Mahonia pospolita
Mahonia pospolita
Witajcie. Właśnie wróciliśmy ze spaceru po lesie. Tam właśnie, na terenie starego siedliska, znaleźliśmy krzew, który wyróżniał się spośród innych drzewek. Był bardzo zielony, a liście jego bardzo szkliste, jakby sztuczne. Edytka powiedziała, że podczas pobytu w hurtowni ogrodniczej pan sprzedawca posiadał taki krzew na sprzedaż. Nie pamieta niestety jego nazwy. Krzew ma ostre liście. Proszę Was o identyfikację tego krzewu. Proszę jeszcze powiedzieć czy jest szansa ukorzenić teraz ten krzew - włozyłem go do wazonu z wodą. Załączam zdjęcie. Pozdrawiam i liczę, kolejny raz, na Waszą pomoc:)
Faktycznie, mahonia.
W końcu tyle innych odmian człowieka napotyka tu i tam. . .
Wprawdzie mi się sama rozsiewa ale dobrze wiedzieć Dzięki!flowers pisze:Ukorzeniałam wiosną, bardzo łatwo, po prostu wsadzałam do ziemi świeżo ścięte gałązki. Wszystkie ukorzeniły się.
Myślę, że niewiele zaryzykujesz, jeżeli 1 - 2 gałązki wsadzisz do ziemi w doniczce.
W końcu tyle innych odmian człowieka napotyka tu i tam. . .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W temacie " Co robimy w Grudniu w naszych ogrodach ?" http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=12
KaRo pisze:JUż proszę,Mariolu!
Rozmnażanie mahonii.
-Ponieważ korzonki mahonii są bardzo kruche,sadzonki najlepiej jest od razu umieszczać w oddzielnych małych doniczkach napełnionych ziemią do roslin doniczkowych "rozcieńczoną" pół na pół z piaskiem.
-Na sadzonki uciąć ukośnie ostrym sekatorem tegoroczne pędy o długości ok.15 cm.
-Na końcu wierzchołków zostawić po dwie pary liści,resztę usunąć.
Dolne końce zanurzyć w ukorzeniaczu do sadzonek półzdrewniałych i umieścić w przygotowanych jak wyżej podałam doniczkach na głebokość ok.5 cm.
-Podlać i przykryć folią lub słojem.Raz w tygodniu wietrzyć aż do obeschnięcia sadzonek.
-Ustawic doniczki w jasnym i chłodnym miejscu /temp.ok.12-15*C/najlepiej wschodni lub zachodni parapet okienny.
Jeśli podłoże będzie ciepłe /ok.16*C/ rośliny szybciej się ukorzenią.
-Wiosną przenieść doniczki do ogrodu w miejsce cieniste i dbać,aby podłoże było zawsze wilgotne.
-Jesienią można wysadzić na miejsce stałe w ogrodzie,lekko okrywając tylko na tę pierwszą zimę.
Pozdrawiam Andrzej.
A ja chcę uzupełnić informacje o rady praktyczne. Piszesz, że nigdy nie widziałeś tej rośliny. Możliwe, ale musiałeś widzieć jej gałązki w wieńcach. Jest to wspaniała roślina do ozdabiania wiązanek na groby. Ja mam kilka krzaków i nawet kiedyś wycięli mi wszystkie przed świętem zmarłych. Jest to roślina, która pięknie się rozrasta, bardzo dobrze odrasta po przycięciu, pięknie kwitnie na żółto i pachnie ,a owoce zdobią ją prze całą zimę.fotoartysci pisze:Dziękuję raz jeszcze za pomoc. Kompletne informacje. Pozdrawiam
Mahonię tnę zawsze pod koniec października kiedy potrzebuję jej gałązki do ozdabiania grobów. Jest to u mnie coroczny rytuał z oszczędności. Gdy do wiązanki , w której jest nawet kilka mizernych kwiatków dodam gałązki mahonii wygląda pięknie. Mahonia , którą tak obcinam wyglada pięknie bez żadnej opieki. Może zrobię dzisiaj fotkę to pokażę.
- kasama
- 100p
- Od: 9 wrz 2007, o 11:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mahonia - pielęgnacja
Nie chcę powielać tematów, ale nic nie znalazłam. Interesuje mnie czy mahonię można posadzić, a właściwie przesadzić pod drzewo lub w pobliżu żywopłotu - mam tam taką 'dziurę' (w żywopłocie) po starej jabłoni i chciałabym trochę odświeżyć to miejsce. Jakie warunki sprzyjają tej roślinie? Muszę ją koniecznie przesadzić, bo "duszą" ją dwa bukszpany. I kiedy to najlepiej zrobić?
Pozdrawiam
Kasia
"Zielonym do góry!"
Kasia
"Zielonym do góry!"