Małe kwiatki jednoroczne na Boże Ciało

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Małe kwiatki jednoroczne na Boże Ciało

Post »

Witajcie. Koleżanka biega, szukając kwiatków, które można teraz zerwać, bo córeczka sypie je na procesji podczas Bożego Ciała. W następnym roku w naszej rodzinie będzie "komunistka", więc podpowiedzcie proszę, jakie kwiatki jednoroczne wsiać, byśmy mogli zerwać je na początku czerwca.

Jeden już mam, to facelia dzwonkowata.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Małe kwiatki jednoroczne na Boże Ciało

Post »

Bratki akurat kończą już swój ozdobny spektakl, ale sporo kwiatków jeszcze mają.Poza tym kwitną na polach rumianki i chabry, oraz dziki bez.Najlepsze na Boże Ciało są jednak piwonie, zrywasz kilka, a masz pełen koszyk.
Na dekorację komunijną można posadzić białe bratki i stokrotki pomponowe + jakiś bluszczyk, albo barwinek.
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

BozenkaA pisze:Jeden już mam, to facelia dzwonkowata.
Mi już kwitnie facelia błękitna. U dzwonkowatej kwiaty najwcześniej pojawią się w połowie/pod koniec czerwca. Nie jest to więc dobry wybór.

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ech, mam ja trzy córki i ten problem nie jest mi obcy ;-) No, w tym roku juz tylko dwie sypiące :-) Jeśli chodzi o kwiaty jednoroczne, to polne chabry i maki są na pierwszym miejscu, ale oprócz nich tak naprawdę tylko byliny i krzewy: przywrotnik, irysy, piwonie, wczesne róże (rugosy, alby), mak wschodni, kwiatostany pęcherznicy, kaliny Roseum, lilaka, wcześnie kwitnące powojniki.
A czy znajoma zaglądała może na bazarek? U nas panie przed świętem sprzedają gotowe płatki, świeżo zerwane. Można też przez całą wiosnę składać sukcesywnie płatki kwiatów (np. tulipany) do zamrażarki.
Przypomniałam sobie też, że z jednorocznych dosć wcześnie kwitnie kroplik :-) - oczywiście wysiany w marcu na parapecie. Ale też nie wiem, kiedy w przyszłym roku wypada Boże Ciało.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
OLAmari
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2006, o 11:58

Post »

30 maja ;:113

A tu pozostałe:
http://www.kalendarz-365.pl/swieta/bo%C ... 5%82o.html

U nas w koszyczkach przeważały kwiaty łubinu.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Oj tak, zapomniałam o łubinie :-)
No to jeśli 30 maja, to raczej trzeba się nastawić na zakupy bazarku, bo kaliny nie da się przygotować w jeden rok ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Judyt
50p
50p
Od: 12 cze 2010, o 22:56

Post »

Można poszukać kogoś, kto ma piwonie i od niego wziąć płatki - mają ich bardzo dużo.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Dzięki za rady. Pomyślałam jeszcze o bratkach.
rotos pisze:
BozenkaA pisze:Jeden już mam, to facelia dzwonkowata.
Mi już kwitnie facelia błękitna. U dzwonkowatej kwiaty najwcześniej pojawią się w połowie/pod koniec czerwca. Nie jest to więc dobry wybór.
Moja dzwonkowata kwitnie teraz pięknie. Ma takie mocno niebieskie kwiatki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”