Podniesienie poziomu działki

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Pidek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 sie 2012, o 20:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Podniesienie poziomu działki

Post »

Witam serdecznie. Mam działkę w PZD ok 380m2. Niestety jest bardzo podmokła. Woda znajduje się już na głębokości ok 50cm. Tak się zastanawiam czy warto podnieść jej poziom i o ile. Niestety nie mam za dużego pola manewru bo stoi domek, który ewentualnie podniosę na bloczkach betonowych. Proszę o radę czym ewentualnie podnieść poziom działki - jaka ziemia a może piach wymieszany z ziemią. O ile podnieść poziom i czy po podniesieniu poziomu za jakiś czas nie wróci to do poprzedniego poziomu. Jak wjeżdżam kosiarką to zapadam się. Męczy mnie już ta sytuacja więc zwracam się do Was o poradę. Z góry dziękuję i pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: Podniesienie poziomu działki

Post »

Nic nie doradzam, a tylko się zastanawiam czy Ty musisz podnosić poziom działki czy raczej go utwardzić np. jakimś gruzem ceglanym lub tłuczeniem.
Cegła chłonie wilgoć (potłuczona cegła).
Później to może zasypać ziemią już bez większego znaczenia byle nie była to glina. Zasiać trawę i tyle.

Takie moje przemyślenie.
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

Podniesienie poziomu działki może być źródłem konfliktów z sąsiadami.
Znam z mojej okolicy przykład.
W czasie silnych opadów sąsiedzi u których będzie stała woda mogą znaleźć sobie
wytłumaczenie w postaci tego, który podniósł sobie poziom więc pewnie
woda od niego spływa do innych.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

To fakt i sankcje karne mogą wystąpić.Nie można podnosić terenu na taki poziom aby woda z opadów tudzież roztopów zalewała sąsiada obok,bo może Ciebie do sądu podać i będą nieprzyjemności.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Arek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 sty 2013, o 16:29

Post »

Robert P2 to zależy jakich ma się sąsiadów. Ja mam takich, że nikt się nikogo nie czepia i każdy robi co mu się podoba. Obecnie mój sąsiad ma wyżej teren i jeżeli ja bym podnosił to na pewno by nic nie miał przeciwko. Więc to zależy od sąsiadów. W tym przypadku ja bym podniósł domek i nawiózł ziemi zmieszanej z piachem i od razu posiał trawę. Jeśli trawa będzie mocno ukorzeniona to raczej nie będzie się zapadać. A sąsiadom można powiedzieć, że równamy teren.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”