Mam kilka pytań dotyczących uprawy dyń.
Uwielbiam dynie, od tego roku jestem dumną posiadaczką małego ogródka, postanowiłam więc zaszaleć i wysiać różne rodzaje dyniek.Wszystko zrobiłam wg działkowego kalendarza,nasionka zaczęły ślicznie kiełkować i nagle w połowie czerwca nastąpiło gwałtowne załamanie pogody.Od tego momentu nie było ani jednego słonecznego dnia(Mieszkam w Szkocji . Właśnie doświadczamy najzimniejszego (14 stopni) i najbardziej mokrego lata od kilkudziesięciu lat

) Brak słońca

nie okazał się jednak najgorszy!Doświadczamy prawdziwej inwazji ślimaków!Są wszędzie, jest ich mnóstwo i pożerają wszystko! Zjadły czerwoną salwie, bratki, poobgryzały liście i kwiaty dyńki oraz papryki.Nie pomogło sadzenie ziół żeby je odstraszyć(sadziłam tymianek, oregano,rumianek.Nie ruszyły ich ,ale wszystko obok-zjedzone), suszenie ziemi w dni bez opadów, wyrywanie chwastów,podrzucanie kapusty jako przynęty,zastawianie pułapek,zbieranie ślimaków do kubła i wynoszenie na inne tereny-ciągle jest ich pełno...
Udało mi się uratować jedną sadzonkę olbrzymki,najzwyczajniej w świecie przesadziłam ja do doniczki,wymieniałam jej ziemie( w starej było pełno ślimaków) i na noc chowam ją do domu. Kwiatuszki na niej szybko kwitną,ale równie szybko marnieją.Nie wiem jak długo wytrzyma. Nie umiem też odróżnić kwiatków które dadzą owoc od tych które od razu można oberwać(Wrzucę fotę).
Oprócz olbrzymki , wykiełkowało mi kilka dyń ozdobnych (wszystkie w obawie przed ślimakami wysiałam w doniczkach i niestety bardzo poźno .Postanowiłam kupić tzw. cold frame- małą szklarenkę która ochroni plony, utrzymuje wilgoć i odpowiednią temperaturę.O taką:
http://www.homebase.co.uk/webapp/wcs/st ... ber=038983
Najlogiczniejszą rzeczą byłby jak najszybszy zakup szklarenki i posadzenie tego co przetrwało ,ale czy z mojej olbrzymki mają jeszcze szansę wyrosnąć jakieś owoce? I czy ozdobnym dyńkom uda się wyrosnąć do pierwszych przymrozków. Przymrozki w Szkocji w zeszłym roku zaczęły się dopiero w połowie listopada,ale w tym roku pogoda stanęła na głowie,więc nie wiem co mnie czeka...
W następnym poście dodam kilka fot. Proszę powiedzcie czy te dynie mają jeszcze szanse czy dać sobie spokój.Z góry dzięki!