RH Hachmann"s Charmant-czy to atak grzyba?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 cze 2012, o 01:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
RH Hachmann"s Charmant-czy to atak grzyba?
Witam
Jakiś czas temu kupiłm 7 młodych sadzonek rh(rózne odmiany),podobno 1,5 roczne.Były w mniejszych doniczkach i przesadziłem do większych.Miałem zamiar w miejsce docelowe wysadzić na drugi rok ale chyba zasadze je w tym roku.Przejdżmy do problemu.Wszystkie sadzonki rosną ok a jedna ma jakiś problem jak kupiłem to chyba już miała takie drobne oznaki na liściach a teraz się to pogłebiło.Stoi w półcieniu.Pryskałem Topsinem ze dwa razy ale poprawy nie widze.Topsin jest chyba bardziej od mączniaka może trzeba prysnąc czymś od grzyba?Poprosze o pomoc.
Jakiś czas temu kupiłm 7 młodych sadzonek rh(rózne odmiany),podobno 1,5 roczne.Były w mniejszych doniczkach i przesadziłem do większych.Miałem zamiar w miejsce docelowe wysadzić na drugi rok ale chyba zasadze je w tym roku.Przejdżmy do problemu.Wszystkie sadzonki rosną ok a jedna ma jakiś problem jak kupiłem to chyba już miała takie drobne oznaki na liściach a teraz się to pogłebiło.Stoi w półcieniu.Pryskałem Topsinem ze dwa razy ale poprawy nie widze.Topsin jest chyba bardziej od mączniaka może trzeba prysnąc czymś od grzyba?Poprosze o pomoc.
Pozdrawiam Sylwek
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Re: RH Hachmann"s Charmant-czy to atak grzyba?
Wydaje mi się, że to niedobór magnezu.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 cze 2012, o 01:22
Jeśli tak to ta odmiana musi być wymagająca skoro wszystkie dostały nową ziemie i widać że są zdrowe a tego coś łapie.
Pozdrawiam Sylwek
Moim zdaniem, są to oparzenia słoneczne .
-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wygląda raczej na sprawę fizjologiczną z naciskiem na niedobór potasu i boru.
Pozdrawiam Piotr