Pachnące kwiatki jednoroczne lub wieloletnie
Pachnące kwiatki jednoroczne lub wieloletnie
Jakie silnie i pięknie pachnące kwiatki polecacie zasiać na niskie rabaty? Coś żeby pachniało mniej więcej intensywnie jak maciejka.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pięknie pachną gożdziki (wszystkie odmiany) mam posadzone w kilku miejscach ogrodu i gdzie jestem tam pachnie.
8)
8)
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- Zulka
- 100p
- Od: 29 cze 2009, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pachnące kwiatki jednoroczne lub wieloletnie
petunie fioletowe i białe (niektóre tylko) świetnie pachną i bardzo intensywnie. Mam posadzone w różnych kompozycjach i wieczorem zachwycam się ich zapachem na balkonie Do gruntu podobno też je ludzie sadzą, ale ja osobiście wolę mieć je pod oknem w skrzyniach i donicach. Polecam, bo sprawdziłam. W tym roku testuję groszek pachnący. Goździki wg mnie słabo pachną i dlatego wybrałam petunie/surfinie.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Polecam białą jednoroczną smagliczkę. Tworzy piękne kule i niesamowicie pachnie miodem ... upajam sie tym zapachem ...
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Odnawiam wątek, bo myślę, że wielu z nas chciałoby nie tylko oczy , ale i nos uszczęśliwić
A pewnie są tacy, którzy przetestowali już co nieco
Ja wysiałam poraz pierwszy heliotrop i mam nadzieję doczekac się jego zapachu, lewkonię i groszek pachnący.
I mam marzenie o pachnącym ogródku
A pewnie są tacy, którzy przetestowali już co nieco
Ja wysiałam poraz pierwszy heliotrop i mam nadzieję doczekac się jego zapachu, lewkonię i groszek pachnący.
I mam marzenie o pachnącym ogródku
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Witam
Justko i ja wysiałam heliotrop (skusił mnie zapach wanilii), już miesiąc temu. Jak do tej pory wzeszło raptem kilka nasionek i są póki co ledwo widoczne Chyba jutro zaopatrzę się w dużą jego sadzonkę na ryneczku.
Poza tym z pachnących... wysiałam oczywiście maciejkę i groszek pachnący Mam też fioletową surfinię (rzeczywiście ładnie pachnie), smagliczki i jaśmin. Jednak nic a nic nie przebije, jak dla mnie, zapachu lewkonii, one są hitem! Pachną cały czas bardzo intensywnie przepięknym zapachem. Uwielbiam je!
Justko i ja wysiałam heliotrop (skusił mnie zapach wanilii), już miesiąc temu. Jak do tej pory wzeszło raptem kilka nasionek i są póki co ledwo widoczne Chyba jutro zaopatrzę się w dużą jego sadzonkę na ryneczku.
Poza tym z pachnących... wysiałam oczywiście maciejkę i groszek pachnący Mam też fioletową surfinię (rzeczywiście ładnie pachnie), smagliczki i jaśmin. Jednak nic a nic nie przebije, jak dla mnie, zapachu lewkonii, one są hitem! Pachną cały czas bardzo intensywnie przepięknym zapachem. Uwielbiam je!
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Oj dobrze, że Aniu piszesz o lewkonii, bo moje heliotropy cos marnie wygladaja Usychają im końcówki liści.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
-
- 200p
- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Mi się bardzo podoba zapach datur - te wieloletnie pięknie pachną - żółta tak aromatem cytrynki a różowa landrynki, przy czym zapach jest wyczuwalny z bardzo daleka. Ładnie pachnie biała surfinia, taki miodowy zapach. Bardzo ładnie także pachnie tytoń ozdobny.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Justko, moim póki co nawet nie ma co usychać
Marcinie nie wiem czy pamiętasz z zeszłego sezonu letniego... naszą pogawędkę na temat tytoniu ;) mnie zdecydowanie nie musisz go polecać. Ech! To mój kolejny ulubieniec -jednak ta pachnąca odmiana -(obok lewkonii i maciejki ;) ) Jutro popatrzę też za białą surfinią, tylko tą pachnącą i jeszcze za kobeą, bo uwielbiam ten busz na balkonie
Zdecydowanie kręcą mnie pachnące kwiaty na balkonie ;)
Marcinie nie wiem czy pamiętasz z zeszłego sezonu letniego... naszą pogawędkę na temat tytoniu ;) mnie zdecydowanie nie musisz go polecać. Ech! To mój kolejny ulubieniec -jednak ta pachnąca odmiana -(obok lewkonii i maciejki ;) ) Jutro popatrzę też za białą surfinią, tylko tą pachnącą i jeszcze za kobeą, bo uwielbiam ten busz na balkonie
Zdecydowanie kręcą mnie pachnące kwiaty na balkonie ;)
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Odświeżam temat, bo sama planuję nasadzenia na kolejny rok. Do listy dołączam jednoroczną roślinę o nazwie Kladantus żółty 'Cladanthus arabicus'. Dostępny w ofercie nasion kilku polskich firm.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.