostateczności coś na nim posadzę. Mieli już wymienić na "jednonożnego" x lat temu.
Jakieś parę lat temu zmieniły się przepisy i można zawrzeć umowę z właścicielem słupka -ja to nazwałam dzierżawą ale to jest rodzaj służebności czy coś w tym stylu.Przynajmniej parę groszy za kłopot można będzie dostać.
W moim przypadku paradoks , że ja mam prąd nie z tego "mojego" słupa ale z zupełnie innego z innej strony (takiego który nie wadzi nikomu).
W moim przypadku paradoks , że ja mam prąd nie z tego "mojego" słupa ale z zupełnie innego z innej strony (takiego który nie wadzi nikomu).
Jeśli energetyka nie kwapi się o przesunięcie(usunięcie) słupa na własny koszt ,a jest skłonna na pozwolenie przesunięcia go na koszt najemcy(właściciela ) gruntu,który nie ma na to pieniążków wówczas właściciel posesji może starać się o odszkodowanie z tytułu kłopotliwego użytkowania gruntu.Musi być jednak grunt poparty aktem notarialnym.To są przepisy UE i z tej puli są wypłacane pieniążki.Odszkodowania są nie tylko za słupy ,ale i za instalację gazową i wodociągową.