Skalniak- propozycje roślin
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 sie 2012, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Skalniak- propozycje roślin
Witam serdecznie Przymierzam się do stworzenia skalniaka, bądź jak kto woli rabaty, która miałaby odwrócić uwagę od tego budynku gospodarczego, który mieści się za nią. Niestety nie mam pomysłu na rośliny które mogłabym na niej zasadzić. Na pewno chciałabym umieścić tam rośliny, które rosnąc opadałyby w dół i przykryły te kamienie, tworząc taką "ścianę", myślałam tutaj np. o smagliczce skalnej. Dobry wybór???
Re: Skalniak- propozycje roślin
Tu najlepiej by pasowały jałowce płożące.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 sie 2012, o 12:07
O jałowcach płożących myślałam i nawet kupiłam wczoraj kilka sztuk. Tylko szukam jeszcze pomysłu na kilka "kolorowych" roślin żeby troche ożywić to miejsce.
Klon palmowy, pięciorniki.
-
- 100p
- Od: 25 sty 2010, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Floksy szydlaste i ubiorki tworzą wiosną kolorowe poduchy i zwieszają się ze skał
Pozdrawiam, Kamil
Właśnie ja też przymierzam się do zrobienia skalniaka na środku ogrodu coś tak jakby kopuły czy te rośliny co podaliście będą odpowiednie?
poznaj regulamin
- kamil888
- 500p
- Od: 26 lip 2012, o 17:59
Żagwin też doskonale sprawdza się na skalniakach.
- trillum30a
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Koloru dodaja miniaturowe berberysy np-
dzwonki
wawrzynek
dzwonki
wawrzynek
Pozdrawiam-Iwona
Witam mam problem ze sklaniakiem, chociaz na razie wyglada to na rabate podwyzszona.
Nie za bardzo mam pomysl co dac na srodku, myslalem moze o tym kamieniu, ale nie jestem pewien.
Jak równiez jakiekolwiek propozycje roslinne beda mile widziane, biorac pod uwage ze mamy juz lipiec, zostaja mi same rosliny z pojemnikow, tak wiec zastanawiam sie czy nie uformowac tylko sklaniaka a wypelnianie jego zostawic na wiosne?
Nie za bardzo mam pomysl co dac na srodku, myslalem moze o tym kamieniu, ale nie jestem pewien.
Jak równiez jakiekolwiek propozycje roslinne beda mile widziane, biorac pod uwage ze mamy juz lipiec, zostaja mi same rosliny z pojemnikow, tak wiec zastanawiam sie czy nie uformowac tylko sklaniaka a wypelnianie jego zostawic na wiosne?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 2 paź 2011, o 06:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rabata jest stosunkowo mała dlatego widziałbym na niej większą ilość samych niskich roślin skalnych. A jakie, to rzecz gustu każdego ogrodnika. Polecam lekturę w niej możesz coś znależć
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam Janusz100
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
- portugalia
- 50p
- Od: 3 lip 2011, o 18:24
Przede wszystkim dlaczego ten skalniak robisz w tym miejscu? Zabierasz sobie dosyć spory i pokaźny kawałek ładnego trawiastego terenu, ja bym ten skalniak ulokował na obrzeżu gdzieś przy siatce i ładnie bym go wyprofilował tak żeby można było posadzić rośliny niskie, średnie i wysokie.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=45726" onclick="window.open(this.href);return false;
W tym miejscu gdzie jest skalnika, bardzo dawno temu bylo palenisko na ognisko, ziemie wybralem dosyc gleboko, ok 0,5m w głab. Na jego miejscu nic nie roslo, byla plama ziemi, zadnej trawy.