Bananowiec (Musa)Bananowce w Polsce - temat ogólny
Bananowiec (Musa)Bananowce w Polsce - temat ogólny
Czy ktoś z forumowiczów hoduje w Polsce banany? Ja u siebie mam, już parę lat, ale w tym roku zaczęły więdnąć.. Nie wiem co się dzieje. Z przyjemnością podzielił bym się moimi doświadczeniami i wysłuchał bym innych.
Dla sprostowania, nie hoduję bananowca dla owoców, po prostu wygląda ślicznie i nadaje niesamowitego smaczku w ogrodzie.
Dla sprostowania, nie hoduję bananowca dla owoców, po prostu wygląda ślicznie i nadaje niesamowitego smaczku w ogrodzie.
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
moje zimują w mieszkaniu - nie mam możliwości ich trzymać gdzieś indziej, liście obcinam tylko gdy są suche, latem nawożę i co jakiś czas rozsadzam ładne odrosty swoją drogą chyba niedługo zaczne sprzedawać bo tyle mi się tego porobiło ;)
a na zewnątrz lądują gdy temperatura nie schodzi poniżej 7-8 st czyli praktycznie od marca (mieszkam w mieście więc tu cieplej) siedzą do listopada
a na zewnątrz lądują gdy temperatura nie schodzi poniżej 7-8 st czyli praktycznie od marca (mieszkam w mieście więc tu cieplej) siedzą do listopada
Aż tyle Ci wyrosło, że chcesz sprzedawać? ładnie. Swoją drogą w okresie letnim wyglądają świetnie, nadają fajny charakter ogrodowi.
Co do zimowania, zawsze zgarniałem do mieszkania ok końca września, a do piwnicy tak w październiku. A na wiosnę wyciągałem je różnie, jak mi się przypomniało:) Jedna rzecz mnie denerwowała, jak miałem je w mieszkaniu, to z liści strasznie chlapało..
Co do zimowania, zawsze zgarniałem do mieszkania ok końca września, a do piwnicy tak w październiku. A na wiosnę wyciągałem je różnie, jak mi się przypomniało:) Jedna rzecz mnie denerwowała, jak miałem je w mieszkaniu, to z liści strasznie chlapało..
Musa basjoo - bananowiec górski Część podziemna tego bananowca wytrzymuje nawet spore mrozy pod warunkiem że na jesień gdy mróz zetnie liście uciąć niby pień do wysokości około 20 cm i to wszystko okryć (ważna ochrona korzenia!) - kopczykować trociną lub liśćmi na wiosnę gdy słońce zacznie operować silniej odkryć to wszystko i pozwolić ciepłu oraz słońcu działać. Wtedy banan zacznie puszczać odrosty które zaczną bardzo szybko rosnąć w sezonie te małe z pozoru odrosty dorosną do wysokości około 2,5 m i będą bardzo cieszyć oko
-
- 1000p
- Od: 9 sie 2008, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakbym takiego spotkał to bym się skusił, fajna ciekawostka do ogrodu... nie wiedziałem, że bananowce się ścina i one odrastają, Dzięki temu latwiej obciszyć. ale mne naszło na bananowca
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
- marcel18_1988
- 50p
- Od: 21 mar 2009, o 23:28
no właśnie ale czym go nawozić ??.. na tvp2 w podróżach cejrowskiego było kiedyś o plantacji bananowców oni tam jakoś odzyskiwali jakiś składnik i z powrotem wracało to do podlania bananowców jednak nie pamiętam co to było :/
a trawka naprawdę ciekawa w tym roku postanowiłem zainwestować w jakieś ciekawostki kilka lat temu matula zakupiła trawę niedźwiedzie futro obecnie mam 2 ogromne i kilka małych sadzonek teraz każdy już prawie zna więc nie ma sensacji jednak na początku każdy sie pytał co to takiego
a trawka naprawdę ciekawa w tym roku postanowiłem zainwestować w jakieś ciekawostki kilka lat temu matula zakupiła trawę niedźwiedzie futro obecnie mam 2 ogromne i kilka małych sadzonek teraz każdy już prawie zna więc nie ma sensacji jednak na początku każdy sie pytał co to takiego