nowa na działce... pomożecie?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
00anusia00
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 lip 2012, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

nowa na działce... pomożecie?

Post »

Witam!
Od niedawna stałam się użytkowniczką działki ROD.
Moja działka znajduje się tuż przy głównej alejce. Chciałabym się troszkę "uszczelnić " od sąsiadów a przy ogrodzeniu rosną już formowane drzewka. Może doradzicie co by tam dosadzić?
Mam nadzieję, że zostanę na forum dłużej gdyż pracy przede mną sporo. Działka jest zadbana ale chciałabym na niej trochę pozmieniać:)Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: nowa na działce... pomożecie?

Post »

Witaj :wit Faktycznie troszkę "łyso" i zero intymności przy tym płocie. Ja bym posadziła jakieś krzewy, byliny. Popatrz w wątkach dotyczących kompozycji roślinnych, na forum są ludzie którzy mają cudeńka w ogrodach, może coś podpatrzysz, wiadomo - co człowiek to inny gust i co innego może się podobac. Powodzenia!
Awatar użytkownika
lukas_ana
100p
100p
Od: 14 cze 2012, o 10:25

Post »

a masz może więcej zdjęć działki, tj. gdzie stoi domek itd to łatwiej będzie coś doradzić. Bo osłonić chcesz całą działkę czy tylko miejsca wypoczynkowe? Ciekawym rozwiązaniem są też trejaże i jakieś pnącza. Szybciej rosną od niektórych drzewek i krzewów wiec i szybszy efekt - bo nawet jak nie obrośnięty trejaż to sam w sobie już też robi lekką barierę.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
00anusia00
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

już dodaję inne zdjęcia działk
iObrazek

ta część koło drzew i drogi to właśnie miejsce gdzie zazwyczaj siedzimy bo rośnie tu orzech i pod nim jest cień. Rozkładam tam koc i bawię się z moim 8 miesięcznym synkiem:)
i głupio mi tak, że wszyscy przechodzą obok i się wpatrują, a to jakiś pies przeleci, zaszczeka i przestraszy mojego bąka. Nie wspoinając o wszystkich starszych paniach, które zagadują... to miłe ale czasem chciałoby się mieć trochę spokoju. wiecie o co chodzi...
ciężko mi wymyśleć tu jakąś kompozycję bo jak dosadzę jakieś większe krzewy to zrobi się ciasno. może te trejaże to ciekawy pomysł

Obrazek

aha dodam jeszcze, że zależy mi na czymś mało wymagającym bo z dzieciem mam strasznie mało czasu na pielęgnacje roślin... :oops:
cały czas tylko by mi na rączkach siedział ;:124
AxaJanusz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lip 2012, o 20:25

Post »

wzdłuż płotu posadził bym miskanty olbrzymie, taka chińska trawa, zero wymagań, nic przy nich nie trzeba robić rośnie bardzo szybko. W ciągu roku potrafi dorosnąć do 3m jest też minus jest trochę ekspansywna no i na wiosnę należy ją przyciąć przy samej ziemi, ale za to ile bambusików :)
00anusia00
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki AxaJanusz rozważę. Sąsiadka ma takie wokół studni i są dość fajne. ale jak przygotować pod nie glebę? podczas wyrywania chwastów poszperałam trochę w tej ziemi i zauważyłam, że poprzednia właścicielka zakopała tam jakieś badyle itp. może to głupie, jestem laikiem ogródkowym, może wiecie o co z tym chodzi.
Awatar użytkownika
lukas_ana
100p
100p

Post »

ta trawa to rzeczywiście dobry pomysł, szybki i mało wymagający. trejaż to już koszt, bo i konstrukcja lekka i same kratki, plus jakieś roślinki, ale jak posadzisz na nim bluszcz zimozielony to cały rok masz barierę - wymaga też "chwili" cierpliwości zanim obrośnie całość. Najłatwiej było by na samym ogrodzeniu bluszcz posadzić ale ROD zabrana teoretycznie takich zabiegów tez i z podnoszeniem ogrodzenia.... chociaż są i wyjątki więc można by się dowiedzieć. Bo w tedy najmniej miejsca to zajmie:)
albo zrobić jakąś konstrukcję ze słupków z drutem pomiędzy i puścić winobluszcz czy wręcz winogrono - to drugie ładnie obrośnie a i owoce da. Tyle że żeby w pełni i ładnie zasłaniało trzeba by go nie przycinać - w tedy trochę zdziczeje ale i na to są różne zdania i szkoły:)

Ale ogólnie patrząc na zdjęcia [ ładna działeczka:) ] to te drzewka już na pewnej wysokości robią barierę, więc może tylko jakiś krzew poniżej żeby uzupełniał luki i starczy:)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
00anusia00
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

haha lukas_ana, no właśnie jest kilka możliwości dlatego pytam Was o zdanie:)
myślałam o krzewach pod spodem ale żaden chyba nie zasłoniłby dość szczelnie a miejsce naprawdę jest często uczęszczane bo działka nie dość, że jest blisko wejścia na ROD to jeszcze blisko domu działkowca.
Właśnie z mężem omawiamy te trejaże ale pomysł ze słupkami i drutem też jest fajny (przede wszystkim tańszy). Ja nawet myślałam o czymś podobnym tylko myślałam o puszczeniu drutu po drzewach (o zgrozo!) :shock:
winobluszcz mam na działce więc mogłabym go sama rozmnożyć (chyba :oops: )
winogrona też są przy altance - stanowią one dodatkowy problem bo są w miejcu gdzie chcielibyśmy zrobić taras, ale trzeba by je wywalić a szkoda mi ich!
no czasem zastanawiam się czy nie byłoby łatwiej mieć działkę niezadbaną bo wtedy można ją urządzić po swojemu a tak to tego szkoda i tego
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

00anusia00 pisze:Witam!
Od niedawna stałam się użytkowniczką działki ROD.
Moja działka znajduje się tuż przy głównej alejce. Chciałabym się troszkę "uszczelnić " od sąsiadów a przy ogrodzeniu rosną już formowane drzewka. Może doradzicie co by tam dosadzić?
Mam nadzieję, że zostanę na forum dłużej gdyż pracy przede mną sporo. Działka jest zadbana ale chciałabym na niej trochę pozmieniać:)Obrazek

Należy pamiętać o regulaminie który mówi ze miedzy działkami żywopłot może mieć tylko 1 m wysokości.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
00anusia00
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

ale to nie jest między działkami tylko przy alejce. :roll:
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

Przy alejce tez 1 m.Do 2 metrów wys. może mieć tylko żywopłot przy zewnętrznym ogrodzeniu ROD.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
00anusia00
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

chyba nikt tego nie przestrzega bo wiele osób ma różne żywotniki przy ogrodzeniu które mają ze 2 m wysokości albo i więcej. nawet niedaleko mnie ktoś posadził przy ogrodzeniu jałowce blue arrow. zresztą wiele osób ma zwykłe żywopłoty z ligustru przycinane, ale dużo wyżej niż 1m - tak, że nie zajrzysz na działkę.
no ale przepisy warto znać, thx.
Awatar użytkownika
lukas_ana
100p
100p

Post »

regulamin to jedno a powiedzmy "niepisane" zasady to drugie. I chyba każdy ROD oprócz głównego regulaminu ma swoje różne odstępstwa i do pewnych rzeczy się przychyla jak są dobrze zrobione i nikomu nie przeszkadzają -ale nie każdy na to samo pozwala, a i od sąsiadów też trochę zależy:)

wysokość ogrodzenia niby do 1m, zewnętrzne do 2m [ ale zewnętrzne ogrodów działkowych - jako granica ] ale regulamin mówi też ze nie powinno się na samych ogrodzeniach mieć roślin typy jakieś pnącza itd, tak samo nic nie powinno przerastać/wystawać przez ogrodzenie - ale jak ktoś ma piękne róże rosnące po ogrodzeniu, albo jakaś kępa kwiatów przerasta przez płot to wątpię żeby ktoś się tego doczepił - co innego jednak jeżeli są to chwasty - ale myślę że to zrozumiałe.

Ba, wg regulaminu wydaje mi się że nawet grilla murowanego na fundamencie nie można mieć... . no a jak jest każdy wie:p

Więc wydaje mi się że zrobienie wyższego ogrodzenia to też jest tylko kwestia rozeznania się, porozmawiania nieoficjalnego z członkami zarządu a dowiemy się co może być - jeżeli oczywiście jest zadbane i estetyczne:) no i dobro dziecka trzeba dorzucić bo np niektózy sąsiedzi chodzą i palą papierosy a dym szkodzi albo przeklinają a drzewka trochę wygłuszą te dźwięki od dziecka .... myślę więc że się da:)
Lukas & Ana
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam działkę przy głównej alejce i przed altaną jest grupa krzewów dość skutecznie maskująca wejście do altany.
Rośnie tam krzewuszka cudowna, cyprysik groszkowy, berberys Thunberga, hortensja krzewiasta i floksy.
Polecam też derenie białe, szybko rosną i są nie wymagające.
Nie musisz robić nasadzeń wzdłuż ogrodzenia, możesz stworzyć rabatę trochę bliżej orzecha, schowacie się za krzewami i wysokimi bylinami przed ludzkim wzrokiem. :D
Tylko ze względu na dziecko berberys Thunberga odpada, bo ma kolce.
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam
też jestem posiadaczką działki ROD przy głównej alejce. Przed działką posadziłam w tym roku żywopłot i mam nadzieję ze kiedyś na zasłoni :) Na działce już wzdłuż siatki na jednej części rosną świerki więc tu już mam spokój a w drugiej części posadziłam cyprysiki i kanny.
Widziałam u nas żywopłoty 2 metrowe i nikt nikomu z tego powodu nie robi. Mój sąsiad ma iglaki ponad 3 metrowe oddzielające go od nas i też nikomu to nie przeszkadza.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”