Kanie w ogrodzie
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 sie 2012, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kanie w ogrodzie
Planuję do swojego ogrodu sprowadzić balot kani. Mam już w głowie wybrane miejsce, jednak gleba w moim ogrodzie jest raczej kwasowa, a czubajka lubi tereny wapienne. Wyczytałem, że "Miejsce wkopania można również posypać niewielką ilościom kredy pastewnej lub wapna polowego". Gdzie można je kupić? W jakiej cenie? Na Allegro widziałem kredę, ale w dużej ilości, a dla mnie spokojnie wystarczy max 1 kg.
Proszę o pomoc.
Proszę o pomoc.
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hodowla kani w ogrodzie
W centrum nasiennictwa lub ogrodniczym. Sprzedają na kg.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Re: Hodowla kani w ogrodzie (+walka o miejsce z wrzosami)
Powyższy problem rozwiązany. Teraz jednak pojawił się taki, że mam też do posadzenia dwa wrzosy(obok siebie), a jak wiadomo, one są z kolei kwasolubne. Dlatego przesyłam zdjęcia z prośbą o doradzenie lokalizacji zarówno do miejsca jak i wrzosów.
8 pierwszych zdjęć to w zasadzie lokalizacja pierwsza, druga to dwa ostatnie.
http://imageshack.us/g/191/dscf4163l.jpg/
Chciałem jeszcze tylko dodać, że swego czasu(bodajże wiosną u.r.), teren na samym dole placu był lekko podtopiony, a podobno kanie nie przepadają za nadmierną wilgocią.
8 pierwszych zdjęć to w zasadzie lokalizacja pierwsza, druga to dwa ostatnie.
http://imageshack.us/g/191/dscf4163l.jpg/
Chciałem jeszcze tylko dodać, że swego czasu(bodajże wiosną u.r.), teren na samym dole placu był lekko podtopiony, a podobno kanie nie przepadają za nadmierną wilgocią.
- PiotrekP
Miejsce słoneczne i wilgotne. Nikt nie wie gdzie w jakim miejscu masz słońce i w których godzinach
-
- 20p - Rozkręcam się...
Z Wiki -
I miejsce było doradzane dla kani czy dla wrzosów?
PS Chyba, że jest jakiś kompromis dla kani i wrzosów bardzo niedaleko siebie?
PPS Czy na kompostowniku kania mogłaby TEORETYCZNIE się rozwinąć? Jakie jest na to prawdopodobieństwo?
Słońce do południa jest w obu miejscach, jednak później brzózki zaczynają trochę zacieniać, a wieczorem jest cień zza płotu, gdzie rośnie kilka sporych drzew. No i moja okolica jest raczej wilgotna, ale jak wspominałem - na samym dole bywa bardzo mokro.Wikipedia - Czubajka kania pisze:Unika siedlisk kwaśnych i wilgotnych, rośnie najczęściej na glebach gliniastych i zasobnych w wapń.
I miejsce było doradzane dla kani czy dla wrzosów?
PS Chyba, że jest jakiś kompromis dla kani i wrzosów bardzo niedaleko siebie?
PPS Czy na kompostowniku kania mogłaby TEORETYCZNIE się rozwinąć? Jakie jest na to prawdopodobieństwo?
- PiotrekP
Z kaniami mam tyle wspólnego że zbieram je na łące w miejscach cienistych. Wrzosy wymagają więcej słońca.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Kanie posadziłem jakiś czas temu. Teraz czekam na plony ;)
- docent1773
- 10p - Początkujący
- Od: 3 paź 2012, o 21:37
co do zbyt kwaśnej gleby to ja jeszcze polecam popiół np. z ogniska
u mnie doskonale zadziałał z niszczejącą trawą od kwaśnej gleby
u mnie doskonale zadziałał z niszczejącą trawą od kwaśnej gleby
- markpm
- 200p
- Od: 10 lis 2007, o 15:17
- Kontakt:
Czy udało się komuś wyhodować kanie z zakupionej grzybni? Jeśli tak, to czy macie jakieś zdjęcia i uwagi na temat uprawy?
Ogród: Coś z niczego
Tak mi się udało. Na 6 paczek z dwóch urosły grzyby. Z jednej w pierwszym roku 3 kanie , a z drugiej jedna po 16 miesiącach. Podłoże powinno być przerosnieta biała grzybnią i miec ładny zapach, a nie tylko zgnita rozsypujaca sie słoma . kupując na allegro cieżko przewidziec co nam przyślą mi np .w tym roku od jednego dostawcy dostałęm dwiie idealne grzybnie ,a trzy inne to raczej tylko zgnita słoma.
- Xellos
- 200p
- Od: 7 lip 2011, o 11:41
Ja kupiłem 3 razy grzybnie kani, testowałem w 3 różnych miejscach...i nic. Zrezygnowałem.
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł
Pozdrawiam Paweł
A pamietasz czy były przerośniete grzybnią , słoma jest jakby sklejona biala grzybnia i ładnie pachnie.
Ważne też jest miejsce ,te co sadziłem dwa lata temu to urosły tylko te co były blisko brzóz i trawa raz do roku koszona , a trzy paczki ,które wysadziłem w ogrodzie w miejscu reprezentacyjnym gdzie trawnik jest często koszony i trawa cały czas zielona to kompletnie nic .
Ważne też jest miejsce ,te co sadziłem dwa lata temu to urosły tylko te co były blisko brzóz i trawa raz do roku koszona , a trzy paczki ,które wysadziłem w ogrodzie w miejscu reprezentacyjnym gdzie trawnik jest często koszony i trawa cały czas zielona to kompletnie nic .
- Xellos
- 200p
- Od: 7 lip 2011, o 11:41
Tak były przerośnięte. Wszystkie 3 były takie same w sumie. Od różnych sprzedających, raz w OBI, dwa razy przez neta. Ale zawartość zawsze ta sama. Nie mam brzóz - może dlatego.
Próbowałem obok tego co mam - co można uznać za leśne Czyli przy sośnie, świerku, i innych iglakach.
Próbowałem obok tego co mam - co można uznać za leśne Czyli przy sośnie, świerku, i innych iglakach.
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł
Pozdrawiam Paweł