Szmaragdy sadzone w kwietniu nigdy nie nawożone

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
marhiw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2012, o 13:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Szmaragdy sadzone w kwietniu nigdy nie nawożone

Post »

Witam

Chciałbze ym sie was poradzic. Otóż nigdy nie nawozilem swoich tuj ktore posadzilem w tym roku w kwietniu. W tej chwili maja ok 40 cm kupowane byyly w szkolce w doniczkach. Sąsiadka kupowala tez takie tuje tytlko w zeszlym roku i mowila mi dzis ze pasuje moje tuje czyms nawozic. Ona kupowala jakis nawoz w szkolce chyba na kila i sypie sie go na trzy razy na sezon.Podobno sa tez takie którymi mozna nawozic tylko raz w sezonie. Jej tuje sa o rok starsze i juz widac roznice zrobily sie gestniejsze i nabraly koloru ciemno zielonego a moje są takie jasniejsze i rzadsze. Nie wiem czy moglbym teraz jupic jakis nawoz i nim je podsypac? jeśli ak to jaki jakis zwykly do iglaków wystarczy? Widzialem taki w Majstrze za 2,5 kg 30 zl.Chyba z florowitu. Czy kupic jakis zwyklky? No i czy teraz moge je z raz nim podsypac bo moze juz jest za pozno a nie chce zeby mi uschly z braku nawozu albo zżółkły.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: Szmaragdy sadzone w kwietniu nigdy nie nawożone

Post »

Kup sobie nawóz do iglaków długodziałajacy np. Agrecolu bo jest tańszy lub Luveny.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Twoje są jeszcze nieukorzenione dostatecznie i nie można porównywać ich do starszych drzewek sąsiadki.Świeżo sadzonych drzewek lepiej w pierwszym sezonie nie nawozić tylko podlewać.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

selli7 pisze:Świeżo sadzonych drzewek lepiej w pierwszym sezonie nie nawozić tylko podlewać.
To się tyczy roślin kupowanych z gołym korzeniem. Rośliny w donicach nawożone są co roku.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Z braku nawozu to najwyżej wolniej będą rosły.A czy nawozić ? tu jest już kwestia własnego wyboru.Ja nie nawożę niczym i nie narzekam.
Jeżeli już to uniwersalny nawóz do iglaków.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Post »

Wypadało by jeszcze dodać, że rośliny które ileś tam lat będą jechać na dopalaczach, mogą w różny sposób zareagować na odstawienie nawozów.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

marcinpruszcz pisze:Wypadało by jeszcze dodać, że rośliny które ileś tam lat będą jechać na dopalaczach, mogą w różny sposób zareagować na odstawienie nawozów.
Dlatego przez 2-3 sezony warto zmniejszać stopniowo dawki aż roślina porządnie zwiąże się z nową glebą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”