Ogrody botaniczne, parki, itp.
Ogrody botaniczne, parki, itp.
Proponuję wspólny wątek. Przysyłajcie zdjęcia z ogrodów botanicznych z Waszych miast, parków i innych ciekawych miejsc i roślin, ktore zobaczycie poza Waszymi ogródkami. Na początek zapraszam na przechadzkę po ogrodzie botanicznym w Berlinie. Jeżdżę do tego miasta dość często ostatnio i zamiast w wolnych chwilach zwiedzać muzea, to lecę do ogrodu , byłam juz trzy razy, za pierwszym razem późnym latem 2006 i wtedy właśnie zakochałam się od pierwszego wejrzenia w dzielżanach (między innymi). Ogród ma 43 hektary, część bylinową, parkową, alpinarium, rosarium, palmiarnię i inne cuda, a więcej informacji znajdziecie na www.botanischer-garten-berlin.de.
Wklejenie wszystkich zdjęć zajmie mi trochę czasu, więc proszę o cierpliwość.
Wszystkie zdjęcia zostały zrobione 4.maja 2007
Zaraz za wejściem znajduje się właśnie ogród bylinowy w tej chwili jeszcze dość pusty, bo dzielżany i astry dopiero się szykują. Jest tam też skalniak, cudne bzy i ogólnie taki przegląd tego co zobaczymy dalej.
To potrwa dłużej niż myślałam, bo mam strasznie wolny internet, tylko te zdjęcia ładowały się ponad dwie godziny, a mam ich kilkadziesiąt... Ale c.d.n.
Wklejenie wszystkich zdjęć zajmie mi trochę czasu, więc proszę o cierpliwość.
Wszystkie zdjęcia zostały zrobione 4.maja 2007
Zaraz za wejściem znajduje się właśnie ogród bylinowy w tej chwili jeszcze dość pusty, bo dzielżany i astry dopiero się szykują. Jest tam też skalniak, cudne bzy i ogólnie taki przegląd tego co zobaczymy dalej.
To potrwa dłużej niż myślałam, bo mam strasznie wolny internet, tylko te zdjęcia ładowały się ponad dwie godziny, a mam ich kilkadziesiąt... Ale c.d.n.
Dalej idziemy nieco w głąb ogrodu taką oto alejką:
Coś dla Przema
Dochodzimy do palmiarni, która jest większa niż to wyglada na zdjęciu, ale był jakiś remont i chciałam ominąć rusztowania
Rzućmy okiem do środka... Niestety na zwiedzanie palmiarni nie starczyło mi juz czasu.
Sadzawka przed palmiarnią i jej mieszkańcy (żabka płynie żabką )
Jest też kawałek w rodzaju ogrodu barokowego (ja akurat niespecjalnie lubię...)
c.d.n.