Suszenie ziół

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Suszenie ziół

Post »

Mam od lat sprawdzony sposób na suszenie ziół - wykorzystuję stojącą suszarkę elektryczną do prania taką jak ta
Obrazek
Na pręty rzucam szmatkę (naciągam i spinam szpilkami). Suszaka ma 100W, więc 2 noce na taryfie nocnej to nie majątek, a ziół się zmieści duuuużo. Zioła przed suszeniem płuczę

Takich maszynek do suszenia grzybów nie polecam, raz że straszliwie daje po kieszeni, mają małą pojemność, ale najważniejsze, że nie uzyska się takiego jak trzeba aromatu, bo maszyna zawsze jakimś zapachem jest przesiąknięta.

Ciekawa jestem Waszych patentów
:wit
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Suszenie ziół

Post »

Ja jakoś wolę suszyć zioła tradycyjnie, wieszając w przewiewnym miejscu. Dziś w ciągu 4-5 godzin wysuszyłem lawendę.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Też bym pewnie wolała, ale nigdy mi się nie udało wysuszyć w ciągu 1 dnia. Jak zostawiałam na zewnątrz żeby dosuszyć następnego dnia, to dopadała mi zioła nocna wilgoć, czerniały, traciły kolor itd. jak wnosiłam do domu to też różnie bywało. Naprawdę miałam z tym problem a suszę mnóstwo ziół wszelakich. Wygrywa u mnie suszarka którą stawiam w dobrze wentylowanym pomieszczeniu
Awatar użytkownika
porzeczkaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lip 2012, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Do suszenia ziół służy mi głównie strych. Dom jest pokryty blachą więc wystarczy trochę słońca i od razu robi się tam gorąco. Oczywiście używam też suszarki, w której np. suszę szczypiorek. Wówczas rozszczelniam poszczególne piętra.
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Od wielu lat suszę rośliny przyprawowe i lecznicze tradycyjnie.
W skrzynkach po owocach (chyba ze sklejki) wyłożonych papierem rozkładam cienką warstwę i stawiam na stryszku działkowej altany. panuje tam porządny półmrok i przewiew.
Kazdego dnia przekręcam, poruszam aby jednakowo sie suszyło. Efekt jest nawet w pochmurne dni.
Gdy przynoszę do domu tak na wszelki wypadek rozkładam na blachy i wstawiam na tzw dosuszenie w piekarniku metodą termoobiegu ustawiając odpowiednia temperaturę. Włącze kilka razy na krótki czas. następnego dnia pakowanie.
Wcześniej tego nie robiłam ale kilka lat temu poszedł cały zimowy zapas dziurawca (spleśniał) zabezpieczam sie w ten sposób.
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja z kolei susze na suszarce grzybowej. Co prawda nie polecana w pierwszym poscie, ale sprawdza sie znakomicie. Wczesniej umyta i przechowywana bez opakowania nie gromadzi starych zapachow. A termoregulator do ziol ustawiam na 40-45 stopni i po nocy mozna miete czy piolun do sloja wkladac. Z tym ze ja susze same liscie, badyle laduja na kompost.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”