Małe kwiatki jednoroczne na Boże Ciało
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Małe kwiatki jednoroczne na Boże Ciało
Witajcie. Koleżanka biega, szukając kwiatków, które można teraz zerwać, bo córeczka sypie je na procesji podczas Bożego Ciała. W następnym roku w naszej rodzinie będzie "komunistka", więc podpowiedzcie proszę, jakie kwiatki jednoroczne wsiać, byśmy mogli zerwać je na początku czerwca.
Jeden już mam, to facelia dzwonkowata.
Jeden już mam, to facelia dzwonkowata.
Re: Małe kwiatki jednoroczne na Boże Ciało
Bratki akurat kończą już swój ozdobny spektakl, ale sporo kwiatków jeszcze mają.Poza tym kwitną na polach rumianki i chabry, oraz dziki bez.Najlepsze na Boże Ciało są jednak piwonie, zrywasz kilka, a masz pełen koszyk.
Na dekorację komunijną można posadzić białe bratki i stokrotki pomponowe + jakiś bluszczyk, albo barwinek.
Na dekorację komunijną można posadzić białe bratki i stokrotki pomponowe + jakiś bluszczyk, albo barwinek.
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Mi już kwitnie facelia błękitna. U dzwonkowatej kwiaty najwcześniej pojawią się w połowie/pod koniec czerwca. Nie jest to więc dobry wybór.BozenkaA pisze:Jeden już mam, to facelia dzwonkowata.
Pozdrawiam
Adam
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ech, mam ja trzy córki i ten problem nie jest mi obcy ;-) No, w tym roku juz tylko dwie sypiące
Jeśli chodzi o kwiaty jednoroczne, to polne chabry i maki są na pierwszym miejscu, ale oprócz nich tak naprawdę tylko byliny i krzewy: przywrotnik, irysy, piwonie, wczesne róże (rugosy, alby), mak wschodni, kwiatostany pęcherznicy, kaliny Roseum, lilaka, wcześnie kwitnące powojniki.
A czy znajoma zaglądała może na bazarek? U nas panie przed świętem sprzedają gotowe płatki, świeżo zerwane. Można też przez całą wiosnę składać sukcesywnie płatki kwiatów (np. tulipany) do zamrażarki.
Przypomniałam sobie też, że z jednorocznych dosć wcześnie kwitnie kroplik
- oczywiście wysiany w marcu na parapecie. Ale też nie wiem, kiedy w przyszłym roku wypada Boże Ciało.

A czy znajoma zaglądała może na bazarek? U nas panie przed świętem sprzedają gotowe płatki, świeżo zerwane. Można też przez całą wiosnę składać sukcesywnie płatki kwiatów (np. tulipany) do zamrażarki.
Przypomniałam sobie też, że z jednorocznych dosć wcześnie kwitnie kroplik

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
30 maja
A tu pozostałe:
http://www.kalendarz-365.pl/swieta/bo%C ... 5%82o.html
U nas w koszyczkach przeważały kwiaty łubinu.

A tu pozostałe:
http://www.kalendarz-365.pl/swieta/bo%C ... 5%82o.html
U nas w koszyczkach przeważały kwiaty łubinu.
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj tak, zapomniałam o łubinie 
No to jeśli 30 maja, to raczej trzeba się nastawić na zakupy bazarku, bo kaliny nie da się przygotować w jeden rok ;-)

No to jeśli 30 maja, to raczej trzeba się nastawić na zakupy bazarku, bo kaliny nie da się przygotować w jeden rok ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Można poszukać kogoś, kto ma piwonie i od niego wziąć płatki - mają ich bardzo dużo.
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Dzięki za rady. Pomyślałam jeszcze o bratkach.
Moja dzwonkowata kwitnie teraz pięknie. Ma takie mocno niebieskie kwiatki.rotos pisze:Mi już kwitnie facelia błękitna. U dzwonkowatej kwiaty najwcześniej pojawią się w połowie/pod koniec czerwca. Nie jest to więc dobry wybór.BozenkaA pisze:Jeden już mam, to facelia dzwonkowata.