Prośba o pomoc ze szkodnikami

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
tidit86
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 maja 2012, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Prośba o pomoc ze szkodnikami

Post »

Witam, chciałam się dowiedzieć jak walczyć ze szkodnikami typu skoczkonogi i prosionek szorstki w kwiatach ponieważ mieszkam w Anglii gddzie jest bardzo wilgotny klimat, i stale wilgotność utrzymuje mi sie w domu na poziomie 70% ... przesadzałam rosliny ale niestetty przy kolejnym podlaniu roślina przesychała kolejne dwa tygodnie bo tak zawsze jest. Juz nie wiem jak podlewać nie leje za dużo wody patrze jak troche wycieknie przez dziurki na spodzie doniczki, a podlewam tylko wtedy gdy ziemia jest sucha na 1cm wsadzam palca do ziemi gdy jest sucha to podlewam, ale przy takiej deszczowej ciągle pogodzie jaka ty panuje strasznie cięzko o przesychanie. poradzcie mi coś prosze bo nie wiem jaką droge obrać z tym podlewaniem... ciągle te robaki ...
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Re: Prośba o pomoc ze szkodnikami

Post »

Witaj :wit

Ze skoczogonkami miałam i mam do czynienia w storczykach. Można je wypędzić za pomocą różnych środków chemicznych lub przez dłuższe nie podlewanie rośliny. Jeśli jednak Twoim problemem jest za długi czas przesychania podłoża, to proponuję zrobienie dziurek w bocznych ściankach doniczki, które ułatwią cyrkulację powietrza. Tutaj jednak pojawia się pytanie: o jaką roślinę chodzi i o jakim podłożu mowa, bo pomysł z dziurkami raczej nie sprawdzi się w doniczce ze zwięzłym podłożem, za to z korą jak najbardziej. Możesz także po prostu podlewać mniejszą ilością wody, skoro widzisz, że i tak wycieka. Poza tym skoczogonki uważa się nawet za pożyteczne, bo rozkładają materię organiczną. Jednak tych bardziej pedantycznych (w tym i mnie) potrafią irytować :)

Nie jestem ekspertem. Mówię, co wyczytałam i czego doświadczyłam :)
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
tidit86
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 maja 2012, o 16:08

Post »

dziekuje za odpowiedz, także chodzi mi głownie o paprotki. wymieniałam im podłoze na bardziej przepuszczalne ale znowu to samo.. mysle że głownym powodem jest ta nadmierna wilgotnosc... wiem ze te robaczki są pozyteczne ale jeśli chodzi o tego prosionka to strasznie mi nadgryzał liscie i łodygi...raz sie go pozbyłam ale znowu ten sam problem. w storczykach nie widze zadnych szkdnikow bo je przesuszam przed podlewaniem, poza tym doniczki storczykow sa o wiele mniejsze szybciej przesychaja nie tak jak u paproci.. czekam teraz na odpowiedni preparat z Polski ale nie jestem za stosowaniem chemii takze szukam jakiejs pomocy
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam. Tidit86, Twój problem prosionek szorstki rzeczywiście przypomina żerowanie ślimaka, tylko że bez śluzu. Często miewam z nim do czynienia więc stosuję bez skrupułów Ant-Stop Substral, trochę przewietrzę /jak po muchozolu/, gdyż wykładanie tektury falistej jest niewygodne - za dużo sprzątania. Tektura powinna być lekko zgnieciona i zwinięta w rulonik żeby te pancerne stonogi miały się gdzie schować po nocnym żerowaniu. Pozdr, Francik.
Francik
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”