Grubosz - Crassula cz.2
Grubosz - Crassula cz.2
Poprzednią część wątku znajdziecie tutaj.
Witajcie!
Proszę o poradę odnośnie przycinania gruboszy. Czy z załączonymi modelami da się zrobić coś dzięki czemu nabiorą "ładnych kształtów"? Przyznam, że mam ich sporo, lecz jeszcze nigdy nie podchodziłam do nich od strony fachowej. Będę wdzięczna, ponieważ nie chcę by się za bardzo rozrosły, ani żeby za bardzo poszły w górę. Jeśli mam je ciąć to ewentualnie gdzie i czy już mogę to robić czy może poczekać do wiosny.
Witajcie!
Proszę o poradę odnośnie przycinania gruboszy. Czy z załączonymi modelami da się zrobić coś dzięki czemu nabiorą "ładnych kształtów"? Przyznam, że mam ich sporo, lecz jeszcze nigdy nie podchodziłam do nich od strony fachowej. Będę wdzięczna, ponieważ nie chcę by się za bardzo rozrosły, ani żeby za bardzo poszły w górę. Jeśli mam je ciąć to ewentualnie gdzie i czy już mogę to robić czy może poczekać do wiosny.
Re: grubosz
Witaj, nie jestem fachowcem ale zajrzyj tu może coś Cię zainteresuje
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 30&t=29363
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 30&t=29363
Pozdrawiam dev
"Najprostsza droga wcale nie jest najkrótszą"
"Najprostsza droga wcale nie jest najkrótszą"
- Radika
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 gru 2010, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może to głupie pytanie, ale czy grubosze mają tendencję do zrastania się korzeni razem? Mam trzy małe grubosze w jednej doniczce i zastanawiam się czy długo mogą tak rosnąć razem. Mam zamiar je rozsadzić, tym bardziej, że ruszyły w górę, ale doniczki muszę kupić. I tak schodzi czas, a one rosną Boję się, żeby mi się korzenie nie pozrastały, bo ciężko będzie je rozdzielić.
Czy ktoś wie coś w tym temacie? Byłabym wdzięczna za odpowiedź.
Czy ktoś wie coś w tym temacie? Byłabym wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam
Radika
Radika
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jeżeli Ci się zrosną to po prostu je porozdzielaj, ciąć korzenie. Tylko nie za mocno, abyś nie zniszczył rośliny.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Grubosz - Crassula cz.2
Jest to druga część wątku o rodzaju Crassula. Poprzednia część znajduje się tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=6068
Zapraszam do dyskusji.
Zapraszam do dyskusji.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
Re: Grubosz - Crassula cz.2
Tak więc wpisuję się w tym wątku! I czekam na wasze maleństwa. Uwielbiam patrzeć na efekty waszej pracy!
- mCm86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ten w płaskim spodku wygląda świetnie Jak drzewko bonsai Domyślam się, że taki był zamysł?
Dokładnie, najpierw budowa korony, i korzeni ( chociaż i tak są skąpe). Jak doszedł do siebie po formowaniu korony, to dostał płaską doniczkę. I zobaczymy co z niego będzie, mam nadzieje,że na wiosnę ładnie się zagęści
- marlenka
- 500p
Od początku rósł w niskich doniczkach czy przed posadzeniem do tej je przycięto?AleksandraBdg pisze:Dokładnie, najpierw budowa korony, i korzeni ( chociaż i tak są skąpe). Jak doszedł do siebie po formowaniu korony, to dostał płaską doniczkę. I zobaczymy co z niego będzie, mam nadzieje,że na wiosnę ładnie się zagęści
Nie, cały czas w bardzo głębokich. Ale jego system korzeniowy jest na tyle ubogi,że nie było czego przycinać Jak będzie ładnie się zagęszczał to w nagrodę dostanie na wiosnę ceramiczną
- marlenka
- 500p
Pytam bo sama myślałam, by którejś wiosny przesadzić moje do takiej jak Twoja. No ale u mnie choć system mają dość ubogi to jednak rozwija się on bardzo w dół i ciężko byłoby mi roślinkę usadowić bez podcięcia lub wcześniejszego jakiegoś przyzwyczajania do coraz płytszego podłoża.AleksandraBdg pisze:Nie, cały czas w bardzo głębokich. Ale jego system korzeniowy jest na tyle ubogi,że nie było czego przycinać Jak będzie ładnie się zagęszczał to w nagrodę dostanie na wiosnę ceramiczną
No cóż, będę kiedyś kombinować. Póki co wszystkie roślinki mam w najróżniejszych doniczkach, pojemnikach czy osłonkach. Czekam na dzień kiedy ujednolicę im "ubranka".