Rosiczka -choroby
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 mar 2012, o 19:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rosiczka -choroby
Mam problem na ziemi koło rosiczki pojawiła się pleśń
Co robic? HELP
Co robic? HELP
Re: Rosiczka (Drosera)
Opryskaj jakimś fungicydem np. topsin albo po prostu ręcznie usuń tą pleśń (jakimś patyczkiem rozruszaj ziemię).
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Rośliny owadożerne
-
znalazłem preparat Amister i nie wiem czy go wukorzystac czy nie
Jeśli przeciw grzybowi to czemu nie?
Rośliny owadożerne
Rośliny owadożerne
-
Pomogło
Czerwono usychająca rosiczka?
Witam,
posiadam rosiczkę. Ostatnio podciąłem kwiatki aby się nie męczyła. Po jakimś czasie od ucięcia kwiatków, zauważyłem że kropelki "rosy" jak to lubię nazywać, zaczęły znikać, a listki mocno czerwieniały. Obecnie roślinka nie wygląda na żywą, ale obok rośnie (nowa?) malutka rosiczka. Chciałbym się spytać, czy te większe po prostu odeszły w niepamięć? Czy może idą spać?
Nie wiem co się stało, ale na pewno ktoś mi powie o co chodzi
A jeżeli nawet te większe już zdechły, to czy można je wyjąć z ziemi aby nowa miała więcej miejsca? Czy zostawić?
Dziękuję za każdą pomoc!
posiadam rosiczkę. Ostatnio podciąłem kwiatki aby się nie męczyła. Po jakimś czasie od ucięcia kwiatków, zauważyłem że kropelki "rosy" jak to lubię nazywać, zaczęły znikać, a listki mocno czerwieniały. Obecnie roślinka nie wygląda na żywą, ale obok rośnie (nowa?) malutka rosiczka. Chciałbym się spytać, czy te większe po prostu odeszły w niepamięć? Czy może idą spać?
Nie wiem co się stało, ale na pewno ktoś mi powie o co chodzi
A jeżeli nawet te większe już zdechły, to czy można je wyjąć z ziemi aby nowa miała więcej miejsca? Czy zostawić?
Dziękuję za każdą pomoc!
Re: Czerwono usychająca rosiczka?
Wyglądają jakby zostały przypalone przez słońce. Ciężko powiedzieć czy odżyją. Ale nawet jakby odżyły nie będą zbyt ładnie się prezentować, ja bym chyba usunął je i zostawił tą zdrową.
Rośliny owadożerne
Rośliny owadożerne
Proponuję odciąć u samej bulwy. Zrobić tym samym miejsce dla nowych i spróbować odratować stare - uschnięte.
Ja, bym po prostu odciął zdrowy pęd, i spróbował ukorzenił wegetatywnie.(Odcinam pęd i kładę na wilgotnym torfie)